Veselje aktualnih evropskih prvakinj, Nizozemk, po drugem zadetku. Foto: EPA

Prvi polčas na tekmi med Nizozemsko in Italijo je bil bled – na obeh straneh so se vrstile napake, izgubljene žoge, nevarnih priložnosti ni bilo. Nizozemke, aktualne evropske prvakinje, so streljale trikrat v okvir vrat, Italijanke pa enkrat.

Srečanje so zaznamovale visoke temperature, zato so sledili osvežilni premori. Foto: EPA

Drugi polčas pripadel Nizozemkam
V drugem polčasu pa so Nizozemke zaigrale odločneje, premoči v posesti žoge so dodale tudi napadalnost – v 58. minuti je Danielle van de Donk poskusila s strelom z vrha kazenskega prostora, Italijanke je rešila vratnica, v 63. minuti pa je Sherida Spitse izvedla prosti strel z okoli 18 metrov, silovit strel od daleč pa je zletel mimo desne vratnice. Ravno Spistejeva je v 70. minuti z leve strani poslala odličen predložek v kazenski prostor, akcijo je dobro spremljala Vivianne Miedema, ki je z glavo popeljala Nizozemsko do vodstva (0:1).

Spistejeva je "zakrivila" tudi drugi gol v 80. minuti – poslala je podajo z desne strani na drugo vratnico, kjer je z glavo natančno merila Stephanie van der Gragt.

Nizozemke dvakrat v polno z glavo za polfinale SP-ja

Nemke povedle, Švedinje nato dvakrat zadele
Nizozemke se bodo v polfinalu pomerile proti Švedinjam, ki so v četrtfinalu z 1:2 premagale Nemke. Te so povedle v 16. minuti, ko je v hitrem nemškem protinapadu Sara Dabritz podala Lini Marii Magull pred vrata, ta se je bolje znašla v situaciji ena na ena proti švedski vratarki, žogo je poslala skozi njene noge v levi spodnji kot.

Le šest minut pozneje so Švedinje izenačile. Dolgo podajo je pred nemška vrata poslala Linda Sembrant, Sofia Jakobsson je bila hitrejša od nemške obrambe, z diagonalnim strelom je premagala nasprotno vratarko. Končni rezultat je v 48. minuti postavila Stina Blackstenius, ki je prišla do odbitka pred nemškimi vrati – predtem je z glavo poskusila Fridolina Rolfo – brez težav je žogo spravila v mrežo.

Švedinje so prvič po letu 1995 premagale Nemke in jim preprečile nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA

Prvi polfinale ZDA – Anglija
Polfinale sta si že prej zagotovili reprezentanci ZDA in Anglije. Američanke so z 2:1 ugnale Francozinje, Angležinje pa s 3:0 Norvežanke. Ravno Američanke in Angležinje bodo tvorile prvi polfinalni par.

Predtem je bil znan tudi že prvi polfinalni par, branilke naslova iz ZDA se bodo v torek v Lyonu pomerile z Angležinjami.

Drugi polfinale bo 3. julija, tekma za tretje mesto bo 6. julija v Nici, finale pa 7. julija v Lyonu.

Četrtfinale, Valenciennes:
Italija – NIZOZEMSKA 0:2 (0:0)
Miedema 70., van der Gragt 80.

Italija vs Nizozemska( id: 18248795 datum: 30.5.2019)

Rennes:
Nemčija – ŠVEDSKA 1:2 (1:1)
Margull 16.; Jakobssen 22. , Blackstenius 48.

Nemčija vs Švedska( id: 18240404 datum: 30.5.2019)

Že odigrano:
Pariz:

Francija - ZDA 1:2 (0:1)
Renard 81.; Rapinoe 5., 65.

Le Havre:
Norveška – ANGLIJA 0:3 (0:2)
Scott 3., White 40., Bronze 57.
Parris (Anglija) je v 83. minuti zapravila 11-m.


Polfinale, torek ob 21.00 (Lyon):
ANGLIJA – ZDA
Sreda ob 21.00 (Lyon):
NIZOZEMSKA - ŠVEDSKA

TEKMA ZA 3. MESTO, v soboto, 6. julija, ob 21.00 v Nici.
FINALE, v nedeljo, 7. julija, ob 21.00 v Lyonu.

Švedinje presenetljivo izločile Nemke