Franz Beckenbauer je bil star 78 let. Foto: EPA
Franz Beckenbauer je bil star 78 let. Foto: EPA

V nedeljo je umrl Franz Beckenbauer, velikan nemškega in svetovnega nogometa, ki je leta 1974 postal svetovni prvak kot igralec, 16 let kasneje pa še kot selektor. Izbran je bil za najboljšega nemškega nogometaša 20. stoletja. "Bil je prvi kapetan, ki je leta 1974 dvignil zdajšnjo lovoriko za svetovnega prvaka. Njegova smrt je boleča izguba za nemški in svetovni nogomet. Navijači po svetu, posebej pa nemški in Bayernovi, se ga bodo za vedno spominjali," so zapisali pri Fifi. Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je dejal, da je Beckenbauer vedno rad delil nogometno znanje, ob tem pa njegovi družini, prijateljem in nemški zvezi izrazil sožalje.

Sorodna novica Nemčija žaluje, umrl legendarni nogometaš Franz Beckenbauer

Med tistimi, ki so izrazili sožalje in se spomnili Beckenbauerjeve veličine, so tudi številni zdajšnji in nekdanji nogometaši, klubi in funkcionarji. Med temi je tudi Lionel Messi, kapetan aktualnega svetovnega prvaka, Argentine, ki velja za enega najboljših igralcev vseh časov. "Počivaj v miru," je zapisal Messi, nekdanji angleški napadalec Gary Lineker pa je dodal: "Eden absolutno največjih v našem športu. Der Kaiser je bil nogometaš, ki je zmagoval z eleganco in s šarmom."

Največji svetovni mediji so se z izbranimi besedami poklonili legendarnemu Kaiserju. "Noben Nemec prej ali pozneje ni igral tako elegantno, tako lahkotno, tako lepo kot Franz Beckenbauer. Na igrišču si je ustvaril vlogo svobodnjaka, ki jo je tudi izpolnil. O nekom, ki si je dolgo lahko dovolil kar koli – in dovolil si je marsikaj. Kako je Franz Beckenbauer postal nemški "cesar", ni čisto jasno. Obstajajo različne zgodbe o tem, a tista, ki je Beckenbauer ni javno povedal, ustreza največjemu nogometašu, kar jih je ta država ustvarila, kot nobenemu drugemu: njegovi genialnosti, njegovi odločnosti, njegovi brezbrižnosti, njegovi drznosti," je Beckenbauerju v spomin pisalo v Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Franz Beckenbauer je bil veliko več kot nogometaš. Zvezno republiko je oblikoval kot Konrad Adenauer in Willy Brandt. Potem pa so ga dohitela razkritja o aferi Poletna pravljica. A ostaja osebnost stoletja," je veličino Bavarca opisal Der Spiegel, Die Welt pa je dodal: "Zadnji nemški cesar. Smrt nogometne legende je, kot da bi umrl bližnji sorodnik. Franz Beckenbauer je bil naša kronana glava, vladar nogometa in ljudstva, naša prva in zadnja avtoriteta."

Umrl legendarni Kaiser Franz Beckenbauer

Britanski Telegraph je zapisal: "Franz Beckenbauer: revolucionarni osrednji branilec in najboljši mislec nogometa. S smrtjo velikega zahodnonemškega kapetana je nogomet izgubil zadnjega predstavnika generacije igralcev, ki so postali globalne televizijske zvezde." Španska Marca je dodala: "Takega, kot je bil on, ni bilo nikoli, ne prej ne pozneje. Lik večnega cesarja bo ostal." Pri katalonskem Mundu Deportivu pa so napisali: "Der Kaiser, mednarodni idol več generacij in nogometaš, ki so ga vsi želeli posnemati."

"Franz Beckenbauer bo za vedno sodil v kategorijo nesmrtnih športnih osebnosti," se je glasil zapis v francoskem La Parisienu, italijanska La Repubblika pa je pristavila. "Zbogom Franz Beckenbauer, eden redkih igralcev iz preteklosti, ki bi bil na mestu tudi v današnjem nogometu." Z besedami avstrijskega Kurierja: "Nogomet je izgubil svojega cesarja."

Blagotinšek opozarja pred tekmo s Ferskimi otoki: Slabe ekipe na EP-ju ni