Hertha, ki je v tej sezoni doživljala številne pretrese, si je na tekmi s Hoffenheimom (0:3) dala duška. Po vodstvu 0:1 je Dedryck Boyata na lice poljubil Marka Grujića. Foto: EPA
Hertha, ki je v tej sezoni doživljala številne pretrese, si je na tekmi s Hoffenheimom (0:3) dala duška. Po vodstvu 0:1 je Dedryck Boyata na lice poljubil Marka Grujića. Foto: EPA
Sorodna novica Borussia razbila Schalke in napovedala oster boj za naslov prvaka

Po 66 dneh premora zaradi pandemije koronavirusa se je nadaljevala Bundesliga, ki se je prva opogumila, seveda ob strogih varnostnih ukrepih. Igralci so na prazne stadione (v Nemčiji se je uveljavil izraz "Geisterspiel", tekma duhov) prišli z maskami, rokovanj ni bilo, tudi proslavljanja zadetkov na stari način so nezaželena.

V praksi ni bilo tako. Medtem ko se je najstnik Borussie Dortmund Erling Haaland priporočil držal in svoj zadetek ob zmagi s 4:0 nad Schalkejem proslavljal "v izolaciji", pa so pri nogometaših Herthe čustva premagala razum. Proslavljali so skorajda kot v prejšnjih časih, z objemanjem in tudi poljubi na lice.

"Vem, da vsi kažejo na nas, ampak šestkrat smo bili negativno testirani, zadnjič včeraj, nato pa z nikomer drugim nismo bili v stiku. Čustva sodijo k nogometu, sicer sploh ni treba, da igramo nogomet. Temu se ne bo mogoče izogniti, navsezadnje gre le za priporočilo vodstva tekmovanja. Upam, da bodo vsi pokazali razumevanje," je povedal Bruno Labbadia, ki je prejšnji mesec postal že četrti trener Herthe v tej sezoni.

Igralci Herthe so se nekoliko spozabili

"Dolgo smo čakali na novo tekmo, čustva so v takšnih primerih še posebej izrazita, ne moreš jih skrivati," pa je povedal Herthin kapetan Vedad Ibišević, ki je v nasprotju s priporočili ravnal tudi v prvem polčasu, ko je po zapravljeni priložnosti pljunil.

Vodstvo nemške nogometne lige (DFL) Herthe ne bo kaznovalo.

Zadetek so s telesnim stikom proslavljali tudi nogometaši Borussie Mönchengladbach (Eintracht Frankfurt so ugnali s 3:1): pri zadetku za 2:0 sta se "spozabila" Marcus Thuram in Ramy Bensebaini, dotaknila sta se z lici.

Kampl začel akcijo za izenačenje

Gary Lineker in njegov "Sound of Silence"
Kakor koli, nogomet se je vrnil, kar so pozdravili po vsej Evropi. Zlatan Ibrahimović, član Milana, je na Instagramu zapisal: "Napovedali ste in to uresničili. Hvala." Mimogrede: v Serie A bodo klubi lahko precej normalno spet trenirali od jutri.

Gary Lineker, legenda angleškega nogometa, je ponovni štart nemške nogometne lige pospremil z uspešnico dua Simon & Garfunkel Sound of Silence, pri čemer je malce spremenil besedilo: "Pozdravljen, nogomet, stari prijatelj, spet te bom gledal. Ob zvokih tišine."

Tudi komentator BBC-ja Jonathan Chilvers pogreša navijače: "Atmosfera v Dortmundu me spominja na igranje košarke desetletnikov v šolski športni dvorani."

Derbi Borussii, policija presenečena nad mrtvilom