Po poletnih evropskih dvobojih z Valmiero, Ludogorcem, Galatasarayjem in Qarabagom čakajo Olimpijo zdaj v Konferenčni ligi trije novi tekmeci: Lille, Slovan Bratislava in Klaksvik. Foto: EPA
Po poletnih evropskih dvobojih z Valmiero, Ludogorcem, Galatasarayjem in Qarabagom čakajo Olimpijo zdaj v Konferenčni ligi trije novi tekmeci: Lille, Slovan Bratislava in Klaksvik. Foto: EPA

Ljubljančanom je spodletelo v dvoboju s Qarabagom za preboj v Evropsko ligo, a v tolažbo zeleno-belim ostaja Konferenčna liga in sploh prvo igranje skupinskega dela kakšnega izmed evropskih klubskih tekmovanj.

Uefa je udeležence Konferenčne lige 2023/24 razdelila v štiri bobne, iz vsakega je bil v posamično skupino izbran po en klub, Olimpija je bila v tretjem bobnu.

Elšnik verjame v zmaje
Kapetan zmajev Timi Max Elšnik je po zgodovinskem žrebu za ljubljansko ekipo za klubsko stran povedal, da verjame v nekaj več. "Olimpija bo prvič igrala v evropskih tekmovanjih in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se predstavimo v najboljši možni luči. Smo v skupini, kjer je treba spoštovati nasprotnike, ampak si obenem upati napadati nekaj več."

Nasprotnike je nato ocenil tako: "Francoski predstavnik, ki prihaja iz ene izmed najboljših evropskih lig, je absolutni favorit. Proti njim pričakujem največjo razliko v sami fiziki, saj je po tem tudi znana njihova liga. Imajo nekaj posameznikov svetovnega kova. Slovan iz Bratislave je nam dobro poznan. Pred nekaj meseci smo v obdobju poletnih priprav odigrali tekmo in okvirno že vemo, kaj nas čaka in česa smo zmožni proti njim. Klaksvik s Ferskih otokov je morda po jakosti lige in reprezentance daleč za ostalimi evropskimi državami, ampak njihovi nogometaši so v kvalifikacijah za evropska tekmovanja več kot dokazali, da znajo povzročati težave in premagovati ekipe iz zelo kvalitetnih lig. Treba jih bo vzeti maksimalno resno in jim ne pripisovati vloge 'outsiderja'. Dejstvo je, da bomo morali vsako tekmo biti na 100 odstotkih, če bomo želeli iztržiti pozitiven rezultat. Osebno verjamem v ekipo in uspešno zbiranje točk. Po šestih tekmah se bo potegnila črta in takrat bomo videli, če bo to dovolj za uvrstitev v spomladanske izločilne boje."

Slovenci v Konferenčni ligi
Poleg slovenskega kluba bo v konferenčni ligi nastopilo še nekaj slovenskih nogometašev pri klubih iz tujine. Olimpiji bo nasproti v dresu Slovana stal Kenan Bajrić.

V skupini H se bosta pomerila turški Fenerbahče Mihe Zajca in slovaški klub Spartak Trnava, katerega člana sta Miha Kompan Breznik in Adrian Zeljković. V tej skupini sta še Ludogorec in Nordsjaelland.

Norveški Bodo/Glimt Nina Žuglja bo igral v skupini D proti švicarskemu Luganu Žana Celarja in Abela Marca. Blaž Kramer z Legio iz Varšave bo nastopil v skupini E, Ester Sokler s škotskim Aberdeenom pa v skupini G.

Henriques: Lepo bo igrati v skupinskem delu Konferenčne lige, a želimo še več

Skupina A:
LILLE
SLOVAN BRATISLAVA
OLIMPIJA LJUBLJANA
KLAKSVIK


Skupina B:
GENT
MACCABI TEL AVIV
ZORJA LUHANSK
BREIDABLIK


Skupina C:
DINAMO ZAGREB
VIKTORIA PLZEN
ASTANA
BALLKANI


Skupina D:
CLUB BRUGGE
BODO/GLIMT
BEŠIKTAŠ
LUGANO


Skupina E:
AZ ALKMAAR
ASTON VILLA
LEGIA VARŠAVA
ZRINJSKI


Skupina F:
FERENCVAROS
FIORENTINA
GENK
ČUKARIČKI


Skupina G:
EINTRACHT FRANKFURT
PAOK SOLUN
HJK HELSINKI
ABERDEEN


Skupina H:
FENERBAHÇE
LUDOGOREC
SPARTAK TRNAVA
NORDSJALLAND


1. krog, sreda, 20. septembra, ob 16.30:
LILLE - OLIMPIJA
Četrtek, 21. septembra, ob 21.00:
SLOVAN BRATISLAVA - KLAKSVIK

2. krog, četrtek, 5. oktobra, ob 18.45:
OLIMPIJA - SLOVAN BRATISLAVA
KLAKSVIK - LILLE

3. krog, četrtek, 26. oktobra, ob 18.45:
KLAKSVIK - OLIMPIJA
LILLE - SLOVAN BRATISLAVA

4. krog, četrtek, 9. novembra, ob 21.00:
OLIMPIJA - KLAKSVIK
SLOVAN BRATISLAVA - LILLE

5. krog, četrtek, 30. novembra, ob 18.45:
OLIMPIJA - LILLE
KLAKSVIK - SLOVAN BRATISLAVA

6. krog, četrtek, 14. decembra., ob 21.00:
SLOVAN BRATISLAVA - OLIMPIJA
LILLE - KLAKSVIK