Celjani so imeli v prvem polčasu pobudo in dva resna strela, a nato so v zadnjih sekundah le nemo pospremili
Celjani so imeli v prvem polčasu pobudo in dva resna strela, a nato so v zadnjih sekundah le nemo pospremili "bombo" Mendyja za vodstvo Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Sunny Omoregie (Celje/Nigerija)) - Welle N'Diaye (Maribor/Senegal)
24-letni Senegalec Welle N'Diaye je odkritje pomladanskega dela Prve lige - v štirih dneh je zadel na obeh derbijih: večnem in štajerskem. Foto: www.alesfevzer.com
Slavje Domžal po golu Matica Črnica
Matic Črnic je dosegel prva dva gola v dresu Domžal, pri čemer je obakrat suvereno izvedel najstrožjo kazen. Foto: www.alesfevzer.com
Ezekiel Henty (Olimpija) - Ivan Knezović (Rudar Velenje)
Olimpijin Nigerijec Ezekiel Henty je imel tudi srečo, da je prejel le rumeni karton, ko je v 33. minuti s komolcem udaril "knapa" Aljaža Krefla. Foto: www.alesfevzer.com
Zavrč in nova tribuna na tekmi s Koprom
Zavrč je jeseni zaradi gradnje pokrite tribune vse domače tekme igral na Ptuju, zdaj pa je v štirih dneh dobil prvi dve pravi domači tekmi sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Črnic priigral Domžalam nove tri točke
Žvižgi za nogometaše Olimpije v Stožicah
Zavrč zasenčil Koprčane
Mariborčanom štajerski derbi v Celju
Igranje z roko Stojanovića v 16-m prostoru
N'Diaye potrdil zmago Maribora v Celju
Evrogol Mendyja tik pred odmorom

Na Areni Petrol se je v sončnem sobotnem popoldnevu zbralo rekordnih 3.400 gledalcev, ki so večinoma upali, da se bo boj za naslov prvaka zaostril. A po 90 minutah zanimive igre so slavili Mariborčani, za kar je z bombo v sodnikovem podaljšku 1. polčasa poskrbel Jean-Philippe Mendy, zmago na štajerskem derbiju pa je v 84. minuti po kotu z glavo potrdil Welle N'Diaye, mož odločitve že na sredinem derbiju z Olimpijo.

Spregledano igranje Stojanovića z roko
Prva tekma 23. kroga Prve lige Telekoma Slovenije se je začela udarno s polno teka in želje, Celjani so prevzeli pobudo. Brez velike priložnosti so ostali tudi zaradi sodnika Nejca Kajtazovića, ki je v 11. minuti ob preigravanju Sunnyja Omoregieja spregledal igranje z roko Petra Stojanovića, ki je med padcem v lastnem kazenskem prostoru na nedovoljen način preusmeril žogo, ki bi postala plen Nigerijca.

Vrhovca in Verbiča ustavil Handanović
V 30. minuti je z razdalje močno streljal kapetan Blaž Vrhovec, a je Jasmin Handanović ubranil žogo, ki je med letom spremenila smer. V 36. minuti so prvič zagrozili gostje, ko je tik nad prečko zletel strel Marcosa Tavaresa. Sledil je nov pritisk Celja, najprej je Benjamin Verbič obrnil Marka Šulerja, a ni našel pravega naslovnika podaje. Po akciji iz kota je Verbič zaključil kar sam in Handanović je še drugič rešil vijoličaste.

Mendy z "bombo" šokiral celjsko areno
Ko je že bilo videti, da se bo polčas v Celju končal z 0:0, je v sodnikovem podaljšku s 30 metrov nenadoma udaril Jean-Philippe Mendy - evrogol za 0:1, pri čemer je povsem presenetil nepripravljeno celjsko obrambo z vratarjem Maticem Kotnikom na čelu.

V drugem polčasu je ritem padel in dolgo ni bilo pravih poskusov, a v zadnjih 20 minutah se je tekma znova razživela. Po več slabo izvedenih prostih udarcih je Vrhovec le poslal uporaben predložek, a Danijel Mišković je iz bližine slabo zadel in poslal žogo visoko prek vrat. Sledili so streli gostov, nato pa je Mendy po veliki napaki Španca Alonsa Sorie sam stekel proti vratom, a je Kotnik prebral njegovo podajo.

Ibraimi in N'Diaye ponovno usodna iz kota
V 83. minuti je imel rezervist Damjan Bohar na nogi podvojitev vodstva, a se je s parado izkazal Kotnik, ki pa se nato ni proslavil ob sledečem kotu. Ponovila se je sredina akcija: Makedonec Agim Ibraimi je podal iz kota, zadel pa je Welle N'Diaye, tokrat z visokim in neoviranim skokom.

Slovensko prvenstvo odločeno že marca?
V jesenskem delu Prve lige so Celjani dvakrat premagali Mariborčane, ki pa so se jim zdaj oddolžili in varovancem Simona Rožmana prizadejali prvi ligaški poraz po natanko 224 dneh in 19 tekmah brez poraza. Vodilni vijoličasti so zdaj že pri 50 točkah in imajo sedem točk več od tretjih grofov.

Rozman v 91. minuti preprečil zmago Olimpije
Na drugi sobotni tekmi Olimpija ni popravila vtisa z derbija in je doma z Rudarjem samo remizirala brez golov, pri čemer je tudi smola kriva za tekmo brez golov. Ob odsotnosti poškodovanega Andraža Šporarja je bil pri zmajih najnevarnejši Ezekiel Henty, a se je izkazal gostujoči vratar Matjaž Rozman. V 2. polčasu je Senad Jahić izvrstno izvedel prosti udarec in s 25 m zatresel stičišče prečke in vratnice. Na koncu v sodnikovem podaljšku je bila Olimpija oddaljena le nekaj centimetrov od gola - po podaji z leve je z glavo streljal branilec Nemanja Mitrović, Rozman pa je z refleksno obrambo poskrbel za točko Velenjčanov.

Ejup z mojstrovino s prostega strela poravnal izid
Stik s serijskimi slovenskimi prvaki so Domžale ohranile s težavo, saj so za zmago nad predzadnjo Krko potrebovale dve najstrožji kazni - obe je uspešno izvedel Matic Črnic, zimska okrepitev iz Maribora. Tekma se za Domžalčane ne bi mogla bolje začeti: v prvi minuti je Damir Rašić v kazenskem prostoru zrušil Veljka Simića in Črnic je z bele točke matiral Miodraga Mitrovića. V 34. minuti je Črnic po strelu z glavo s petih metrov zatresel prečko. Štiri minute zatem so Novomeščani izenačili z evrogolom, potem ko je prosti strel s 30 metrov izvrstno izvedel Leo Ejup in zadel v desni zgornji kot vrat nemočnega vratarja Nejca Vidmarja.

Odločila prekrška reprezentanta Palestine
Po nekaj priložnostih na obeh straneh so Domžale v 76. minuti prišle do druge enajstmetrovke, ki jo je v boju z Jako Ihbeishehom izsilil Mate Eterović. 22-letni krilni vezist Črnic je bil z 11-m znova zanesljiv in zadel za končnih 2:1. Upanja za goste je bilo konec v 83. minuti, ko je drugi rumeni karton prejel reprezentant Palestine Ihbeisheh.

Haložani do druge domače zmage v štirih dneh
Zavrčani so prišli do druge zaporedne zmage, potem ko so z 2:1 odpravili Luko Koper. Haložani so povedli že v 1. minuti, ko je po hitro izvedenem prostem udarcu z natančnim diagonalnim strelom prvi gol v Prvi ligi dosegel Tomislav Kiš, hrvaški napadalec, posojen iz Hajduka. Zavrč je od 53. minute dalje igral s številčno premočjo, saj je neposredni rdeči karton prejel Matej Pučko, ki je udaril Jureta Matjašiča. Po vratnici in nevarnem voleju Kiša so gostitelji zasluženo podvojili vodstvo v 79. minuti, ko je po podaji Karla Težaka iz kota z glavo zadel Toni Datković. V sodnikovem podaljšku so Koprčani omilili poraz prek Seada Hadžibulića, takoj zatem pa je bil izključen še drugi gost Denis Šme.

V nedeljo peta tekma, v sredo zaostala
Maribor je pred tednom premora pri 50 točkah, v boju za prvaka pa branilcem naslova sledijo le še Domžale z dvema točkama manj. V nedeljo sledi še tekma Gorica - Radomlje, med tednom v sredo bosta Koper in Celje odigrala še zaostalo tekmo 22. kroga, naslednji konec tedna pa je na sporedu 24. krog.

23. KROG


CELJE - MARIBOR 0:2 (0:1)
3.400; Mendy 45.+1, N'Diaye 84.

Celje: Kotnik; T. Klemenčič, Krajcer, Soria Alonso, Vidmajer; Miškić ( 85/Jugović), Vrhovec; Bajde ( 75./Jeslinek), Šporn ( 58./Lendrić), Verbič; Sunny.

Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Sallalich ( 70./Bohar), Filipović, Ndiaye , Ibraimi ( 89./Mejač); Tavares, Mendy ( 90./Volaš).


OLIMPIJA - RUDAR 0:0
300 gledalcev.

Olimpija: Brljak; Lazevski, Mitrović, Delamea Mlinar, Fink; Bajrić, Matić, Ivančić ( 59./ Baskera), Zajc ( 84./Vukčević); S. Babić ( 77./Gajić), Henty.

Rudar: Rozman; Krefl, Knezović, Džinić, Dedić ( 41./Jahić), Radujko, Trifković ( 84./Stjepanović), Bolha, M. Babić, Kocić ( 74./Jelić), Firer.


DOMŽALE - KRKA 2:1 (1:1)
600; Črnic 2./11-m, 77./11-m; Ejup 38.
Ihbeisheh 83./Krka

Domžale: Vidmar; Trajkovski, Horić, Skubic, Kous; Zec; Simić ( 90. Podlogar), Morel ( 72. Ožbolt), Majer, Črnic ; Vuk ( 66. Eterović).

Krka:
Mitrović; Rašić, Ejup , Vučkić, Ihbeisheh; Mojstrović ( 80. Novinić), Palić, Welbeck, Fuček; Perić ( 87. Kauber), Kastrevec ( 68. Kramar).


ZAVRČ - LUKA KOPER 2:1 (1:0)
700; Kiš 1., Datković 79.; Hadžibulić 93.
Pučko 53., Šme 94./ oba Luka Koper

Zavrč: Pridigar, Antić, Datković , Đukić, Korošec ( 84./Novoselec), Cvek, Polić, Muminović, Mitrović, Matjašič ( 76./Težak), Kiš ( 81./Zorko).

Luka Koper: Simčič, Hadžić, Blažič, Halilović ( 75./Šme), Palčič, Tomić, Rahmanović, Štulac, Štromajer ( 58./Črnigoj), Pučko, Smrtnik ( 62./Hadžibulić ).


Nedelja ob 15.00:
GORICA - RADOMLJE


                                     
Lestvica:                            
MARIBOR          22 16 2  4 44:20  50
DOMŽALE          23 15 3  5 29:12  48
CELJE            22 12 7  3 35:12  43
OLIMPIJA         22 11 6  5 39:17  39
ZAVRČ            23 11 2 10 23:32  35
RUDAR VELENJE    23  7 7  9 27:24  28
LUKA KOPER       22  9 1 12 24:35  28
GORICA           22  5 3 14 19:31  18
KRKA             23  5 3 15 22:39  18
KALCER RADOMLJE  22  3 2 17 13:53  11
                                     


Črnic priigral Domžalam nove tri točke
Žvižgi za nogometaše Olimpije v Stožicah
Zavrč zasenčil Koprčane
Mariborčanom štajerski derbi v Celju
Igranje z roko Stojanovića v 16-m prostoru
N'Diaye potrdil zmago Maribora v Celju
Evrogol Mendyja tik pred odmorom