Aluminij se je lani obdržal v Prvi ligi, hkrati pa je s prebojem v finale Pokala Slovenije prišel do največjega klubskega uspeha. Foto: www.alesfevzer.com
Aluminij se je lani obdržal v Prvi ligi, hkrati pa je s prebojem v finale Pokala Slovenije prišel do največjega klubskega uspeha. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš
Rudi Požeg Vancaš je bil lani prvi igralec Celja, priigral si je vpoklic v reprezentanco in kljub namigovanjem o odhodu ostal celjska "desetica". Foto: www.alesfevzer.com
Nogomet po nogometu

28. sezona državnega prvenstva v nogometu za uvod prinaša soočenje dveh mladih zasedb, ki sta med poletjem doživeli kar nekaj sprememb.

Rdeči z Gliho in Trdino
V Kidričevem so ostali brez osrednjega branilskega para Šme-Zeba, prvega je zaustavila poškodba kolena, drugi pa se je odpravil v Vietnam. Od rdečih sta se poslovila tudi Derrick Mensah in Christopher Makengo, v Maribor oziroma Olimpijo pa so se vrnili Štor, Jurčević in Lukanc. Luknjo v obrambi bosta skušala zakrpati hrvaška branilca Ivan Kontek in Damir Grgić, ki smo ga pred leti spoznali v dresu Rudarja. Pomembno okrepitev predstavljata tudi Nikola Leko in Erik Gliha, medtem ko se lahko Tadej Trdina pohvali tudi z izkušnjami iz avstrijske Bundeslige. Na pripravah je izstopal Rok Kidrič, visokorasli napadalec je v minuli sezoni že šestkrat zadel za Aluminij.

Požeg Vancaš še ostaja grof
V knežje mesto so se to poletje preselili mladeniči Žan Zaletel, Gašper Koritnik in povratnik Juš Štusej, poklicno pogodbo z matičnim klubom pa sta podpisala Gal Zorko in Lan Štravs, ki sta ob koncu minule sezone doživela prvoligaški krst. Novinca v celjski slačilnici sta tudi Žan Flis in Elvir Ibišević, naziv najbolj zveneče okrepitve pa je pripadel Jakobu Novaku, ki je dokončno prestopil iz Olimpije. Reprezentant Rudi Požeg Vancaš za zdaj ostaja v Celju in s tem tudi ključni mož čete Dušana Kosića.


V soboto in nedeljo po dve tekmi

Branilec naslova Olimpija Ljubljana odpira sezono v soboto ob 20.15 na gostovanju pri Gorici, tekmo si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na TV Slovenija 2/MMC-ju, kjer bo vsak krog prenos ene izmed najzanimivejših tekem. Prva sobotna tekma ob 18.00 prinaša predstavitev Mure, ki se bo ob vrnitvi med slovensko elito udarila s Triglavom Kranjem. Nedelja prinaša evropski dvoboj ob 18.15 v Velenju med Rudarjem in Mariborom. Prvi krog bosta nato ob 20.15 sklenila Domžale in Krško.

Drama v minuli sezoni
Zadnje prvenstvo sta Olimpija in Maribor končala zelo dramatično. Odločitev je padla v zadnjem krogu, ekipi sta končali z enakim številom točk, takrat še izbranci Igorja Bišćana so se naslova veselili, ker so bili boljši na medsebojnih tekmah. Bišćan je navkljub dvojni kroni Ljubljani – zmaji so osvojili tudi pokalno lovoriko – pomahal v slovo, nasledil ga je Ilija Stolica. Olimpija se je sicer v sredo poslovila od kvalifikacij za ligo prvakov, evropska tekmovanja bo nadaljevala v kvalifikacijah za evropsko ligo, v katerih so še Maribor, Domžale in Rudar Velenje.


PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 1. krog

Petek ob 18.00:
ALUMINIJ – CELJE

Sobota ob 18.00:
MURA – TRIGLAV

Ob 20.15 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
GORICA – OLIMPIJA

Nedelja ob 18.15:
RUDAR – MARIBOR

Ob 20.15:
DOMŽALE – KRŠKO

Nogomet po nogometu