Na zadnjem Pokalu konfederacij pred štirimi leti v Južni Afriki je slavila Brazilija, ki je v finalu s 3:2 premagala ZDA. Foto: EPA
Na zadnjem Pokalu konfederacij pred štirimi leti v Južni Afriki je slavila Brazilija, ki je v finalu s 3:2 premagala ZDA. Foto: EPA
Mario Balotelli in Andrea Pirlo
Italijani že trenirajo v Rio de Janeiru. V torek bodo odigrali prijateljsko tekmo proti Haitiju. Foto: EPA
Pepe Reina
Španija bo poskušala po svetovnem in evropskem prvenstvu zmagati še na Pokalu konfederacij. Foto: EPA

S tekmo v prestolnici Brasilii ga bosta odprla domača reprezentanca in azijski prvak Japonska. V skupini A bosta igrala še srednjeameriški prvak Mehika in evropski podprvak Italija, medtem ko skupino B sestavljajo svetovni in evropski prvak Španija, južnoameriški prvak Urugvaj, afriški prvak Nigerija in prvak Oceanije Tahiti. V polfinale se uvrstita po dve najboljši ekipi iz obeh skupin, finale pa bo 30. junija na Maracani.
Vse tekme bo prenašala TV Slovenija 2, ogled bo mogoč tudi na MMC-ju.

Glavni favoriti Španci in Brazilci
Na stavnicah sta glavna favorita Španija in Brazilija. Slednja je najuspešnejša udeleženka Pokala konfederacij s skupno tremi zmagami (1997, 2005 in 2009). Brazilci bodo igrali brez Kakaja in Ronaldinha, zato pa bodo v ospredju mlade moči na čelu z Neymarjem. Španci bodo nastopili praktično z vsemi najboljšimi možmi, veliko zvezdnikov bo tudi v drugih ekipah, posebej v dobro poznanih italijanski in urugvajski, v nigerijski pa bo igral tudi John Ogu Ugochukwu, ki je pred leti nosil dres ptujske Drave, zdaj pa je član portugalske Coimbre.

Tekme bodo gostili Rio de Janeiro (Maracana), Belo Horizonte, Brasilia, Fortaleza, Recife in Salvador.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff pred začetkom turnirja samozavestno pravi: "Prepričana sem, da bo Brazilija blestela tako na igrišču kot ob njem. Verjamem, da se bodo vsi, ki bodo prišli na Pokal konfederacij, vrnili tudi prihodnje leto na SP."
Velike razdalje
Svetovno prvenstvo bodo odigrali na 12 stadionih, izziv za prireditelje, navijače in ekipe pa bodo predvsem velike razdalje. Če je bilo na SP-ju v Nemčiji glavno prevozno sredstvo vlak, bo v dvanajstkrat večji Braziliji letalo. Razdalja med stadionom v Porto Alegreju na jugu in Manausom ob Amazonki je kar 4.000 kilometrov. Kljub temu organizatorji pričakujejo 600.000 tujih obiskovalcev SP-ja.
Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) malce še skrbi dokončanje del na infrastrukturi, kajti tudi pri Pokalu konfederacij so se pokazale zamude. "Na SP-ju se to ne sme in se ne bo zgodilo," opozarja generalni sekretar Fife Jerome Valcke. Največji so zaostanki na stadionu Itaquerao v Sao Paulu, ki bo gostil uvodno tekmo SP-ja. Brazilci zagotavljajo, da bo vse nared. Zadnji rok je december 2013.
Skupina A, sobota ob 21.00 (Brasilia):
BRAZILIJA - JAPONSKA

Nedelja ob 21.00 (Rio de Janeiro):
MEHIKA - ITALIJA

Sreda, 19. junija, ob 21.00:
BRAZILIJA - MEHIKA (Fortaleza)

Četrtek, 20. junija, ob 0.00 (Recife):
ITALIJA - JAPONSKA

Sobota, 22. junija, ob 21.00:
ITALIJA - BRAZILIJA (Salvador)

JAPONSKA - MEHIKA (Belo Horizonte)
Skupina B, ponedeljek ob 0.00 (Recife):
ŠPANIJA - URUGVAJ

Ob 21.00 (Belo Horizonte):
TAHITI - NIGERIJA

Četrtek, 20. junija, ob 21.00:
ŠPANIJA - TAHITI (Rio de Janeiro)

Petek, 21. junija, ob 0.00 (Salvador):

NIGERIJA - URUGVAJ

Nedelja, 23. junija, ob 21.00:
NIGERIJA - ŠPANIJA (Fortaleza)

URUGVAJ - TAHITI (Recife)