Nogometaši Lilla so izpolnili pričakovanja navijačev in dobili tekmo uvodnega kroga Konferenčne lige. Foto: AP
Nogometaši Lilla so izpolnili pričakovanja navijačev in dobili tekmo uvodnega kroga Konferenčne lige. Foto: AP

Lille, velik favorit pred tekmo, je bil tudi na zelenici boljši nasprotnik, pričakovano je pokazal veliko več od slovenskih prvakov, a načrte mu je prekrižal izjemno razpoloženi vratar Ljubljančanov Matevž Vidovšek.

Ta je ubranil kopico nevarnih strelov, nemočen pa je bil ob strelu z bele točke, ki ga je v zadetek pretvoril kanadski napadalec Jonathan David. Na koncu je bil to zadetek, ki je odločil srečanje.

Ljubljančani se sicer niso kar tako predali, v končnici tekme so večkrat nevarno zapretili gostiteljem, ki pa so relativno mirno ohranili minimalno prednost in osvojili poln izkupiček točk. Zmago je v 94. minuti potrdil Yusuf Yazici.

Jonathan David je z bele točke Matevža Vidovška poslal v napačno smer za 1:0. Foto: AP
Jonathan David je z bele točke Matevža Vidovška poslal v napačno smer za 1:0. Foto: AP

Gostitelji so hitro pritisnili na vrata Olimpije, že v 3. minuti se je moral z obrambo izkazati Matevž Vidovšek, ki je strel pod prečko Jonathana Davida odbil čez gol. Kmalu zatem je z roba kazenskega prostora po lepo izpeljani akciji poskusil še Hakon Arnar Haraldsson, žogo je poslal v Vidovškovo naročje.

V 13. minuti se je v lepi priložnosti še enkrat znašel David, s strelom z leve strani je zadel zunanji del mreže. Olimpija se je v uvodnih minutah bolj ali manj le branila, na priložnosti je prežala iz protinapadov.

Po začetnem pritisku so Ljubljančani nekako vzpostavili ravnovesje na zelenici, nekoliko umirili francoski kolektiv, ki pa je v drugi polovici polčasa znova pritisnil. Gabriel Gudmundsson je z velike oddaljenosti z diagonalnim strelom ogrel Vidovškove dlani, največjo priložnost pa je po pol ure igre zapravil David.

Po predložku z desne strani se je povsem sam znašel pred vrati, s strelom z glavo je zgrešil tako rekoč prazen gol. Že nekaj trenutkov pozneje se je kanadski napadalec znova odlepil od Marcela Ratnika, tudi tokrat je bil z glavo nenatančen.

Foto: AP
Foto: AP

V 41. minuti je v kazenskem prostoru padel Haraldsson, od zadaj ga je porinil Agustin Doffo, glavni sodnik Joey Kooij je nemudoma pokazal na belo točko. Po pregledu posnetka je njegova odločitev obstala, David pa je z 11 metrov Vidovška poslal v napačno smer za 1:0.

Raven igre je v nadaljevanju padla. Čeprav so Francozi še vedno držali žogo dlje časa v svoji posesti in pletli mrežo okrog Olimpijinih vrat, si kakšnih izrazitejših priložnosti niso uspeli pripraviti. Vroča je bila sicer 58. minuta, v kateri so Ljubljančani končno sprožili proti vratom – Admir Bristrić je s polvoleja žogo poslal krepko mimo gola –, na drugi strani igrišča je žogo po Davidovem strelu ujel Vidovšek.

26-letni turški napadalno usmerjeni vezist Yusuf Yazici, ki je v igro vstopil pred začetkom drugega polčasa, je v 93. minuti potrdil zmago Lilla. Foto: AP
26-letni turški napadalno usmerjeni vezist Yusuf Yazici, ki je v igro vstopil pred začetkom drugega polčasa, je v 93. minuti potrdil zmago Lilla. Foto: AP

V 74. minuti so Ljubljančani na gol sprožili še drugič. Po predložku z desne strani je Bafode Diakite z glavo žogo odbil naravnost do rezervista Saara Fadide, ki jo je s polvolejem poslal čez gol. Igra je nato nekaj minut potekala na polovici Lilla, v 79. minuti je Doffo s prostega strela sprožil krepko mimo vrat.

V 85. minuti so gledalci videli tudi prvi strel Olimpije v okvir vrat: rezervist Mustafa Nukić, ki je na zelenici zamenjal Nemanjo Motiko, je po natančnem predložku poskusil z glavo, vratar Lucas Chevalier ni imel težjega dela.

Kooij je tekmo podaljšal za štiri minute, v zadnji je zmago Francozov potrdil Yusuf Yazici. Jorge Silva je na desni strani slabo izvedel met iz avta, pred Ahmetom Muhamedbegovićem se je do žoge dokopal Yazici, stekel proti golu in z levico rutinirano ugnal Vidovška za končnih 2:0.

Zeleno-beli bodo nastope v Konferenčni ligi nadaljevali 5. oktobra, ko bodo v Stožicah gostili Slovan iz Bratislave, tri tedne pozneje bodo gostovali pri Klasviku. 9. novembra bodo s Ferci v Ljubljani odigrali povratno srečanje, 30. novembra v prestolnico prihaja Lille. Skupinski del bodo s tekmo v Bratislavi sklenili 14. decembra.

Zmaji Konferenčno ligo začeli s porazom v Lillu
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Konferenčna liga, skupina A, 1. krog

LILLE − OLIMPIJA 2:0 (1:0)
13.817; David 43./11-m, Yazici 94.

Lille: Chevalier, Santos (46./Ribeiro), Diakite, Umtiti, Gudmundsson, Gomes, Andre, Žergova (46./Yazici), Cavaleiro (68./Cabella), Haraldsson (90./Virginius), David.

Olimpija Ljubljana: Vidovšek, Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe (78./Krefl), Doffo, Elšnik, Posavec (58./Fadida), Motika (69./Nukić), Bristrić (69./Lucas), Rui Pedro (78./Brest).

Sodnik: Joey Kooij (Nizozemska)


SLOVAN BRATISLAVA - KLAKSVIK 2:1 (0:0)
Weiss 54., Čavrić 74.; Pavlović 48.
Bajrić (Slovan Bratislava.) je igral vso tekmo.