Nogometaši Schalkeja se v letošnji sezoni Bundeslige niso najbolj izkazali. Foto: EPA
Nogometaši Schalkeja se v letošnji sezoni Bundeslige niso najbolj izkazali. Foto: EPA

Član upravnega odbora kluba Alexander Jobst je v sredo na novinarski konferenci pojasnil, da je Schalke v zadnjih sezonah ogromno vlagal v prihodnost, kar se mu je na koncu zaradi slabih rezultatov in nenastopanja v evropskih tekmovanjih izdatno maščevalo.

Bundesligaš iz Gelsenkirchna, ki je nazadnje slast prvenstvene zmage okusil januarja (domača zmaga nad Borussio Mönchengladbach z 2:0), prvenstvo pa z 10 porazi v zadnjih 13 krogih končal na 12. mestu, se tretjič v zadnjih štirih sezonah ni uvrstil v evropska tekmovanja.

Jobst je poudaril, da se je klub znašel v resnih težavah in da bo primoran sprejeti kar nekaj ukrepov. Med največjimi je izdatno zmanjšanje proračuna za plače vseh zaposlenih v klubu, vključno z nogometaši.

To pa po njegovih besedah pomeni, da se Schalke, ki je vrhunec v Evropi doživel leta 1997 z zmago v finalu Pokala Uefa (leta 2011 je zaigral tudi v polfinalu Lige prvakov), vsaj tri sezone v Bundesligi ne bo mogel spustiti v boj za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, je še pojasnil Jobst.

Jobst je vest o prihodnosti kluba javnosti sporočil le dan po tem, ko je z mesta predsednika odstopil Clemens Tönnies. Tönnies, ki je bil 19 let prvi mož kluba, se je že lani avgusta zaradi rasističnih izjav znašel pod plazom kritik, ta se je še povečal, ko je prišlo do izbruha novega koronavirusa v eni izmed klavnic njegovega mesno-predelovalnega podjetja.

Trenerski stolček Davida Wagnerja naj bi bil varen, 48-letnik bo člansko moštvo najverjetneje vodil tudi v naslednji sezoni. Je pa klub že zapustil desni bočni branilec Jonjoe Kenny, ki se je vrnil k Evertonu, prav tako se v Barcelono vrača levi bočni branilec Juan Miranda. Na vidiku je še nekaj kadrovskih sprememb, o katerih pa Jobst ni želel govoriti.

Nova sezona Bundeslige 18. septembra

Nova sezona nemške nogometne lige se bo začela 18. septembra, je sporočilo vodstvo tekmovanja, nemška nogometna liga (DFL). Do zadnjega sta bila v igri dva datuma, 11. in 18. september, zdaj so se v DFL-ju odločili za drugega, kar pa mora potrditi še nemška nogometna zveza (DFB).