Albert Riera. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera. Foto: www.alesfevzer.com

Zelo srečen sem, da ga imam za trenerja. Pa sem imel v Angliji nekaj vrhunskih trenerjev, med njimi Franka Lamparda, nekdanjega angleškega selektorja Steva McClarna, tudi Paula Clementa, ki je bil Ancelottijev pomočnik pri vseh klubih. Lahko rečem, da se nihče ne more primerjati z Riero.

Timi Max Elšnik, kapetan Olimpije

Ti so Rierino predstavitev v Stožicah prekinili in verbalno napadli vodstvo kluba ter ga obtožili neprofesionalnega in škodljivega delovanja, Prosinečki in Rudonja pa ob svojem druženju z novinarji tudi nista skoparila s kritikami za vodilne.

40-letni Riera, ki je pred leti kratek čas brcal za Zavrč in Koper, je bil presenetljiv izbor predsednika zeleno-belih Adama Deliusa, ki pa se v tem hipu lahko zadovoljno muza nad svojo srečno roko.

Nekdanji vezist Liverpoola je viden kot glavni tvorec odličnega začetka Olimpijine ligaške sezone. 4 tekme in 4 zmage brez prejetega gola, za piko na i še slavje v večnem derbiju.

Elšnik: Ima preveč nogometnega znanja za to ligo
Zasluge za podobo vodilne ekipe lige Rieri pripisuje tudi štajerski kapetan Olimpije Timi Max Elšnik: "Jaz lahko rečem, da so vse zbrane točke in dobre igre v Evropi le njegova zasluga. Res neverjetno je, kaj je naredil iz te ekipe kljub zmanjšanju proračuna in vsem mladim igralcem, ki so prišli. Ima zares veliko nogometnega znanja. Veliko preveč za to ligo, v bistvu, in igralci iskreno povedano niso na njegovem nivoju. Izredno nam pomaga in srečni smo, da smo zadeli loto s tem, da smo ga dobili."

Slavje Olimpije z navijaško skupino Green Dragons po koncu zadnjega večnega derbija v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Slavje Olimpije z navijaško skupino Green Dragons po koncu zadnjega večnega derbija v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

Boljši od Lamparda, McClarna ...
Riera je brez dvoma veliko nogometno ime, a to več kot le včasih ni zagotovilo za resno trenersko kariero. Ali je bilo imenovanje Riere res zadetek na loteriji, bo pokazal čas, a za zdaj se zdi, da zna nekdanji španski reprezentant svoje ideje na izjemen način predati igralcem. Ti so, če še enkrat prisluhnemo kapetanu Elšniku, ki je Rieri na tiskovni konferenci po zmagi v Ljudskem vrtu pel redko slišane slavospeve, nad novim trenerjem navdušeni: "Zelo srečen sem, da ga imam za trenerja. Pa sem imel v Angliji nekaj vrhunskih trenerjev, med njimi Franka Lamparda, nekdanjega angleškega selektorja Steva McClarna, tudi Paula Clementa, ki je bil Ancelottijev pomočnik pri vseh klubih. Lahko rečem, da se nihče ne more primerjati z Riero. Še vedno je mlad, kdo ve, kje bo delal čez dve leti. Ne morem ga prehvaliti."

Najpomembneje je biti iskren. Povedati, kaj misliš in kaj čutiš. Igralci so me spoznali, če imam komu kaj povedati, grem naravnost do tistega igralca. Seveda je od igralca do igralca odvisno, ali to lahko povem pred vsemi ali na štiri oči, a vedno želim biti iskren. Enako želim od njih - in čutim, da to cenijo. Želim, da se pogovarjamo, ni razlogov, da bi imeli skrivnosti znotraj ekipe.

Albert Riera, trener Olimpije

Iskrenost – glavni razlog za zmage
Čeprav so štirje odigrani krogi majhen vzorec, pa je naraščajoči optimizem ljubljanske publike razumljiv. Riera je vešč odgovarjanja na novinarska vprašanja, samozavesten in ljudski. Svoje igralce, kot pravi, spodbuja k napakam, kot ključni dejavnik enotnosti z ekipo pa izpostavlja iskrenost: "Najpomembneje je biti iskren. Povedati, kaj misliš in kaj čutiš. Igralci so me spoznali, če imam komu kaj povedati, grem naravnost do tistega igralca. Seveda je od igralca do igralca odvisno, ali to lahko povem pred vsemi ali na štiri oči, a vedno želim biti iskren. Enako želim od njih – in čutim, da to cenijo. Želim, da se pogovarjamo, ni razlogov, da bi imeli skrivnosti znotraj ekipe. Iskrenost med igralci in strokovnim štabom je jasna, in to je zame glavni razlog za zmage."

Kdo bo imel na koncu prav?
Na kakšen način in zakaj je Albert Riera prvič in drugič prišel v slovenski nogomet, je poglavje zase, a obetaven začetek pomembnega nogometnega imena na klopi Olimpije brez dvoma dviguje zanimivost naše prvoligaške sezone. Po videnem v derbiju in v prvih štirih krogih prvenstva pa je glede na Rierin vpliv na podobo Olimpije na mestu vprašanje: ali sta z menjavo trenerja tik pred začetkom sezone imela Adam Delius in Igor Barišić prav in smo se vsi ostali – na čelu z navijači ljubljanskega kluba – hudo motili?

Elšnik pravi, da je Riera predober za Prvo ligo