Joshua Kimmich in Manuel Neuer sta bila najzaslužnejša za zmago Bayerna na
Joshua Kimmich in Manuel Neuer sta bila najzaslužnejša za zmago Bayerna na "Klassikerju". Foto: Reuters

Vse do torka zvečer nobena ekipa ni odnesla treh točk iz Dortmunda v tej sezoni. Borussia je še vedno najboljša ekipa na domači zelenici. Stadion Westfalen je prava trdnjava in ni je lahko osvojiti. Res je, da tokrat črno-rumeni niso imeli glasne podpore s tribun.

Vseeno so prikazali zelo dobro predstavo. Imeli so več strelov (13:11), kotov (4:3) in celo malce večjo posest žoge (51:49 %), kar je prava redkost proti Bayernu.

Kimmich postavil nov rekord Bundeslige
Junak derbija vodilnih ekip je bil Joshua Kimmich, ki je podrl rekord Bundeslige, saj je v 93 minutah pretekel neverjetnih 13,7 kilometra. Odločilni zadetek v 43. minuti je bil mojstrovina, čeprav bi tudi vratar Roman Bürki lahko bolje posredoval.

Zadetek Kimmicha za zmago Bayerna nad Borussio Dortmund

V Stuttgartu se lahko le držijo za glavo
V mladinskih kategorijah je igral za Stuttgart, ki ga je leta 2013 posodil Leipzigu. Dokazal se je v tretji in drugi nemški ligi, nato pa bi se poleti 2015 moral vrniti v Stuttgart. Pep Guardiola, ki je takrat vodil Bayern, se je zavzel za prihod Kimmicha v München in to je bila odlična poteza. Takratni trener Stuttgarta Alexander Zorniger je tri mesece po njegovem odhodu poudaril, da je bila prodaja Kimmicha ogromna napaka vodstva kluba.

V zadnjih letih je silovito napredoval, za nemško izbrano vrsto je odigral že 48 tekem in številni strokovnjaki ga zares cenijo. Največ pohval mu je namenil Lothar Matthäus, ki je v zadnjih letih strokovni komentator za televizijsko postajo Sky. Tudi v torek je junak svetovnega prvenstva leta 1990 v Italiji poudaril, da sploh ni nobene dileme, kdo je najboljši igralec derbija vodilnih.

Mario Götze je bil na zelenici le zadnjih deset minut. Junak mundiala 2014 v Braziliji bo zapustil Dortmund poleti. Z Robertom Lewandowskim sta bila soigralca v obeh najboljših nemških klubih. Skupaj sta osvojila tudi zadnja naslova Borussie (2011 in 2012). Foto: Reuters
Mario Götze je bil na zelenici le zadnjih deset minut. Junak mundiala 2014 v Braziliji bo zapustil Dortmund poleti. Z Robertom Lewandowskim sta bila soigralca v obeh najboljših nemških klubih. Skupaj sta osvojila tudi zadnja naslova Borussie (2011 in 2012). Foto: Reuters

Flick našel pravi položaj za velikega talenta
"Kimmich je naredil izjemen korak naprej. Pri Bayernu je večino tekem odigral na desni strani obrambe. Odločil sem se, da ga postavim na položaj defenzivnega vezista, ker je zelo koristen tudi v napadalnih akcijah. Res ima pravo zmagovalno mentaliteto, na vsakem treningu je zbran. Zadovoljni smo lahko, da igra za naš klub. Uživam v delu z njim," je na novinarski konferenci dejal trener Flick.

Nekdanji pomočnik nemškega selektorja Joachima Löwa še noče govoriti o osmem zaporednem naslovu: "Zelo pogumno smo igrali proti močnemu tekmecu. Borussia igra všečen nogomet, ima odlične posameznike in le z zelo dobro predstavo je mogoče osvojiti tri točke proti njim. Ne maram preveč gledati naprej. Seveda je lep pogled na lestvico, zdaj imamo sedem točk prednosti, potem ko smo novembra zaostajali štiri točke. O naslovu prvaka še ne bi govoril."

Kimmich zrežiral veliko zmago Bayerna v Dortmundu

Neuer: Tekmeci morajo zdaj čakati na naše spodrsljaje
Manuel Neuer je branil na 400. tekmi v Bundesligi. Po dolgih pogajanjih je prejšnji teden podaljšal pogodbo do leta 2023. Znova se je izkazal z izjemnim posredovanjem, ko je z roko odbil nevaren strel Mahmouda Dahouda v 80. minuti in preprečil izenačenje.

"To je bila zares pomembna tekma. V Dortmundu smo vedno posebej motivirani. Tudi brez gledalcev je to največji derbi v Nemčiji. Upam, da bomo zdaj mirno pripeljali prvenstvo do konca. Sami si krojimo usodo, tekmeci morajo čakati na naše spodrsljaje."

Favre že nekaj mesecev posluša, da ni trener za naslove
Lucien Favre po koncu tekme ni mogel skriti velikega razočaranja. "Mislim, da smo odigrali najboljšo tekmo po dolgem premoru. Res je, da smo premagali Schalke in Wolfsburg, vendar nismo igrali tako dobro. Zadovoljen sem s prvimi 30 minutami in tudi z drugim polčasom. Mislim, da smo si zaslužili vsaj točko. Zdaj se bo res težko vmešati v boj za naslov. Sedem točk v šestih krogih je brutalno težko nadomestiti," je povedal 62-letni Švicar. Jadon Sancho in Emre Can sta vstopila šele v drugem polčasu. Zelo se je tudi poznalo, da je manjkal poškodovani kapetan Marco Reus.

Alphonso Davies in soigralci so zelo dobro ustavili Erlinga Haalanda, ki si je priigral le eno priložnost. Foto: Reuters
Alphonso Davies in soigralci so zelo dobro ustavili Erlinga Haalanda, ki si je priigral le eno priložnost. Foto: Reuters

Pričakovanja v Dortmundu so velika pred vsako sezono. Vitrina ne sme biti prazna. V letošnji sezoni nove lovorike ne bo, saj je v Ligi prvakov Borussia izpadla v osmini finala proti PSG-ju (2:1 in 0:2), v nemškem pokalu pa jo je presenetil Werder.

V lanski sezoni so Dortmundčani zapravili devet točk prednosti pred Bayernom in na koncu zaostali za dve točki. Favre se je letos že po porazu v Münchnu z 0:4 znašel na udaru kritik in seveda se bodo zdaj le stopnjevale.

"Že nekaj mesecev se v Dortmundu širijo govorice, da nisem trener za naslove. Veliko se piše v časopisih, ki pa jih raje ne berem. Po sezoni se bom usedel z vodstvom kluba in takrat bo več jasno," je med vrsticami že napovedal odhod.

Lucien Favre je napovedal pogovor z vodstvom kluba po koncu sezone. Veliko vprašanje je, ali si Švicar še želi ostati v Dortmundu. Foto: Reuters
Lucien Favre je napovedal pogovor z vodstvom kluba po koncu sezone. Veliko vprašanje je, ali si Švicar še želi ostati v Dortmundu. Foto: Reuters

Hummels: Derbije vodilnih po navadi odločajo genialne poteze
Mats Hummels, ki se je poleti po treh letih v Münchnu vrnil v Dortmund, je podal zanimivo oceno derbija: "Odigrali smo dobro tekmo, manjkala pa je pika na i. Imeli smo priložnosti, vendar ne dovolj izrazitih. Derbije vodilnih po navadi odločajo genialne poteze. Gol Kimmicha spada v to kategorijo. Zdaj moramo dobiti preostalih šest tekem in upati, da si bo Bayern privoščil tri spodrsljaje."

Le močna Borussia lahko dvigne Bavarce na višjo raven
V ponedeljek je minilo sedem let od finala Lige prvakov na Wembleyju, ko je Bayern premagal Dortmundčane z 2:1, odločil je Arjen Robben v predzadnji minuti. Od tiste majske sobote Bavarci niso več igrali v finalu najelitnejšega klubskega tekmovanja. Peti naslov evropskih prvakov so osvojili leto dni po velikem razočaranju, ko je Borussia osvojila prvenstvo in pokal. Prav močna ekipa Dortmunda je ključna, da bo tudi Bayern šel lahko še stopničko višje. Mnogi strokovnjaki so menili, da bo letošnja sezona idealna za tekmece Bayerna, saj sta odšla tvorca vseh največjih uspehov zadnjega desetletja Robben in Franck Ribery. Spomladanski del je dokazal, da je nova generacija hitro dozorela.