Strel Leonarda Bonuccija z bele točke je zletel visoko prek vrat. Foto: Reuters
Strel Leonarda Bonuccija z bele točke je zletel visoko prek vrat. Foto: Reuters
Christian Maggio, Iker Casillas
Dve veliki priložnosti je v prvem polčasu zamudil Christian Maggio, oziroma bolje rečeno, dvakrat se je z obrambama izkazal Iker Casillas. Foto: EPA
Pedro Rodriguez, Gianluigi Buffon
V drugem polčasu je eno redkih priložnosti zamudil Pedro Rodriguez. Foto: EPA
Španija
Veselje Špancev, ki bodo v ponedeljek lovili prvo lovoriko na Pokalu konfederacij. Foto: EPA
Jesus Navas, Xavi
Jesus Navas je dosegel odločilni zadetek v sedmi seriji. Na sliki s Xavijem, ki je zadel v prvi seriji. Foto: EPA

Branilec Juventusa je močno streljal, a je žoga zletela prek vrat, za špansko napredovanje pa je nato zadel Jesus Navas. Pred tem so bili strelci zanesljivi, bolje rečeno, oba sicer sijajna vratarja Iker Casillas in Gianluigi Buffon sta bila nerazpoložena.

V videonovici desno spodaj si lahko pogledate enajstmetrovke

Italija, ki je igrala brez prvega napadalca Maria Balotellija, se je v Fortalezi poskušala aktualnim svetovnim in evropskim prvakom oddolžiti za poraz v lanskem finalu EP-ja (4:0). V prvem polčasu so bili 'azzurri' boljši in si priigrali kar nekaj zrelih priložnosti, v podaljšku ter v drugem delu pa so več priložnosti imeli Španci, ki so igrali brez lažje poškodovanih Cesca Fabregasa in Roberta Soldada. Španci so Italijane po 11-m ugnali na EP-ju 2008 v četrtfinalu, ko je za zmago s 4:2 odločilni gol dal prav Cesc.

Številne priložnosti okoli 15. minute
Motivirani Italijani, ki so pred tekmo ves čas zatrjevali, da želijo dokazati, da je bil poraz v finalu evropskega prvenstva vendarle previsok, so začeli zelo napadalno. Izjemno nevarno so bili po približno četrt ure, ko so si priložnosti v nizu sledile ena za drugo. Najprej je po podaji Antonia Candreve z desne v 15. minuti zapretil Alberto Gilardino, a je napadalec Bologne meril mimo vrat.

Minuto za tem je veliko priložnost imel Christian Maggio, ki je izkoristil zaspano špansko obrambo in se sam znašel pred Casillasom. Kapetan 'furie' je pravi čas stekel iz vrat in se izkazal z obrambo. Sledila je priložnost Danieleja De Rossija. Zamudil je Fernando Torres ob prostem strelu Andree Prila, ki je natančno podal, izkušeni vezist Rome pa je meril mimo vrat.

Casillas dobil dvoboja z Maggiom
Največjo priložnost je imel Maggio, ki je bil izjemno dejaven na desni strani. Emanuele Giaccherini je na desni lepo preigral Alvara Arbeloo, nato natančno podal v kazenski prostor, kjer je zamudil drugi bočni branilec Španije Jordi Alba, Maggio je udaril z glavo, a je Casillas, ki je bil v drugi polovici sezone v nemilosti Joseja Mourinha, dokazal svoje mojstrstvo. Takoj za tem se je velika priložnost ponudila Torresu. Sergio Ramos je začel akcijo, podal pred kazenski prostor, kjer je Xavi mojstrsko s peto podaljšal do Torres. 'El Nino' se je z obratom otresel Andree Barzaglija, a z levico sprožil mimo vratnice.

Cesare Prandelli je na začetku drugega dela poskusil z bolj napadalno postavo, saj je Barzaglija zamenjal Riccardo Montolivo. V drugem polčasu je imel Casillasa manj dela, so si pa Španci priigrali več priložnosti, a resneje Buffona vendarle niso uspeli ogroziti. V 64. minuti je tako kar tri Italijane preigral Andres Iniesta, a je tako kot na začetku drugega dela slabo zaključil.

Giaccherini zatresel vratnico
Nekaj minut kasneje je bilo po prodoru Maggia vroče v španskem kazenskem prostoru, a je strel Claudia Marchisia blokiral Gerard Pique. Šest minut pred koncem je osrednji branilec španske izbrane vrste v protinapadu pritekel v kazenski prostor. Sijajno je prodrl Torres, nato prepustil žogo rezervistu Jesusu Navasu, žogo pa je nespretno ustrelil Pique.

Na začetku podaljška je Maggio znova prodiral po desni, Sebastian Giovinco, ki je pred tem vstopil v igro, je ob nespretnem Sergiu Ramosu podaljšal do Giaccherinija, ki je močno sprožil, a ob nemočnem Casillasu zadel le okvir vrat. Za tem so imeli Španci kar nekaj priložnosti po prekinitvah. Najbolj nevarna sta bila Pique in Sergio Ramos, v 99. minuti pa je po prodoru in mojstrski podaji Inieste z lobom z volejem poskusil Jordi Alba, a meril prek vrat.

Tudi strel Xavija v okvir vrat
Pet minut pred koncem podaljška je Xavi z močnim in natančnim strelom s približno 25 metrov presenetil Buffona, a je italijanski kapetan z zadnjimi močmi izbil žogo v vratnico. Za tem je bilo še nekajkrat nevarno pred italijanskimi vrati po akcijah Jesusa Navasa, a sta mreži ostali nedotaknjeni.

V finalu se boŠpanija pomerila z gostiteljico turnirja Brazilijo, ki je z 2:1 odpravila Urugvaj. Finale bo v noči na ponedeljek na kultni Maracani v Rio de Janeiru.

Polfinale:
ŠPANIJA
- Italija 7:6 (0:0) - po enajstmetrovkah

Xavi; Candreva
Iniesta; Aquilani
Pique; De Rossi
Sergio Ramos; Giovinco
Mata; Pirlo
Busquets; Montolivo
Jesus Navas; Bonucci

Španija: Casillas, Arbeloa, Pique , Sergio Ramos, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Silva ( 53./Navas), Pedro ( 79./Mata), Torres ( 94./Martinez).

Italiia: Buffon, Barzagli ( 46./Montolivo), Bonucci, Chiellini, Maggio, De Rossi , Pirlo, Candreva, Giaccherini, Marchisio ( 80./Aquilani), Gilardino ( 91./Giovinco).

Sodnik: Howard Webb (Anglija)


BRAZILIJA - Urugvaj 2:1 (1:0)
Fred 41., Paulinho 86.; Cavani 48.
Julio Cesar je v 14. minuti ubranil enajstmetrovko Diegu Forlanu.

Finale, ponedeljek ob 0.00:
BRAZILIJA - ŠPANIJA

Za 3. mesto, nedelja ob 18.00:
URUGVAJ - ITALIJA