Bedu Amarachi Osuji je Gorico povedel v vodstvo v 27. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Bedu Amarachi Osuji je Gorico povedel v vodstvo v 27. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Poleg skupnega zmagovalca goriško-kranjskega obračuna bodo v PLTS v sezoni 2020/21 igrali še Celje, Maribor, Olimpija, Mura, Aluminij, Bravo, Tabor Sežana, Domžale in Koper.

Lani se je Gorica opekla v kvalifikacijah za popolnitev Prve lige in sploh prvič v zgodovini izpadla iz elitne slovenske lige. Zdaj imajo Novogoričani popravni izpit proti Triglavu. Prva preizkušnja še ni prinesla odločitve, boj za prvoligaški status se tako nadaljuje čez štiri dni.

Na obeh tekmah je zaradi koronske omejitve dovoljeno število gledalcev 500. V Novi Gorici so vstopnice pošle že v petek. Foto: www.alesfevzer.com
Na obeh tekmah je zaradi koronske omejitve dovoljeno število gledalcev 500. V Novi Gorici so vstopnice pošle že v petek. Foto: www.alesfevzer.com

Oba gola v prvem polčasu
Goričani so zapretili že v 5. minuti, Leon Marinič je lepo podal Bedeju Osujiju, ki je streljal od blizu, gostujoči vratar Jalen Arko se je izkazal z obrambo.

V izenačenem in enakovrednem obračunu so bili v nadaljevanju dvakrat nevarni gorenjski nogometaši, žoga je po strelu Gabra Petrica z 20 metrov švignila mimo desne vratnice domačega vratarja Darka Marjanovića, ki se je predvsem izkazal v 17. minuti po strelu Rena Wilmotsa.

Bedeju Amarachiju Osujiju pa je v 27. minuti uspelo zatresti mrežo in povesti Goričane v vodstvo. Po globinski podaji Tineta Kavčiča je Osuji dobro spremljal akcijo, žogo je sprejel na prsih, prelisičil je obrambnega igralca in vratarja Triglava ter zadel (1:0).

Veselje goriških navijačev je bilo kratko, saj je Triglav tri minute pozneje izenačil. Po izvedenem kotu z desne strani je žoga prišla do druge vratnice, kjer je bil Kristjan Arh Česen, ki je brez težav zabil od blizu.

Triglav je hitro izenačil. Foto: www.alesfevzer.com
Triglav je hitro izenačil. Foto: www.alesfevzer.com

Tempo po silovitem uvodu drugega polčasa upadel
Na začetku drugega polčasa so primorski in gorenjski nogometaši prikazali zelo všečno predstavo. V obojestransko odprti predstavi je že v drugi minuti nadaljevanja Petric uprizoril samostojen prodor, v zaključku akcije pa ni ne streljal ne podal, tako da je priložnost splavala po vodi.

Le dve minuti pozneje je Kolenc sprožil močan strel z roba kazenskega prostora, a je bila gostujoča obramba na pravem mestu in preprečila najhujše, v še lepši priložnosti pa se je v 51. minuti po kotu z leve strani znašel Marinić, a je iz neposredne bližine slabo streljal.

V nadaljevanju so imeli več od igre izbranci gostujočega trenerja Vlada Šmita. Ti so imeli jalovo pobudo, izrazitih priložnosti pa si niso priigrali, medtem ko se je pri gostiteljih poznalo, da so že dolgo zunaj tekmovalnega pogona.

Triglav do remija v Novi Gorici
Boj za Prvo ligo napet vse do konca
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Gorica v 2020 z eno samo tekmo
Gorica je v 2. SNL na 20 tekmah nabrala 41 točk z izkupičkom 13-2-5 (razlika v golih 40:22), tri manj od vodilnega Kopra, in si priigrala dodatne kvalifikacije. Velik hendikep vrtnic je dejstvo, da se druga liga ni igrala in so od konca novembra do danes odigrali eno samo prvenstveno tekmo na začetku marca, tik pred izbruhom pandemije covida-19.

Četa Borivoja Lučića je imela v zadnjih tednih veliko časa za pripravo, igrali pa so le pripravljalne tekme. V uvodu sezone je s sedmimi goli izstopal Etien Velikonja, ki pa se je konec poletja preselil na Nizozemsko. Po njegovem odhodu sta breme v napadu prevzela Bede Amarachi Osuji in Luka Volarič. Poleg njiju imajo Goričani kar bogate prvoligaške izkušnje, saj so tam nekaj sezon nastopali tudi Matija Kavčič, Jaka Kolenc, Rok Grudina, Tine Kavčič ...

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Gorenjci odpočili nosilce igre
V Kranju po letu 2018 znova trepetajo za prvoligaški obstanek. Takrat je bil Triglav v dveh tekmah po tesnem boju boljši od Drave Ptuj. Gorenjci so igrali v polnem ritmu Prve lige, ko pa je postalo jasno, da jih čakajo dodatne kvalifikacije, so na zadnjih tekmah odpočili večino nosilcev igre. Sezono so končali z izkupičkom 9-5-22 za 32 točk in razliko v golih 44:87.

Tehtnica statistično na strani Gorenjcev
Kluba se v iztekajoči in zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 razvlečeni sezoni razumljivo še nista srečala, zato pa na zadnjih sedmih prvenstvenih soočenjih ni bilo videti domačega slavja: Triglav je v zadnjih dveh letih in pol kar trikrat slavil v Novi Gorici, Gorica pa enkrat v Kranju, kjer so videli še dva remija. Statistika medsebojnih tekem v zadnjih sezonah tako tehtnico močno nagiba na stran Gorenjcev.


KVALIFIKACIJE ZA POPOLNITEV PRVE LIGE

Prva tekma:
GORICA – TRIGLAV 1:1 (1:1)
Osuji 27.; Arh Česen 30.

Gorica: Marjanović, Bardanca, Grudina, Jermol (80./Aliaga), Kavčič M. (86./Paljk), Kavčič T., Kolenc (68./Itrak), Marinič (68./Begić), Osuji, Tomiček (87./Hodžić), Volarič.

Triglav: Arko, Bojić (82./Gliha), Ćerimagić, Arh Česen, Janković (56./Majcen), Mertelj, Milanović, Mlakar, Petric, Rogelj, Wilmots M (56./Gajić).

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci).


Povratna tekma, četrtek ob 17.00:
TRIGLAV – GORICA

Zmagovalec bo deseti član Prve lige in ga v 1. krogu sezone 2020/21 v sredo, 12. avgusta, čaka gostovanje pri Olimpiji.