Edin Terzić se bo prvič preizkusil v vlogi glavnega trenerja. Na novinarski konferenci je deloval zelo odločno in je pravo nasprotje Luciena Favreja. Foto: EPA
Edin Terzić se bo prvič preizkusil v vlogi glavnega trenerja. Na novinarski konferenci je deloval zelo odločno in je pravo nasprotje Luciena Favreja. Foto: EPA

Črno-rumeni so padli na peto mesto na lestvici Bundeslige. V zadnjih tednih se je zelo poznalo, da je poškodovan izjemni napadalec Erling Haaland, ki se bo vrnil januarja.

38-letni Terzić se je rodil v Nemčiji, starša sta se preselila že leta 1980. Oče prihaja iz Bosne in Hercegovine, mati pa je Hrvatica. Leta 2010 je postal skavt pri Borussii, nato pa je bil pomočnik trenerja pri mladinskih ekipah. V vlogi pomočnika se je preizkusil tudi pri Bešiktašu in West Hamu.

"Vse fante seveda dobro poznam. V vlogi pomočnika trenerja sem postavljal vprašanja in podal ideje glavnemu trenerju. Zdaj se je to čez noč spremenilo. Sprejemal bom končne odločitve. Kar si bom zamislil v glavi, bom povedal igralcem in ne le prenesel do glavnega trenerja. Že v torek v Bremnu pričakujem reakcijo na igrišču. Nosilci igre si morajo priklicati v spomin stvari, ki so uspevale še pred mesecem dni," je na novinarski konferenci poudaril Terzić.

Njegov vzornik je Jürgen Klopp, ki je v letih 2011 in 2012 osvojil zadnja naslova za Borussio. "Takrat smo igrali agresivno, bili smo "heavy metal band". Dinamična in hitra igra s pokrivanjem po celotnem igrišču mi je bila res všeč," je pojasnil Terzić.

Lucien Favre je bil že trikrat izbran za trenerja leta v Nemčiji. Izkazal se je predvsem pri Herthi iz Berlina in pri Borussii iz Mönchengladbacha. Foto: EPA
Lucien Favre je bil že trikrat izbran za trenerja leta v Nemčiji. Izkazal se je predvsem pri Herthi iz Berlina in pri Borussii iz Mönchengladbacha. Foto: EPA

Zorc mu je zaupal najmanj 26 prvenstvenih tekem
Športni direktor Michael Zorc je bil popolnoma na tleh po sobotnem porazu in jasno je bilo, da bo prišlo do menjave na trenerskem stolčku.

"Terzić bo vodil ekipo najmanj na 26 tekmah Bundeslige. O nadaljnjem sodelovanju se bomo nato pogovarjali. Ključno je, da hitro pridemo iz krize. Zelo čustveno doživlja tekme in v našem trenutnem položaju potrebujemo take trenerje," je prepričan Zorc.

Favre je veliko stavil na mlade igralce
63-letni Favre v dveh sezonah in pol ni dosegel tistega, kar so v klubu pričakovali. V letih 2019 in 2020 je sicer z ekipo končal na drugem mestu nemškega prvenstva. Še posebej v sezoni 2018/19 je zapravil veliko priložnost za naslov. Ko je Niko Kovač sedel na klopi Bayerna, je imela Borussia kar devet točk naskoka po 15 krogih. Spomladi so Bavarci blesteli in na odločilnem derbiju na Allianz Areni povozili Dortmundčane kar s 5:0.

V soboto je imel Favre proti Stuttgartu v začetni postavi kar štiri igralce, ki so stari 20 let ali manj. Jadon Sancho in Mateu Morey sta jih dopolnila 20, Giovanni Reyna 18, Jude Bellingam pa 17. Tik pred koncem je vstopil še največji talent Borussie Youssoufa Moukoko, ki je pred mesecem dni dopolnil 16 let. Tudi Haaland ima šele 20 let. Mladi igralci velikokrat ne zdržijo pritiska, ko gredo stvari narobe. V soboto je po zaostanku prišlo do razpada sistema.

Rose kandidat po koncu sezone
Marco Rose, ki se je dokazal na klopi Salzburga, prejšnji teden pa je Borussio iz Mönchengladbacha popeljal v osmino finala Lige prvakov, je največkrat omenjan kandidat za naslednjo sezono.