Olimpija je tri kroge pred koncem v nezavidljivem položaju. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je tri kroge pred koncem v nezavidljivem položaju. Foto: www.alesfevzer.com
Pavlin: Na derbiju želimo zmagati, točka je načrt B
Bišćan: Vsi smo razočarani in žalostni
Hebaj priigral Domžalam tri točke v Kidričevem
Alves v solzah po zapravljeni 11-m v 91. minuti
Mariborčani v končnici le strli Krško

Pet remijev na zadnjih sedmih tekmah je varovance Igorja Bišćana stalo prvega mesta, ki je bilo po derbiju proti Mariboru trdno v Olimpijinih rokah. Takrat je v anketi MMC-ja le 25 odstotkov bralcev menilo, da vijoličasti še lahko ujamejo zeleno-bele.

Začelo se je proti Domžalam
Osem krogov pozneje je pogled na lestvico povsem drugačen. Maribor je zajahal zmagoviti val, medtem ko so Olimpiji točke polzele iz rok kot za stavo. Začelo se je s tekmo proti Domžalam, ko so zmaji prejeli izenačujoči zadetek v sodnikovem podaljšku. Brez dveh točk so ostali tudi naslednji teden proti Celju in nato še proti Gorici.

Ljubljančane so v sredo z izenačujočim golom v samem finišu tekme šokirali še Velenjčani, vrhunec krize pa je nedeljski remi proti do takrat zadnjeuvrščenemu Ankaranu, proti kateremu so za nameček v sodnikovem podaljšku zastreljali še enajstmetrovko. Namesto da bi na sobotni derbi v Ljudski vrt prišli s prednostjo, Ljubljančani večnemu tekmecu gledajo v hrbet in morajo v Mariboru zmagati. V nasprotnem primeru bo četa Darka Milaniča najbrž ubranila naslov.

Bišćan: Nimamo sreče, a to ni vse
"Čestitam Ankaranu na osvojeni točki. Na koncu jim je uspelo ob kančku sreče in veliki borbenosti. Predvidevam, da so zelo srečni, saj vsi vemo, v kakšnem položaju so. Za nas je to seveda veliko razočaranje. Upali smo, da smo vso nesrečo porabili na tekmi proti Gorici, ki je bila podobna. Na koncu je bil scenarij enak. Vsega ne smem pripisati nesreči. Ko zapravljaš enajstmetrovke in velike priložnosti v ključnih trenutkih in se to ponavlja, moramo govoriti tudi o določeni kakovosti, mirnosti, samozavesti oziroma nečem, kar ekipo dela zmagovalno ali nezmagovalno. Mi smo na žalost v teh dveh tekmah izgubili štiri točke in se znašli v položaju, da moramo zmagati vse do konca, če želimo biti prvi. Seveda bomo verjeli in naredili vse, da nam to tudi uspe, a je zdaj položaj neprimerno težji," je povedal Bišćan.

Pozabiti na vse in se pripraviti na derbi
Alves, ki je v sodnikovem podaljšku zgrešil z bele točke, je v slačilnico prišel objokan. Bišćan ne skriva, da so bili nogometaši v stanju manjšega šoka: "Vsi so bili razočarani. Razumljivo, saj so fantje do zdaj ogromno vložili. Razumem jih, vsi smo zelo žalostni, ampak kar je, je. Ni še vsega konec. Borili se bomo do konca." Kako bo Bišćan do sobote dvignil ekipo? "Moramo biti močnejši od negotovosti, frustracij in pritiskov. Ne gre za veliko filozofijo. Naša ekipa je bila z Mariborom najprej izenačena, nato smo vodili, zdaj smo v zaostanku. Tekma v Mariboru bo za nas svojevrsten preizkus, da vidimo, ali zmoremo obrniti trend, ki je zdaj popolnoma proti nam. V tem tednu moramo pozabiti vse, kar je bilo, in se maksimalno pripraviti za tekmo."

"Vem, da za igralce položaj ni preprost, a ne morem oceniti, koliko pritisk zmage vpliva nanje. Seveda nekoliko vpliva, ko vidiš, da se tekma izteka, ti pa nimaš rezultata. Na teh dveh tekmah, pa tudi tisti v Velenju nisem sicer opazil, da bi to vplivalo na kakovost naše igre," je še povedal Bišćan.

Jermanišu žal za Olimpijo
"V Ljubljani sem preživel čudovita tri leta, ko je bila Olimpija še v prvi ligi. Z Olimpijo sem bil tudi državni prvak in navijam za Liverpool. Gospod na moji levi je igral za Liverpool. Žal mi je, da Olimpija danes ni pobrala vseh točk, vendar jaz se borim za barve svojega kluba. Trenutno je to Ankaran," je povedal trener Primorcev Alfred Jermaniš.

Ko parkiraš tri avtobuse ...
"Eno je igrati napadalni nogomet in ne doseči zadetka, drugo je igrati obrambni nogomet in ga ne prejeti. Sam sem pristaš napadalnega nogometa, vendar ima danes Olimpija, kakršna koli je, svojo kakovost. Ne nazadnje so bili do današnjega dneva prvi in po moje najmočnejši v slovenski ligi. Mi smo enostavno pred gol postavili tri avtobuse. Prebiti tri avtobuse ni ravno preprosto, še posebej, če so mercedes. Vi veste tudi sami, ko ste igrali nogomet. Če pri veteranih pri malem nogometu postaviš pet igralcev na gol, zadetka ne boš dal. Danes smo se orientirali na branjenje našega gola. V planu je bilo, da bi z dvema hitrima igralcema morda presenetili Olimpijo. Imeli smo dve, tri polpriložnosti, zadeli smo vratnico. Ne upam si niti razmišljati, da bi na tekmi celo zmagali. Ne zdaj, ne pred tekmo. Preprosto smo vedeli, kakšna je naša kakovost, s čim se Olimpiji zoperstavimo in to smo tudi storili. Ne nazadnje bi lahko dobili gol v 90. minuti iz enajstmetovke in vprašanja bi bila čisto drugačna," je še povedal Jermaniš.

Razpored do konca prvenstva

Sobota, 19. maja, ob 20.30:
MARIBOR - OLIMPIJA

Sreda, 23. maja, ob 16.00:
CELJE - MARIBOR
OLIMPIJA - KRŠKO

Nedelja, 27. maja, ob 16.00:
DOMŽALE - OLIMPIJA
MARIBOR - GORICA

Pavlin: Na derbiju želimo zmagati, točka je načrt B
Bišćan: Vsi smo razočarani in žalostni
Hebaj priigral Domžalam tri točke v Kidričevem
Alves v solzah po zapravljeni 11-m v 91. minuti
Mariborčani v končnici le strli Krško