Zlatko Zahovič je prepričan, da bo Maribor uspel nadoknaditi tri točke zaostanka za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatko Zahovič je prepričan, da bo Maribor uspel nadoknaditi tri točke zaostanka za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Rajčević
Aleksander Rajčević res nima sreče. Branilec mora znova na operacijo. Foto: www.alesfevzer.com
Krunoslav Jurčić
Krunoslav Jurčić je sredi septembra prevzel Maribor in do zimskega odmora mu je uspelo precej zmanjšati zaostanek za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Ezekiel Henty
Ezekiel Henty je povzročal velike težave Mariborčanom 16. avgusta v Ljudskem vrtu. Olimpija je zmagala kar s 3:0, naslednjo soboto pa vijoličasti računajo na popolnoma drugačen scenarij. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares
Marcos Tavares je jeseni dosegel deset zadetkov. 12. avgusta je v 68. minuti prispeval odločilni gol proti Celjanom v Ljudskem vrtu (1:0). Foto: www.alesfevzer.com
Pogovor z Zlatkom Zahovičem
Nikolić in Matić pred tekmo Olimpija - Koper
Zahovič: Bolj odločilen bo derbi v Ljubljani
Jurčić in Vršič pred nadaljevanjem Prve lige

Športni direktor Maribora je bil v pogovoru z novinarjem TV Slovenija Simonom Šparavcem optimističen pred sobotno tekmo proti Celju. Navijači komaj čakajo na začetek, v Ljudskem vrtu naj bi se zbralo celo 6.000 ali 7.000 gledalcev.
Vijoličasti so zelo okrepili moštvo, najbolj odmeven pa je bil prihod Milivoja Novakovića. Prednost Olimpije se je z desetih stopila le na tri točke in že na derbiju naslednjo soboto v Ljudskem vrtu bi lahko Mariborčani ujeli večne tekmece.

Rajčević mora na novo operacijo kolena

Na torkovem treningu je Aleksander Rajčević ob poskusu posredovanja obležal na tleh. Prišlo je do ponovne poškodbe kolena 29-letnega branilca. Gre za resnejšo poškodbo ligamentov, tako da bo potrebna ponovna operacija.


V soboto se začenja spomladanski del Prve lige. Se vaša pričakovanja razlikujejo od prejšnjih sezon?
Nič ni drugače, saj igramo za lovorike. Trenutno smo na drugem mestu, z zelo dobrim izhodiščem. Naše želje in ambicije so vedno iste, ne glede na položaj.
Kje je vaša prednost v primerjavi z ostalimi?
Naša prednost so izkušnje. Ekipe nismo spreminjali, ampak smo jo le okrepili. Naša prednost so tudi navijači, ki komaj čakajo začetek prvenstva. To bodo tudi dokazali na prvi tekmi s Celjem, pričakujemo zelo dober obisk za slovenske razmere. Imamo nekaj naših prednosti, ki so že stalnica.
Kdaj pričakujete, da bo prvenstvo odločeno?
Ne pričakujem nič spektakularnega, ampak boj do zadnjega kroga, kar je skoraj vsako prvenstvo enako. V odločilnem delu je najpomembneje, da naredimo manj napak. Kdor bo naredil manj napak, bo prvi. Prepričan sem, da bo to Maribor.
V zadnjih sezonah pozimi niste veliko posegali v moštvo, letos je sprememb veliko v zadnjih mesecih. Se je to zgodilo zaradi položaja na lestvici? Bi se to v vsakem primeru zgodilo?
Ne. V vsakem primeru bi se zgodilo. Določeni igralci imajo veliko kilometrino. Precej let že imajo in treba je razmišljati tudi za prihodnost. To je naš cilj in nič drugega.
V javnosti ne nastopate več tako pompozno. Ljubljančani glasneje govorijo o določenih stvareh, čeprav s spoštovanjem. Po medijih se je boj med Olimpijo in Maribor že razplamtel.
Gledam na naš klub. Ekipa mora priti v optimalnih pogojih na prvo tekmo. Pri medijih je to velik preskok, saj se veliko govori o slovenskem nogometu. Letos je prvenstvo res napeto. Vse skupaj vidim zelo pozitivno.
Je lahko letošnja sezona zagon za naprej v slovenskem nogometu na vseh ravneh?
Vsekakor. Napredek je očiten na igrišču in tudi zunaj zelenic. Slovenski nogomet ima še ogromno rezerv. Mi si seveda ne želimo le medijskega napredka, ampak tudi finančnega. Žal ta preskok še ni narejen. Dokler tega ne bo, bomo težko napredovali. Vse se obrača v finančno smer, kjer smo zelo omejeni, če ne celo podhranjeni. Borimo se z vsemi temi težavami.
Ste še posebej ponosni, ker ste vse okrepitve pripeljali brez odškodnin?
To je stalnica v našem klubu. Imeli smo ekstremne uspehe, a vedno smo stali zelo čvrsto na tleh. Zavedamo se naših finančnih zmožnosti. Naš načrt je delo, delo in delo.
Kako so se fantje ujeli, saj je bilo kar veliko sprememb v igralskem kadru? Na koncu ste pripeljali še najbolj odmevno okrepitev.
Ko pridejo okrepitve, to za ostale igralce pomeni še večjo motivacijo. Imamo močno bazo, ki je skupaj že kar nekaj let in zelo dobro sprejema okrepitve. Vzdušje v garderobi je odlično in vsi smo optimisti pred začetkom.
Sta uvodni tekmi proti Celju in Olimpiji že lahko odločilni? Bo derbi takoj na začetku spomladanskega dela marsikaj usmeril za nadaljevanje prvenstva?
Derbi je vsekakor zelo pomembna tekma. Zanimanje za tako srečanje je bilo tudi, ko smo imeli deset ali celo 15 točk prednosti pred Olimpijo. Ne bi rekel, da bo derbi odločilen, bo pa zelo pomemben iz psihološkega stališča. Derbi v Ljubljani bo bolj odločilen, Maribor pa že res dolgo ni izgubil v Ljubljani, zato je stvar jasna.
Verjetno ste spremljali tudi dogajanja pri Olimpiji v prestopnem roku. Vse skupaj vpliva na boj za prvaka.
To težko komentiram.


S prihodom trenerja Krunoslava Jurčića se je krivulja pri 13-kratnih državnih prvakih znova premaknila navzgor. Tudi s hrvaškim strategom se je pogovarjal Simon Šparavec.
Vijoličasti so odigrali devet prijateljskih tekem. Premagali so Zagreb (3:1), Kapfenberg (4:1), Sarajevo (3:1), Trenčin (1:0) in Zorjo (2:1), remizirali so z Videotonom (2:2), izgubili pa proti Esbjergu (0:1), Astani (0:2) in Dnipru (0:2).
Kako ste zadovoljni s pripravami v Moravskih Toplicah in Beleku?

V Turčiji smo priprave opravili po načrtih. Vreme je bilo povsod zelo ugodno, pogoji za delo so bili vrhunski. Odigrali smo vse pripravljalne tekme, enakomerno sem porazdelil minutažo, imamo 20 nogometašev, ki so pripravljeni za igro na vsaki tekmi.

Ste že razmišljali o začetni enajsterici na prvih tekmah spomladanskega dela?
Nosilci igre iz jesenskega dela sezone imajo prednost tudi na začetku pomladi. Mislim, da je zelo dobro, da smo pripeljali še pet okrepitev. Naredili so zdravo konkurenco, tudi "staroselci" morajo še prizadevneje delati.

Vas skrbi položaj na desnem boku?
Imamo mladega Hodžića, ki je zelo miren, kar je značilno za izkušene igralce na tem položaju. Lahko bi ga uporabili na kakšni malce lažji tekmi, če bodo takšne sploh obstajale v zaključku prvenstva. Tudi Aleš Mertelj lahko igra na tem položaju in ima veliko izkušenj.

Na sredini igrišča je zares veliko igralcev v kadru.
Na sredini igrišča imam sladke skrbi. Razdelil bom minutažo, saj bomo igrali tekme vsake tri dni. Vsi se zavedajo, da bo velika rotacija, z igralci sem se veliko pogovarjal.

Napad je okrepil Milivoje Novaković. Tudi v napadu imate torej sladke skrbi.
Dobili smo vrhunskega napadalca, ki ima ogromno izkušenj. Zdaj mora le še priti v polno pripravljenost, ni se zapustil v fizičnem smislu. Prvi testi so pokazali, da je v dobrem stanju. Odločil sem se, da ga bomo počasi vklopili v optimalno formo. Dobro se počuti, opravil je že nekaj treningov z B-ekipo. Najpomembneje je, da imamo pravega golgeterja.

Kako bi ocenili izide prijateljskih tekem?
V Turčiji je ambient zelo lep, vendar enoličen in igralci se hitro zasitijo. To se je pokazalo ob koncu priprav, ko smo imeli najtežje tekmece. Tudi proti vrhunskim tekmecem smo si ustvarili veliko priložnosti. Le močni tekmeci so izziv za moje varovance.

Najprej vas čakata Celje in Olimpija. Ste že analizirali uvodna tekmeca?
Zame je pomembna le tekma proti Celju, o Olimpiji še ne razmišljam. Imam posnetek tekme proti Gorici in po ogledu bom pripravil taktiko za soboto. Osredotočil sem se popolnoma na našo ekipo, spremljal sem tudi informacije iz preostalih klubov, a se nisem pretirano ukvarjal s tekmeci in njihovimi okrepitvami.

Pogovor z Zlatkom Zahovičem
Nikolić in Matić pred tekmo Olimpija - Koper
Zahovič: Bolj odločilen bo derbi v Ljubljani
Jurčić in Vršič pred nadaljevanjem Prve lige