Vse preostale tekme v evropskih tekmovanjih bodo potekale pred praznimi tribunami. Foto: EPA
Vse preostale tekme v evropskih tekmovanjih bodo potekale pred praznimi tribunami. Foto: EPA

Evropska sezona se zagotovo ne bo mogla končati v juniju, verjetno pa niti v juliju.

Španska radijska postaja Cadena SER poroča, da naj bi se pojavila nova rešitev. Uefa naj bi razmišljala, da bi najprej odigrali štiri povratne tekme osmine finala, nato pa četrtfinale, polfinale in finale le z eno tekmo na skupnem nevtralnem prizorišču. Vse tekme bodo seveda odigrane pred praznimi tribunami.

Izločilni boji, ki sicer potekajo od sredine februarja do konca maja, bi se tako lahko odigrali celo v dveh tednih, kar bi pomenilo, da bi se sezona končala avgusta. Nova sezona bi se lahko začela že septembra. Končati se bo morala prej, saj bo junija na sporedu evropsko prvenstvo.

Več bo jasno prihodnji teden

Uefa bo imela prihodnjo sredo na videokonferenci sestanek z generalnimi sekretarji vseh 55 nacionalnih zvez, v četrtek pa se bo sestal še izvršni odbor Uefe.

V Nemčiji na zelenicah verjetno že 9. maja, v Italiji in Španiji precej bolj negotovo
Še največja težava trenutno so zelo različne razmere v državah. Izmed elitnih petih prvenstev so blizu nadaljevanja Nemci. Bundesliga naj bi se pred praznimi tribunami s 26. krogom nadaljevala predvidoma 9. maja. Precej bolj zapleten je položaj v Italiji in Španiji, kjer je pandemija novega koronavirusa pustila precej hujše posledice. V Serie A in La ligi morajo odigrati 38 krogov in do konca je še skoraj tretjina tekem.

Premierno svetovno prvenstvo klubov preloženo na leto 2022
Mednarodna nogometna zveza bo za eno leto prestavila premierno svetovno prvenstvo klubov oziroma Super24, kot naj bi se imenovalo novo tekmovanje namesto Pokala konfederacij, prav tako pa razmišlja, da bi vse letošnje tekme državnih reprezentanc preložila na drugo leto, poroča španski športni dnevnik As.

Svetovno prvenstvo klubov, ki naj bi nosilo ime Super24 ali pa SuperMundial, je bilo predvideno za junij 2021, a glede na to, da je evropsko prvenstvo zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljeno za eno leto, je Fifa sprejela logično odločitev. Prvenstvo bo prvič potekalo na Kitajskem.

Na svetovnem prvenstvu klubov bodo nastopili celinski prvaki zadnjih štirih sezon. Ekipe bodo razdeljene v osem skupin s po tremi moštvi, v izločilne boje oziroma četrtfinale pa se bodo uvrstili le zmagovalci skupin. Naslednje tovrstno prvenstvo je predvideno za 2025, torej eno leto pred svetovnim prvenstvom, ki ga bodo skupaj pripravile ZDA, Mehika in Kanada.

Bo Liga narodov odpovedana?
As ob tem poroča, sklicujoč se na besede podpredsednika Fife Victorja Montaglianija, da Fifa razmišlja o odpovedi vseh reprezentančnih tekem v letu 2020. Med te sodi tudi Liga narodov, ki jo sicer organizira Evropska nogometna zveza. Slovenija ima od septembra do novembra na sporedu šest tekem z Grčijo, Moldavijo ter Kosovom.

Podpredsednik Fife Montagliani je poudaril, da mednarodne tekme še dalj časa ne bodo izvedljive. "To bo velik izziv. Ne le zaradi zdravstvenih razmer po svetu in različnih stopenj pripravljenosti držav na boj z okužbo, ampak zaradi mednarodnega transporta. Septembrski termin za mednarodne tekme še ni prečrtan, vendar težko dajemo konkretnejše napovedi," je dejal Montagliani.

"Če bomo dobili zeleno luč za izvedbo nogometnih tekem, sem prepričan, da bodo te potekale brez gledalcev. Drugačnega scenarija si sploh ne morem zamisliti. Tveganje bi bilo ogromno," je še dodal v pogovoru za agencijo AP.