Boj za najprestižnejši pokal v klubskem nogometu bo morda od leta 2024 potekal po novem sistemu. Foto: EPA
Boj za najprestižnejši pokal v klubskem nogometu bo morda od leta 2024 potekal po novem sistemu. Foto: EPA

Že nekaj časa se najboljši evropski klubi pogovarjajo o evropski superligi, ki bi omogočila več tekem med najboljšimi ekipami na stari celini. Uefa želi spremeniti format Lige prvakov, a do zdaj še ni bilo takega predloga.

Ekipe bi bile pred žrebom razvrščene po koeficientih in vsekakor bi bilo več zanimivih tekem v ligaškem delu tekmovanja. Januar in februar sta rezervirana za prvenstvene in pokalne tekme, potem pa bi Ligo prvakov igrali tudi v teh dveh zimskih mesecih. Do zdaj je v skupinskem delu na sporedu šest krogov, v ligaškem delu pa jih bo na vrsti 10.

Osem najboljših moštev bi napredovalo v osmino finala, ekipe od 9. do 24. mesta pa bi se pomerile za preostalih osem mest. Osem najboljših ekip v ligaškem delu bi si zagotovilo mesto v Ligi prvakov tudi v naslednji sezoni.

Zadovoljni bodo veliki in tudi manjši klubi
Največji evropski klubi bodo zadovoljni zaradi večjega števila atraktivnih tekem v skupinskem delu, kar bo prinašalo več denarja od televizijskih pravic. Tudi manjšim klubom bi se zaradi povečanja števila tekem povečal zaslužek, večkrat pa bi se tudi preizkusili z evropskimi velikani.

Bo urnik preveč zgoščen?
Ena izmed možnosti je tudi razširitev na 36 ekip. Vprašanje pa je, kako bodo predlagane spremembe ugajale klubom. Trener Jürgen Klopp se je že večkrat pritoževal zaradi zgoščenega urnika. V tej sezoni bo božično-novoletni odmor še posebej kratek tudi v drugih prvenstvih, saj bo treba nadomestiti številna srečanja. Vse lige so se začele kakšen mesec pozneje kot običajno.