Gianluigi Buffon je bil veliki junak italijanske izbrane vrste ob strelih z bele točke. Foto: Reuters
Gianluigi Buffon je bil veliki junak italijanske izbrane vrste ob strelih z bele točke. Foto: Reuters

Urugvaj se je v polfinalu dobro upiral gostiteljem Brazilcem, ki pa so mesto v finalu potrdili z golom Paulinha v 86. minuti. Na drugi tekmi v Fortalezi je bilo še bolj napeto - finalista so odločili streli z bele točke, edinega je v sedmi seriji zgrešil Leonardo Bonucci (7:6).

Astori zadel za vodstvo Italijanov
Italijani so bili v prvem polčasu boljši, v 15. minuti je dlani Fernanda Muslere ogrel Antonio Candreva, ki je že nekaj trenutkov pozneje po lepi globinski podaji Danieleja De Rossija meril previsoko. V prvem delu se je mreža zatresla samo enkrat, in sicer v 24. minuti, ko je prosti strel izvedel Alessandro Diamanti. Po zvitem prostem strelu vezista Bologne se je žoga od vratnice odbila v neopreznega Muslero in pristala na golovi črti, kjer jo je čez črto porinil Davide Astori.

Dva krasna prosta strela za podaljšek
V nadaljevanju so bili Urugvajci nevarnejši, večkrat so resneje zapretili, v 58. minuti so po lepi akciji izid poravnali - Gianluigija Buffona je hladnokrvno s paralelnim strelom ukanil Edinson Cavani. Do konca drugega polčasa sta padla še dva zadetka - po en na vsaki strani. V 73. minuti je Diamanti s krasnim prostim strelom žogo čez živi zid poslal v levi kot nemočnega vratarja Muslere, pet minut pozneje je z enako mero na drugi strani igrišča vrnil Cavani, ki je s prostim strelom izid poravnal na 2:2.

Buffon ubranil kar tri 11-metrovko
Tekma se je prevesila v dva podaljška po 15 minut, kar tudi ni bilo dovolj za odločitev o zmagovalcu. Italijani so nazadnje podaljšek igrali v polfinalu proti Španiji, Urugvajci pa v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 2010 proti Gani. O tretjem mestu so odločali streli z bele točke, ki so jih bolje izvajali Italijani. Ti so imeli v vratih razpoloženega Buffona, ki je ubranil kar tri od petih strelov Južnoameričanov, pri katerih sta mrežo zatresla le Cavani in Luis Suarez. Za Italijane so v polno zadeli Alberto Aquilani, Stephan El Shaarawy in Emanuele Giaccherini, Muslera je strel ubranil zgolj Mattii De Scigliu.

Tekma za 3. mesto:
Urugvaj - ITALIJA 4:5 (0:1)
30.000; Cavani 58., 78.; Astori 24., Diamanti 73.
RK: Montolivo 110./Italija

Enajstmetrovke:

ForlanAquilani
CavaniEl Shaarawy
SuarezDe Sciglio
CaceresGiaccherini
Gargano


Urugvaj:
Muslera, M. Pereira (81./A. Pereira), Lugano, Godin, Caceres, Gargano, Arevalo Ríos (106./Perez), Rodriguez (56./A. Gonzalez), Suarez, Forlan, Cavani.

Italija: Buffon, Maggio, Astori (95./Bonucci), Chiellini, De Sciglio, Candreva, Montolivo, De Rossi (69./Aquilani), El Shaarawy, Diamanti (83./Giaccherini), Gilardino.

Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)

Finale, ob 0.00:
BRAZILIJA - ŠPANIJA