Mario Balotelli je bil mož odločitve na Maracani. Foto: Reuters
Mario Balotelli je bil mož odločitve na Maracani. Foto: Reuters
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo je v 100. nastopu za "azzurre" velemojstrsko izvedel prosti strel. Foto: EPA
Javier Hernandez
Javier Hernandez je rutinirano izvedel najstrožjo kazen. Foto: EPA

Mehičani so bili nevarni že v 11. minuti, ko je Andres Guardado stresel prečko. V 27. minuti so "azzurri" povedli s prostega strela, Andrea Pirlo je v 100. nastopu za izbrano vrsto mojstrsko zavrtinčil žogo z desnico z 22 metrov prek živega zidu, vratar Jose Corona je bil brez možnosti.
Mehičani so izenačili sedem minut zatem. Andrea Barzagli je v kazenskem prostoru podrl Giovanija do Santosa. Sodnik Enrique Roberto Osses Zencovich mu je pokazal rumeni karton in iztegnil roko proti beli točki. Najstrožjo kazen je izvedel Javier Hernandez, ki je poslal Gianluigija Buffona v napačno smer. Na 51. tekmi za Mehiko je "Chicharito" dosegel 33. gol.
Balotelli najodločnejši pred vrati
V drugem polčasu je najprej zapretil Riccardo Montolivo, ki mu iz bližine ni uspelo potisniti žoge mimo mehiškega čuvaja mreže Corone, zatem pa je Pirlo znova z 20 metrov s prostega strela za las zgrešil cilj.
Po nekaj polpriložnostih na obeh straneh so Italijani odločilni zadetek dosegli 12 minut pred koncem, ko je Balotelli v kazenskem prostoru ob treh branilcih prišel do strela z osmih metrov. Z desnico je z močnim udarcem postavil končni izid. V zaključku so Mehičani skušali bolj pritisniti, vendar so izbranci Cesareja Prandellija znali zadržati prednost.
Prandelli navdušen nad Pirlom, manj nad Balotellijem
"Zelo pomembno je, da na takem turnirju dobro štartaš. Mehičani so čakali na naše napake. To je bila zelo taktična tekma. Bili smo boljša ekipa in na koncu smo zasluženo zmagali. Kar težko opišem, kako dobro je igral Pirlo. On je lahko za zgled vsem ostalim, zasluži si velik aplavz. Popolnoma je nadzoroval igro. Balotelli na drugi strani je po nepotrebnem dobil rumeni karton, prav nič mu ni bilo treba razkazovati mišic po zadetku," je poudaril Prandelli.
"Nikoli ni lahko izgubiti take tekme, še posebej, če dobiš gol v zaključku srečanja. Prežali smo na protinapade, igro smo prepustili Italiji. Niti slučajno nismo igrali bunkerja. Italijani imajo odlične posameznike in to je bil na tej tekmi odločilno," je povedal mehiški strokovnjak Jose Manuel de la Torre.

Skupina A, Rio de Janeiro:
MEHIKA - ITALIJA 1:2 (1:1)
60.000; Hernandez 34./11-m; Pirlo 27., Balotelli 78.

Mehika: Corona, Salcido, Maza, Moreno , Flores, Torrado, Guardado, Zavala ( 86./Raul Jimenez), dos Santos , Aquino ( 53./Mier), Hernandez.

Italija: Buffon, Barzagli , de Sciglio, Chiellini, de Rossi , Abate, Giaccherini ( 88./Aquilani), Pirlo, Marchisio ( 69./Cerci), Montolivo, Balotelli ( 85./Gilardino).

Sodnik: Enrique Roberto Osses Zencovich (Čile)


BRAZILIJA - JAPONSKA 3:0 (1:0)
Neymar 3., Paulinho 48., Jo 93.




Sreda ob 21.00:

BRAZILIJA - MEHIKA (Fortaleza)

Četrtek ob 0.00 (Recife):
ITALIJA - JAPONSKA

Sobota ob 21.00:
ITALIJA - BRAZILIJA (Salvador)

JAPONSKA - MEHIKA (Belo Horizonte)

Lestvica:                         
BRAZILIJA         1  1 0 0  3:0  3
ITALIJA           1  1 0 0  2:1  3
MEHIKA            1  0 0 1  1:2  0
JAPONSKA          1  0 0 1  0:3  0