Marseille je po 18-letni suši, med katero je zaradi podkupovalnih afer izpadel celo v 2. ligo, le osvojil tako želeni naslov francoskega prvaka. Ga lahko Dechampsovo moštvo tudi ubrani? Foto: Reuters
Marseille je po 18-letni suši, med katero je zaradi podkupovalnih afer izpadel celo v 2. ligo, le osvojil tako želeni naslov francoskega prvaka. Ga lahko Dechampsovo moštvo tudi ubrani? Foto: Reuters
Valter Birsa in Mathieu Valbuena
Pred letom dni so sezono v Ligue 1 začenjali Bojan Jokič (Sochaux), Boštjan Cesar (Grenoble) in Valter Birsa (Auxerre). Od trojice je ostal le zadnji, od katerega se pričakuje, da bo končno zablestel kot eden izmed nosilcev igre Auxerrja. Foto: Reuters
Mamadou Niang
Mamadou Niang je bil lani z 18 goli najboljši strelec vse bolj obrambno usmerjene Ligue 1. Samo štiri moštva so lani dosegala več kot gol in pol na tekmo, kar šest pa v 38. krogih ni zbralo niti 38 zadetkov. Foto: EPA
Miralem Pjanić
Miralem Pjanić je lani v osmini finala pokopal Real Madrid. Bo letos popeljal favorizirani Lyon nazaj na vrh francoskega nogometa? Foto: Reuters

Ligue 1 je prva izmed velike evropske peterice, ki začenja sezono 2010/11. Nova sezona pa se v nasprotju z lanskim divjim poletnim zapravljanjem začenja z veliko večjo mero skromnosti in tudi evropske realnosti. Zaostanek za Anglijo, Španijo, Italijo in Nemčijo se zdaj zdi, da je še večji, kot je bil lani, kljub dejstvu, da se je Lyon v Ligi prvakov prebil vse do polfinala.

Prvi strelec želi v Turčijo
Veliko pove že nezadovoljstvo prvega strelca lanskega prvenstva Mamadouja Nianga, ki želi zapustiti vrste Marseilla, ker mu Fenerbahče ponuja boljšo in veliko bogatejšo pogodbo. Trener Didier Deachamps, ki je po 18 letih popeljal OM do nove zvezdice, je odločen: "Nočem iskati menjave za Nianga!" Marseille bo močnejši za dva igralca, ki bi morala imeti v pristaniškem mestu vidno vlogo: s posoje se je vrnil Ganec Andre Ayew, ki je zablestel na SP-ju, iz Osasune pa prihaja španski kapetan do 21 let Cesar Azpilicueta.

Lyon: Mladost in talent
Po mnenju stavnic in poznavalcev francoskega nogometa je prvi favorit sezone Olympique Lyonnais oz. kot ga pozna Evopra Lyon. Tudi "mulci" niso veliko zapravljali, okrepili so se z Jimmyjem Briandom (Rennes), odšla pa sta Sidney Govou in Mathieu Bodmer. Glavni adut Lyona sta mladost in nadarjenost, Cissokho, Bastos, Toulalan, Pjanić in Lopez so peterica nosilcev igre, katerih osnovni cilj sezone je osvojitev osmega naslova prvakov.

Brez denarja in brez Lige prvakov
Olympiqua naj bi bila razred zase, nekaj možnosti za naskok na vrh naj bi imel tudi Bordeaux, katerega prednost in hkrati tudi slabost je, da letos ne sodeluje v evropskih pokalih. Koncentracija na samo eni fronti bi morala "žirondincem" koristiti, a hkrati je klub ostal brez milijonov iz Lige prvakov. Ob prvem strelcu Marouanu Chamakhu (Arsenal) je klub ostal tudi brez trenerja Laurenta Blanca, ki ga je na klopi nadomestil Jean Tigana.

PSG v boj z nasilnimi navijači
Ob veliki trojici bo posebne pozornosti deležen še Paris Saint Germaine, ki pa je napovedal, da se bo posvetil predvsem urejanju razmer med navijači. "Dve smrti v treh letih sta bili odločno preveč," zatrjuje predsednik Robin Leproux, ki ga čaka naporno delo. Nene (Monaco) in Bodmer (Lyon) bosta okrepila moštvo, ki računa tudi na uspešno sodelovanje v Evropski ligi.

Slovenske in Auxerrjeve oči uperjene v Birso
Od lanskih treh Slovencev v francoski najmočnejši ligi je ostal le Valter Birsa, ki se bo s presenečenjem lanske sezone Auxerrjem boril za preboj v Ligo prvakov, a ob morebitnem neuspehu proti Zenitu mu še vedno ostaja Evropska liga. AJA bo težko ponovil lanski uspeh, a klub, ki tradicionalno stavi na mlade in tehnično podkovane igralce, bo zagotovo mešal štrene najboljšim v državi.

Ravno Birsa je tisti igralec, ki naj bi burgundskemu moštvu prinesel dodano vrednost. Dobre predstave v spomladanskem delu je nadgradil z zelo opaznim nastopom v Južni Afriki. V Auxerrju so Šempetrčanu dokončno zaupali vlogo prvega izvajalca iz prekinitev, ob še boljši fizični pripravljenosti pa trener Jean Fernandez od Slovenca pričakuje tudi več golov.

Arles-Avignon naslednik Grenobla?
Pod samim vrhom bi se morala sukati tudi stabilni Lille in Lorient, ki počasi in vztrajno gradi vse boljše moštvo. Novinci v ligi so Brest, Caen in Arles-Avignon. Ravno zadnji provansalski klub je "grdi raček", ki so ga vsi bolj ali manj že obsodili na hiter izpad. Slabe so napovedi tudi za nekdaj "slovenski" Sochaux.

73. sezona elitne francoske lige se bo začela 7. avgusta, po 38. krogih pa se bo zaključila 29. maja.

1. KROG

Sobota ob 21.00:
AUXERRE - LORIENT
SOCHAUX - ARLES AVIGNON

NICE - VALENCIENNES
LYON - MONACO

MARSEILLE - CAEN
PARIS SG - ST. ETIENNE

LENS - NANCY
RENNES - LILLE

TOULOUSE - BREST

Nedelja ob 21.00:
MONTPELLIER - BORDEAUX