Veliko veselje Bremenčanov po koncu tekme v Heidenheimu. Kar težko si je predstavljati Bundesligo brez Werderja. Foto: Reuters
Veliko veselje Bremenčanov po koncu tekme v Heidenheimu. Kar težko si je predstavljati Bundesligo brez Werderja. Foto: Reuters

Werder, ki je bil v letih 1965, 1988, 1993 in 2004 nemški prvak, je iz nemške elite izpadel le leta 1980, a se je že naslednjo sezono vrnil.

Čudežna rešitev v dodatne kvalifikacije
V tej sezoni je šlo Bremenčanom (skoraj) vse narobe. Kar 14 krogov zapored so bili na predzadnjem mestu, ki vodi v drugo ligo. Usode pred zadnjim krogom več niso imeli v svojih nogah. Na Weserstadionu so odpravili Köln s 6:1, Fortuna iz Düsseldorfa pa je presenetljivo izgubila proti Unionu v Berlinu z 0:3, kar je pomenilo, da je izpadla v drugo ligo.

Norman Theuerkauf je z avtogolom v 3. minuti pokvaril vse načrte Heidenheima. Foto: Reuters
Norman Theuerkauf je z avtogolom v 3. minuti pokvaril vse načrte Heidenheima. Foto: Reuters

Werder se je čudežno rešil v dodatne kvalifikacije. Vsi navijači so pričakovali obračun s Hamburgom. Veliko rivastvo klubov s severa Nemčije bi se znova zanetilo. V predzadnjem krogu druge lige je Heidenheim v 95. minuti šokiral HSV (2:1) in si nato kljub porazu zagotovil tretje mesto. Hamburg je v zadnjem krogu doživel sramoten poraz proti Sandhausnu doma z 1:5.

Prva tekma dodatnih kvalifikacij prejšnji četrtek v Bremnu se je končala brez golov. Werder je deloval popolnoma brez idej.

Theuerkauf že v 3. minuti zadel lastno mrežo
Trener Florian Kohfledt je bil besen in napovedal je napadalnejši pristop. Na povratni tekmi so zeleno-beli zadeli že v 3. minuti, ko sta kombinirala napadalca Milot Rashica in Joshua Sargent, branilec Norman Theuerkauf je poskušal žogo odbiti, a jo je s 15 metrov poslal v lastno mrežo. Zadel je v slogu najboljših napadalcev Bundeslige, a v napačno mrežo.

Ludwig Augustinsson je bil na pravem mestu v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters
Ludwig Augustinsson je bil na pravem mestu v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters

Gostitelji so bili šokirani in v uvodne četrt ure je Werder nizal lepe priložnosti. Vratar Heidenheima Kevin Müller se je večkrat izkazal in ob odmoru so imeli Bremenčani minimalno prednost.

Kleindienst poskrbel za napeto končnico
Na začetku drugega polčasa so gostitelji krenili na vse ali nič, potrebovali so dva zadetka. Vseskozi je bilo vroče pred vrati Jirija Pavlenke. Do izenačenja so prišli šele v 85. minuti. Rezervist Tobias Mohr je z 20 metrov stresel prečko, odbito žogo pa je v mrežo poslal napadalec Tim Kleindienst.

41-letni Claudio Pizzaro se je znašel na rokah soigralcev. Perujski napadalec, ki tokrat ni stopil na zelenico, je končal bogato kariero. Foto: Reuters
41-letni Claudio Pizzaro se je znašel na rokah soigralcev. Perujski napadalec, ki tokrat ni stopil na zelenico, je končal bogato kariero. Foto: Reuters

Augustinsson odločil v sodnikovem dodatku
Na vrsti je bilo še pet minut sodnikovega dodatka. Heidenheim je nujno potreboval drugi gol in vsi igralci so mislili le na napad. V 94. minuti je Fin Bartels po podaji iz avta ušel po desni strani in podal v sredino, kjer je Ludwig Augustinsson zabil žogo pod prečko. Veliko slavje Bremenčanov se je začelo. Theodor Gebre Selassie je sicer naredil še prekršek za najstrožjo kazen v 98. minuti in Kleindienst je izenačil z bele točke, a to ni več vplivalo na končni razplet, saj se tekma ni več nadaljevala. Sodnik Felix Brych je takoj odpisal konec srečanja.

Heidenheim iz pete lige do praga elite
Heidenheim, ki ima manj kot 50.000 prebivalcev, je leta 2004 igral v peti ligi. Takrat so Johan Micoud, Ailton in Ivan Klasnić zagotovili Werderju zadnji naslov nemškega prvaka na olimpijskem stadionu v Münchnu. Vse se je spremenilo s prihodom trenerja Franka Schmidta leta 2007. V 13 letih je spisal pravljico. Stavil je le na domače igralce, v kadru je 26 Nemcev in Avstrijec Konstantin Kerschbaumer.

Werder proslavlja obstanek v Bundesligi

Dodatne kvalifikacije, povratna tekma:
Heidenheim - WERDER BREMEN 2:2 (0:1)
Kleindienst 85., 98./11-m; Theuerkauf 3./ag, Augustinsson 94.

Heidenheim: Müller, Busch (78./Multhaup), Mainka, Theuerkauf, Föhrenbach, Griesbeck, Dorsch (68./Sessa), Schnatterer (46./Otto), Leipertz (64./Mohr), Kleindienst, Thomalla (46./Schimmer).

Werder: Pavlenka, Gebre Selassie, Veljković (69./Langkamp), Friedl, Augustinsson, Vogt, M. Eggestein, Klaassen, Osako (68./Bartels), Rashica (80./Füllkrug), Sargent (88./Gross).

Sodnik: Felix Brych


Prva tekma:
WERDER BREMEN - HEIDENHEIM 0:0
RK: Moisander 87./Werder


V naslednji sezoni, ki se bo začela 18. septembra, bosta v Bundesligi igrala Arminia iz Bielefelda in Stuttgart. Izpadla sta Fortuna iz Düsseldorfa in Paderborn.