Proteste v Iranu je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Foto: EPA
Proteste v Iranu je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Foto: EPA

Nekdanji iranski reprezentant je v sredo lahko zapustil zapor proti plačilu 30.000 evrov varščine in se vrnil domov, poroča športni portal Varzesh3.

36-letnega Mahinija so oblasti aretirale prejšnji teden, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ker je obsodil smrt 22-letne ženske v policijskem priporu in podprl proteste po državi, ki so sledili.

Proteste sprožila smrt 22-letnice
Trenutne proteste, ki so doslej terjali že 92 življenj, je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Zaradi njene "neislamske obleke", ker ni nosila hidžaba, ki je zapovedan po strogih islamskih pravilih oblačenja v državi, jo je sredi septembra aretirala moralna in verska policija. Kaj točno se je zgodilo z Amini po aretaciji, ni jasno, vendar je padla v komo in pozneje umrla v bolnišnici. Kritiki režima moralno policijo obtožujejo nasilja, policija pa te obtožbe odločno zavrača. Tudi aretacija Mahinija je povzročila podporo v Iranu in po vsej državi sprožila shode v znak solidarnosti z nekdanjim kapetanom 14-kratnega prvaka, Persepolis Teheran.

Nogometna zveza v podporo Mahiniju
Tudi iranska nogometna reprezentanca je bila solidarna z Mahinijem. "Kdor koli skrbi za svoje rojake, ni zločinec, ampak častna oseba ... Izpustite Mahinija," so sporočili iz reprezentance. Persepolis je tudi zavrnil igranje ligaške tekme ob koncu tedna v znak protesta proti Mahinijevi aretaciji, vendar je bil v to prisiljen. Tudi nekdanja nogometaša nemške Bundeslige, Ali Karimi (Bayern München, Schalke 04) in Mehdi Mahdavikia (HSV, Eintracht), sta podprla proteste proti režimu.