Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

"Huliganstvo na športnih prireditvah, kot se je dogajalo na nogometni tekmi Mura - Maribor, ali kjer koli drugje v športu je nesprejemljivo in škodljivo tako za športno skupnost kot tudi za družbo kot celoto," so zapisali v izjavi za javnost. Pravijo, da so z veliko zaskrbljenostjo in zgroženostjo sprejeli novico o incidentu, ki se je zgodil v 21. krogu Prve lige Telemach med Muro in Mariborom.

"Takšna dejanja povzročajo neprijetne in nevarne okoliščine za igralce, gledalce in druge udeležence ter lahko povzročijo resne poškodbe, predvsem pa takšni incidenti šport prikazujejo v negativni luči, kar lahko vodi v izgubo zaupanja javnosti v športne dogodke in njihove organizatorje," so dodali.

OKS spodbuja pozitivne vrednote športa, kot so fair play, spoštovanje igralcev in navijačev nasprotnih ekip ter športna strast, brez agresivnosti in nasilja. Sodelovanje v športu bi moralo biti priložnost za povezovanje ljudi in gradnjo skupnosti, ne pa za spodbujanje sovraštva in nasilja, so zapisali pri krovni športni zvezi in dodali: "Zato je ključnega pomena, da se vsi dejavno zavzemamo za ohranjanje teh vrednot ter absolutno obsodimo vse oblike nasilja in nespoštljivega vedenja na športnih prireditvah."

Predsednik OKS-ja Franjo Bobinac je pozval k ponovnemu premisleku in ravnanju na sistemski ravni: "Odgovornost vseh deležnikov v športu, vključno z institucijami in organi pregona, je ključna pri zagotavljanju varnosti in integritete športnih dogodkov. Sistematični pristop k preprečevanju huliganstva, nasilja in nešportnega ravnanja na športnih prireditvah je nujen za ohranjanje integritete športa in zaščito vseh udeležencev."

Za konec so pri OKS-ju poudarili, da morajo športne prireditve ostati varno okolje za vse udeležence, zato menijo, da je treba nemudoma pristopiti k sistemskim izboljšavam, ki bodo učinkovito preprečile tovrstne in podobne incidente v prihodnje.