Po januarskem prihodu Erlinga Haalanda je Borussia popolnoma druga ekipa. Norvežan bo glavni adut tudi na torkovem derbiju. Foto: Reuters
Po januarskem prihodu Erlinga Haalanda je Borussia popolnoma druga ekipa. Norvežan bo glavni adut tudi na torkovem derbiju. Foto: Reuters

Na zadnjih desetih medsebojnih tekmah je bil Bayern boljši sedemkrat, razlika v zadetkih je kar 30:7. Na stadionu Westfalen je Borussia konkurenčna. Zadnjo prvenstveno tekmo na domači zelenici je novembra 2018 dobila s 3:2, odločilni zadetek je dosegel Paco Alcacer. Avgusta so črno-rumeni osvojili še superpokal (2:0).

Flick v prvenstvu debitiral z veličastno zmago nad Borussio
Hansi Flick je prvo tekmo v vlogi glavnega trenerja Bayerna vodil v Ligi prvakov proti Olympiacosu (2:0), 9. novembra pa je debitiral v Bundesligi prav proti Dortmundčanom. Bavarci so z gala predstavo povozili Borussio kar s 4:0 in nasmešek Ulija Hoenessa po tekmi je dal vedeti, da Flick ne bo le začasni vršilec dolžnosti, ampak bo dobil novo dolgoročno pogodbo. To se je zgodilo na sprejemu v Londonu po veličastni zmagi nad Chelseajem na Stamford Bridgeu s 3:0.

"S statistiko se nikoli ne ukvarjam. Na prvi tekmi v Münchnu je bila Borussia v precej drugačni zasedbi. Zdaj igrajo bolje. Mi smo od novembra nanizali odlično serijo. Izgubili smo le dve tekmi, pa še takrat bi si zaslužili več. Gledalci zelo manjkajo. Seveda Borussia ob podpori navijačev igra precej bolje doma," je povedal trener Bayerna.

David Alaba je skoraj vso kariero igral na levi strani obrambe. Flick ga je zaradi številnih poškodb (Niklas Süle, Lucas Henandez ...) prestavil na mesto osrednjega branilca in zadel je v polno. Foto: EPA
David Alaba je skoraj vso kariero igral na levi strani obrambe. Flick ga je zaradi številnih poškodb (Niklas Süle, Lucas Henandez ...) prestavil na mesto osrednjega branilca in zadel je v polno. Foto: EPA

Alaba postal pravi šef obrambe
54-letni Flick, ki je bil dolgoletni pomočnik nemškega selektorja Joachima Löwa, je zelo optimističen pred potjo v Dortmund. Thiago še ni popolnoma okreval po poškodbi. Philippe Coutinho in Corentin Tolisso sta že končala sezono. Vsi ostali so pripravljeni za igro.

Po zmagi nad Eintrachtom s 5:2 v soboto zvečer je Flick še posebej pohvalil Thomasa Müllerja in Davida Alabo.

"Alaba se je odlično izkazal na položaju osrednjega branilca. Z natančnimi podajami je idealen za odpiranje igre. V tišini na stadionu se še bolj opazi, da je pravi šef obrambe. Pri Bayernu je že dolga leta in seveda si ga želimo zadržati."

Nepredvidljivi Müller doživlja drugo pomlad
30-letni Müller, ki ga je Löw prečrtal pri izbrani vrsti, je najbolj nepredvidljiv igralec Bundeslige. Vedno ima kakšno idejo, ki preseneti tekmeca. Z Nikom Kovačem se ni razumel, velikokrat je obsedel na klopi in celo njegova žena Lisa je kritizirala Hrvata na Instagramu. Ko je po polomu v Frankfurtu 2. novembra (1:5) Kovač odšel, je Müller znova stalni član enajsterice.

"Müller je vedno na pravem mestu. Ima veliko izkušenj, na igrišču je sproščen in vedno je motiviran. Samozavesti mu res ne manjka," je poudaril Flick.

V soboto se je izkazal tudi Leon Goretzka, ki je načel mrežo Eintrachta: "Goretzka je veliko delal v letošnji sezoni. Napredek je očiten. Zdaj ima bolj izklesano telo. Na položaju defenzivnega vezista se je izkazal in zdaj ga res potrebujemo, saj Thiago še ni pripravljen."

Thomas Müller je Alphonso Davies sta nepogrešljiva člana udarne enajsterice po prihodu Flicka na mesto glavnega trenerja. Foto: EPA
Thomas Müller je Alphonso Davies sta nepogrešljiva člana udarne enajsterice po prihodu Flicka na mesto glavnega trenerja. Foto: EPA

Haaland in Can veliki okrepitvi
Starteg Bavarcev je seveda opazil veliko izboljšavo črno-rumenih v spomladanskem delu: "Zaradi teh tekem je nogomet tako priljubljen šport. Borussia se je pozimi zelo okrepila. Haaland in Can sta zaslužna za boljše izide. Borussia spada med najboljša moštva v Evropi, proti PSG-ju so nesrečno izpadli iz Lige prvakov v zelo tesni tekmi. Borussia se je zelo izboljšala v obrambi. Vsi igralci mislijo tudi na obrambe naloge. Na zadnjih tekmah so zelo kompaktni, kar v jesenskem delu ni bilo tako."

Prezgodaj je za primerjave med Lewandowskim in Haalandom
V ospredju bosta izjemna napadalca Robert Lewandowski in Erling Halland. Poljak je na vrhu lestvice strelcev s 27 goli, Norvežan je na desetih tekmah v spomladanskem delu dosegel že deset golov.

"Za tako mladega nogometaša ima res izjemen občutek pred vrati. Zelo je visok, a se vseeno odlično giblje in je zelo hiter. Ne bi ga rad primerjal z Lewandowskim. To je še prezgodaj. Lewandowski že celo desetletje igra na najvišjem evropskem nivoju, Haaland pa je eden največjih talentov med napadalci," je ocenil Flick.

Po 66 dneh premora je za številne ekipe največji izziv ritem tekem. Najboljši nemški ekipi imata širok kader in ta navajeni na ritem sobota-sreda-sobota.

"Ritem je kar naporen. Za tako pomembno tekmo bi si želel več časa za analizo tekmeca. Pogoji so za vse ekipe enaki in ne iščem izgovorov," je povedal Flick.

Lucien Favre je prepričan, da novembrski polom v Münchnu ni več v glavah njegovih varovancev. Foto: Reuters
Lucien Favre je prepričan, da novembrski polom v Münchnu ni več v glavah njegovih varovancev. Foto: Reuters

Favre: Nihče več ne razmišlja o porazu v Münchnu
V Dortmundu se še vedno držijo vseh protokolov v času koronavirusa. Trener Lucien Favre in športni direktor Michael Zorc sta prišla na novinarsko konferenco v maskah.

"Čaka nas posebna tekma. Lani smo v prvenstvu na domačem stadionu zmagali in tudi superpokal smo osvojili. Jeseni smo v Münchnu popolnoma odpovedali. Tri dni po zmagi nad Interjem v Ligi prvakov nismo bili pripravljeni za novo težko tekmo. Zdaj igramo drugačen sistem igre, okrepili smo se z dvema igralcema. Nihče več ne razmišlja o tem porazu. Bayern igra na visokem nivoju. Seveda imajo tudi kakšno pomanjkljivost," je povedal 62-letni Favre, ki je uspešno vodil tudi Hertho in Borussio iz Mönchengladbacha.

Zorc: Če želimo ostati v boju za naslov, moramo zmagati
Športni direktor Zorc je bil član zlate generacije iz devetdesetih let, ko je Borussio pod vodstvom legendarnega Ottmarja Hitzfelda osvojila dva zaporedna naslova prvaka (1995 in 1996), 28. maja 1997 pa je v finalu Lige prvakov premagala Juventus s 3:1.

"Na zadnjih dveh tekmah smo se zelo dobro znašli tudi brez navijačev. Če želimo ostati v boju za naslov, moramo zmagati. Po tej tekmi je na sporedu le še šest tekem."

"Pričakujem, da bo imel Bayern večjo posest žoge. Zdržati bo treba pritisk. Prepričan sem, da lahko derbi dobimo. Pomerili se bosta najboljši ekipi v Nemčiji, ki sta spomladi v odlični formi," je še dodal Zorc.

81.365 gledalcev bi se v torek zbralo na stadionu Westfalen. Žal bodo tribune prazne. Vsekakor si televizijske postaje obetajo odlično gledanost. Foto: Reuters
81.365 gledalcev bi se v torek zbralo na stadionu Westfalen. Žal bodo tribune prazne. Vsekakor si televizijske postaje obetajo odlično gledanost. Foto: Reuters

Haaland bo pogrešal črno-rumeno steno
Haaland je blestel proti Schalkeju, ko je Borussia razbila večne tekmece s 4:0. V Wolfsburgu ni prišel do izraza, saj ga je Marin Pongračič pokrival na vsakem koraku.

"Imamo zares močno ekipo. Res pogrešam navijače. Na tekmi z Bayernom bi potrebovali našo črno-rumeno steno. Obe ekipi sta v odlični formi. Bayern ima izkušeno zasedbo, številne igralci so igrali v finalu Lige prvakov in tudi v finalu svetovnega prvenstva. Za gledalce pred televizijskimi zasloni se obeta res zanimiva tekma," je razmišljal 19-letni Norvežan.

Guerreiro neustavljiv po dolgem premoru
V sijajni formi je Raphael Guerreiro, ki je na zadnjih dveh tekmah zadel kar trikrat: "Med tem dolgim premorom sem zares zavzeto treniral. Zdaj mi je steklo, velikokrat sem sam pred vrati. Soigralci me iščejo na igrišču. Vse se je poklopilo."

Po torkovem derbiju je do konca sezone še šest krogov. Bavarce čaka še zahtevno gostovanje v Leverkusnu, Dortmundčani pa morajo v predzadnjem krogu v Leipzig.

28. krog, torek ob 18.30:
BORUSSIA (D) – BAYERN

Verjetni postavi:

Borussia (D): Bürki, Piszczek, Hummels, Akanji, Hakimi, Can, Dahoud, Guerreiro, T. Hazard, Brandt, Haaland.

Bayern: Neuer, Pavard, Boateng, Alaba, Davies, Kimmich, Goretzka, Coman, Müller, Gnabry, Lewandowski.


Ob 20.30:
BAYER LEVERKUSEN – WOLFSBURG
EINTRACHT – FREIBURG
WERDER – BORUSSIA (M)


Sreda ob 18.30:
RB LEIPZIG – HERTHA
HOFFENHEIM – KÖLN
FORTUNA – SCHALKE
AUGSBURG – PADERBORN

Ob 20.30:
UNION BERLIN – MAINZ

Lestvica:
BAYERN           27 19  4  4  80:28  61
BORUSSIA (D)     27 17  6  4  74:33  57
LEIPZIG          27 15  9  3  68:27  54
BAYER (L)        27 16  5  6  52:32  53
BORUSSIA (M)     27 16  4  7  53:34  52
WOLFSBURG        27 10  9  8  36:33  39
FREIBURG         27 10  7 10  35:37  37
SCHALKE          27  9 10  8  33:43  37
HOFFENHEIM       27 10  6 11  36:47  36
KÖLN             27 10  4 13  43:49  34
HERTHA           27  9  7 11  39:48  34
AUGSBURG         27  8  6 13  40:54  30
UNION BERLIN     27  9  3 15  32:47  30
EINTRACHT        26  8  4 14  41:49  28
MAINZ            27  8  3 16  36:60  27
FORTUNA D.       27  5  9 13  29:52  24
WERDER           26  5  6 15  29:59  21
PADERBORN        27  4  6 17  31:55  18