Jan Oblak se je vrnil v slovensko reprezentanco, o tem, kaj poleg poškodbe ga je še odvračalo od igranja pri prejšnjem selektorju Tomažu Kavčiču, pa ni želel razpredati. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Oblak se je vrnil v slovensko reprezentanco, o tem, kaj poleg poškodbe ga je še odvračalo od igranja pri prejšnjem selektorju Tomažu Kavčiču, pa ni želel razpredati. Foto: www.alesfevzer.com

V četrtek bo Slovenija v Hajfi igrala proti Izraelu, v nedeljo pa v Stožicah proti Severni Makedoniji. Po daljšem času je spet na zboru Jan Oblak.

Nekaj bo ostalo v slačilnici
Čeprav Atleticu v zadnjih dneh ni šlo po načrtih, je povratnik v izbrano vrsto na Brdo prišel dobro razpoložen. Zbora reprezentance se je zadnjič udeležil pred natančno letom dni pred prijateljskima tekmama proti Avstriji in Belorusiji, a nato že na teh dveh srečanjih ni igral. Septembra, oktobra in novembra je izpustil tudi vseh šest tekem v Ligi narodov.

"V prvi vrsti sem jesenske akcije izpustil zaradi poškodbe rame, čeprav sem igral in treniral, kolikor se je dalo s pomočjo injekcij - do decembra. Jesenske akcije bi izpustil v vsakem primeru, ne glede na selektorja, ali bi bil to Kek, Katanec ali Kavčič. Bile so sicer določene stvari, a o njih ne bom razlagal in razglabljal po medijih," je dejal Oblak.

Oblakova skrita želja je uvrstitev na EP

"Zamer ni. Zamere omenjate novinarji"
Eden najboljših vratarjev na svetu pravi, da se počuti super, glede kapetanskega traku pa je odvrnil: "S selektorjem sva se pogovarjala, a o kapetanskem traku nič posebnega. To ni moj pogoj, niti ne sanjam o tem, da bi to moral biti. Selektor se bo odločil, kakor se bo odločil, in to bomo spoštovali vsi igralci. Kdor koli bo kapetan, ali Bojan Jokić ali Miha Mevlja ali kdo drug, bomo to spoštovali."

Glede tega, da bi mu kdo od soigralcev zameril odsotnost v zadnjem letu, Oblak pravi, da tega ne pričakuje: "Zamer ni nobenih. Ne vem, o kakšnih zamerah govorite. Zamere omenjate vi. Med igralci jih ni. Bil sem z nekaterimi tudi v stiku v tem času, smo se pogovarjali. Vedo, kakšna je bila situacija z mojo poškodbo. Če bi bila kakšna zamera ali težava, bi prišel kdo k meni in mi to povedal. V tem primeru bi z veseljem videl, če bi kdor koli od igralcev ali članov strokovnega štaba to storil, in bi to razčistili. Vse je tako, kot je bilo pred enim letom. Odkar smo se zdaj zbrali za to akcijo, je vzdušje dobro. Igralci se razumemo, se pogovarjamo in se družimo. Verjamem, da je vzdušje takšno, kot je potrebno za dober izid."

Kaj sta povedala Oblak in Kek?

Vse njune izjave si lahko ogledate v videu pod novico!

Kdo bo kapetan?
Selektor Matjaž Kek ni konkretno odgovoril, kdaj bo znan kapetan. "Nekdo mora nositi trak. Je pa to stvar slačilnice in ob vseh drugih zadevah to zdaj ni toliko pomembno. Je pa tako, da ga lahko nosi nekdo, ki to spoštuje in ki to lahko tudi pokaže na in ob igrišču."

Oblak se glede sprejema navijačev ne obremenjuje: "Ne vem, zakaj bi bilo to kakršna koli težava. Želim si seveda, da bi ekipo sprejeli na dostojen način in nam s tem pomagali do dobrih izidov. Kar pa se tiče podpore meni, je to njihova odločitev."

Zadnji teden je bil zame zelo težek. Sanje so se v enem tednu razblinile. A sem profesionalec, po vsakem porazu se je treba pobrati. Tudi drugi igralci lahko pomagajo meni.

Jan Oblak o izpadu proti Juventusu v Ligi prvakov in porazu v španskem prvenstvu v Bilbau

Oblak sanja o evropskem prvenstvu
Vsekakor pa si Oblak želi priti na EP: "V moji karieri je veliko stvari, ki jih še nisem dosegel, in evropsko prvenstvo je ena od tistih stvari, ki so v mojih sanjah. Podobno kot tudi osvojitev Lige prvakov, ampak če cilje izpolniš v državnem dresu, je pomen tega dvakratni. Tu si rojen in vzgojen, tu si začel, rad bi prinesel veselje in dobro voljo vsem ljudem, ki te spremljajo in podpirajo."

Novo obdobje in enotni cilj: gremo na evropsko prvenstvo

Ob tem dodaja, da so na zbor vsi prišli z visokimi ambicijami in željami, in verjame, da se da s pozitivno energijo doseči velike stvari.

Andraž Struna namesto Skubica
Že v nedeljo so z Nogometne zveze sporočili, da bo v Izrael potovala nekoliko spremenjena postava v primerjavi s prejšnji teden objavljenim seznamom. Zaradi (za zdaj neznanih) osebnih razlogov ne bo bočnega branilca Nejca Skubica, ki ga je zamenjal Andraž Struna, zaradi poškodbe prsta na roki pa je s seznama odpadel tudi vratar Matic Kotnik, ki ga je zamenjal Grega Sorčan.

Varovanci Matjaža Keka bodo kvalifikacije začeli s tekmama proti Izraelu in Severni Makedoniji. Cilj je osvojiti šest točk. Foto: NZS/MaK
Varovanci Matjaža Keka bodo kvalifikacije začeli s tekmama proti Izraelu in Severni Makedoniji. Cilj je osvojiti šest točk. Foto: NZS/MaK

Iličić dobil neugoden udarec
Sicer pa je Kek pojasnil, da ima nekaj težav Josip Iličić, ki je že na začetku prvenstvene tekme z Atalanto v nedeljo dobil neugoden udarec v koleno in vadi po posebnem programu. Rene Krhin pri Nantesu konec tedna ni igral zaradi poškodbe, vendar je trening na Brdu normalno opravil s soigralci. Zaradi angine pa je v zadnjem tednu malo treniral in igral tudi Benjamin Verbič pri kijevskem Dinamu.

Slovenska vrsta bo ob današnjem v torek dopoldne opravila še zadnji trening na Brdu pred popoldanskim letom v Tel Aviv. Od tam se bo v Hajfo odpravila z avtobusom.

Iličić: Vse, kar naredim, mi uspe

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA G

1. krog, četrtek ob 20.45:

IZRAEL - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
AVSTRIJA - POLJSKA
SEVERNA MAKEDONIJA - LATVIJA

2. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
POLJSKA - LATVIJA
IZRAEL - AVSTRIJA

Kek bi Stojanoviću potrgal ušesa po veliki neumnosti v Lizboni