Slovenija se bo v Ligi narodov borila z dvema ali tremi moštvi iz skupine C. Foto: Žiga Živulović jr/BoBo
Slovenija se bo v Ligi narodov borila z dvema ali tremi moštvi iz skupine C. Foto: Žiga Živulović jr/BoBo
Srečko Katanec
Liga narodov se bo začela septembra 2018, kvalifikacije za EP pa marca 2019. Foto: MMC RTV SLO

Evropska nogometna zveza bo svojih 55 članic razdelila v štiri skupine, o oblikovanju skupin pa odloča lestvica, ki jo bo Uefa dokončno oblikovala oktobra po rednem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2018.

V skupini A bo 12 najboljših ekip z lestvice, v skupini B prav tako 12, v skupini C 15 in v skupini D 16. V skupinah A in B bo Uefa nato izžrebala štiri skupine s po tremi ekipami, v skupini C eno skupino s tremi in tri skupine s štirimi reprezentancami ter v skupini D štiri skupine s po štirimi moštvi, ki bodo igrale po sistemu vsaka z vsako doma in v gosteh. Žreb bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani.

Znotraj lige bodo ekipe izpadale in napredovale iz skupin, uspeh v ligi pa bo določal tudi nosilce za prihodnje evropske kvalifikacije za EP, ki se bodo začele marca 2019.

Glede na trenutno stanje bi bila Slovenija v skupini C z Grčijo, Romunijo, Izraelom, Srbijo, Dansko, Bolgarijo, Albanijo, Škotsko, Črno goro, Norveško, Litvo, Azerbajdžanom, Ciprom in Armenijo. Zmagovalci posameznih skupin iz skupine C bodo napredovali v skupino B, zadnjeuvrščeni pa bodo nazadovali v skupino D.

O zmagovalcu lige bo odločil zaključni turnir štirih najmočnejših ekip skupine A junija 2019, ki bodo odigrale polfinalna obračuna, nato pa tekmo za tretje mesto in finale.

Liga narodov namesto prijateljskih tekem
Uefa želi z novo ligo, ki je tudi nova platforma za marketing, nadomestiti velik del prijateljskih tekem, obenem pa tem tekmam, ki bodo še vedno priprava ekip, dati tudi tekmovalni naboj ter privabiti več navijačev. V nižjih ligah bo ob napredovanju zmagovalca motivacija tudi dodatna možnost v okviru kvalifikacij za EP 2020, saj se bodo ekipe uvrstile v dodatne kvalifikacije.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 se bodo tako namesto septembra začele marca leta 2019. V kvalifikacije bodo morale vse reprezentance, tudi 13 gostiteljic. Ekipe bodo razdeljene v deset skupini, dve najboljši iz vsake se uvrstita na evropsko prvenstvo.
Za zadnja štiri mesta na Euru 2020 se bo potegovalo 16 zmagovalcev skupin v Ligi narodov. Vsaka skupina bo imela svojo pot. Tako bosta mesto na EP-ju dobili tudi najboljši ekipi iz skupin C in D. Če bodo zmagovalci skupin v Ligi narodov že uvrščeni na Euro, bodo na njihova mesta vstopile naslednje najbolje uvrščene ekipe.