Brazilija bo SP gostila na 12 stadionih, ki bodo novi oziroma povsem prenovljeni. Foto: EPA
Brazilija bo SP gostila na 12 stadionih, ki bodo novi oziroma povsem prenovljeni. Foto: EPA
Stadion v Brasilii pred manj kot pol leta. Foto: EPA
V Salvadorju se je pred kratkim pod težo vode zrušil del strehe. Foto: EPA

Težave se kopičijo iz dneva v dan. Gradbena podjetja zamujajo pri rokih, stroški se nenehno povečujejo, spori z delničarji in Fifo povzročajo lokalnemu organizacijskemu odboru nešteto težav. Stadiona v Salvadorju in Brasilii, ki bosta ta mesec gostila Pokal konfederacij, sta daleč od dokončne podobe. Dela na stadionih v Portu Alegru in Cuiabi so bila zaradi političnih sporov večkrat ustavljena.

Pokal konfederacij si boste lahko od sobote naprej ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju!

Širša svetovna javnost je signal, da nekaj ni v redu, prvič dobila na začetku junija, ko je bila zaradi varnosti odpovedana prijateljska tekma med Brazilijo in Anglijo na prenovljeni Maracani v Riu de Janeiru. Pristojno ministrstvo je dan pozneje le prižgalo zeleno luč, tako da je bila tekma odigrana. Čeprav so organizatorji trdili, da je stadion pripravljen, ni bilo tako. Na dostopu do stadiona je bilo na kupe smeti in razbitin, beton na stadionu je bil še vlažen, na novinarskih tribunah so kabli ležali vsepovsod, stranišča so bila poplavljena ... Vse prej kot primerno prizorišče za navijače in novinarje.

Tudi drugje se ubadajo z enakimi težavami. Na novem stadionu v Salvadorju, ki bo gostil tri tekme Pokala konfederacij, se je pod težo deževnice zrušil del strehe. To je samo zadnja v nizu težav, pred tem so imeli težave s poplavljenimi stranišči, parkirnimi prostori in polomljenimi sedeži. Stadion v Brasili, ki bo gostil sobotno tekmo ob odprtju Pokala Konfederacij med Brazilijo in Japonsko, so prav tako prizadele zamude pri izgradnji, stroški pa so se tako povečali, da je postal najdražji med vsemi 12, ki bodo gostili svetovno prvenstvo.

Pri izgradnji Maracane so se delavci pritoževali nad nemogočimi pogoji in ostali dalj časa brez plačila, tako da so prekinili delo. Isto podjetje je zadolženo za olimpijski stadion v Riu de Janeiru, dela pa so bila zaustavljena zaradi postavljanja strehe, ki naj ne bi bila varna in je ogrožala celo konstrukcijo stadiona. V Ciuabi sta obupali dve gradbeni podjetji, tretje mora dela narediti v ekspresnem času, na kar pa ne kaže. V Portu Alegru so bila dela zaradi sporov prekinjena za devet mesecev. V vseh primerih pa so se stroški povečali enormno. Končni račun bo kar trikrat višji, kot je bil leta 2010 v Južnoafriški republiki.

Organizatorji trdijo, da bo Brazlija do začekta svetovnega prvenstva pripravljena, a stanje je za zdaj daleč od rožnatega.