V Stožicah so bili v nedeljo prvič po pol leta (natančneje 8. marcu) tudi gledalci. Zbralo se jih je 340. Foto: www.alesfevzer.com
V Stožicah so bili v nedeljo prvič po pol leta (natančneje 8. marcu) tudi gledalci. Zbralo se jih je 340. Foto: www.alesfevzer.com

Na derbiju Olimpije in Mure v Stožicah se mreži nista zatresli, remi pa je pred evropskima preizkušnjama proti Zrinjskemu oziroma Aarhusu dobrodošel za obe moštvi, saj bi se bilo v primeru poraza težje pripravljati na četrtek.

Želeli smo si tri točke, seveda pa smo tudi s točko zadovoljni. Ustvarili smo si veliko priložnosti, velikokrat smo šli v napad s tremi igralci proti dvema, a tega nismo izkoristili. Na žalost nismo zadeli, manjkal nam je le zadetek.

Vezist Mure Nino Kouter

"Točka v Ljubljani je dobra"

"O evropski tekmi še nismo razmišljali. Ko pogledam celotno srečanje, mislim, da bi si bolj zaslužili zadetek kot Olimpija. Imeli smo štiri ali pet izjemnih priložnosti, škoda, da nismo zadeli. Vemo pa, kam smo prišli in proti komu smo igrali. Točka v Ljubljani na zelo zahtevnem gostovanju je dobra. Ko zapraviš toliko priložnosti in toliko dominiraš v sami igri, te lahko nogomet hitro tudi kaznuje. Na koncu nismo izgubili, smo tekmovalni in gremo naprej. Malce nas je iz ritma vrgla poškodba Maruška ob polčasu, tako da smo se na začetku drugega polčasa malo lovili," je v pogovoru za TV Slovenija razmišljal trener Sobočanov Ante Šimundža, ki je tako kot pred dnevi proti Nömme Kaljuju na klopi pustil v pretekli sezoni najboljšega strelca Amadeja Marošo.

Skender: Skoraj polovica ekipe je imela krče

Namesto njega je začel Kevin Žižek in imel v drugem polčasu, v katerem je bilo več akcije, lepo priložnost, ko je podstavil nogo, a je žoga na njegovo žalost zletela malo mimo vratnice. V 73. minuti se je po napaki vratarja Olimpije Žige Freliha velika priložnost ponudila Luki Bobičancu, ki je prišel na igrišče ob odmoru. Sam je stekel v kazenski prostor, toda streljal prek vrat. V prvem polčasu je poskušal atraktivno zadeti Andrija Filipović, vendar je streljal premalo natančno.

"Če bodo koraki čvrsti, smo lahko na koncu sezone visoko. Moramo pa biti zelo strpni in potrpežljivi. Črto bomo potegnili po 36. krogu in takrat videli, kje smo," je o ciljih v tej sezoni dejal Šimundža. Muri tudi na petem gostovanju v Stožicah po vrnitvi v prvo ligo ni uspelo zmagati, v preteklih dveh sezonah je jeseni remizirala, spomladi pa izgubila.

Razburljiv derbi v Stožicah, a brez zadetkov

"Skoraj pol ekipe je imelo krče"

Trener Olimpije Dino Skender ni mogel računati na poškodovanega Anteja Vukušića in Endrija Cekicija, ki ureja morebiten prestop v Turčijo. V napad je tako postavil štiri novince – Đorđeta Ivanovića, Radivoja Bosića, Mihaila Caimacova in Dražena Bagarića. V drugem polčasu so bili prav ti štirje nogometaši zamenjani. Med drugim je v zadnje pol ure v prvi ligi debitiral najstnik Gal Kurež in enkrat poslal lep uporaben predložek v kazenski prostor, iz katerega pa se ni izcimilo nič.

Glede na igro je delitev točk najrealnejši izid. Mi si nismo zaslužili zmage, mislim pa, da tudi oni ne.

Branilec Olimpije Miral Samardžić

"Vsi bi si želeli, da bi bili na takšni ravni, da bi lahko zmagovali v nizu. Trenutno žal ni tako. Glede na vse težave in to, da smo v prvenstvo krenili tako rekoč brez celotne ekipe iz prejšnje sezone, je vsaka točka priborjena z junaško muko. Ponavljam: to ni tisto, kar bi si želel, želel bi si, da zmagujemo, to je naš cilj, a glede na vse okoliščine je bila ta predstava naša realnost. Mura je zelo dobra ekipa, vemo, da je v dobri formi," je povedal Hrvat na klopi Ljubljančanov.

"V drugem polčasu nam je uspelo imeti nekaj pobude, potem ko smo v prvem polčasu na trenutke padali. Fantje še niso idealno pripravljeni, to se občuti. Z menjavami smo poskušali malo zadihati in vnesti nekaj svežine. Na koncu moramo biti realni, biti zadovoljni s tem in poskušati čim prej na takšnih tekmah začeti zmagovati. Samo s kontinuiteto tekem lahko pridemo v pravo formo, zato me veseli, da smo danes dali vse od sebe in oddelali tekmo zelo pošteno. Skoraj pol ekipe je imelo krče, nekateri so bili že ob polčasu čisto brez moči. Take trenutke si moramo zapomniti in jih ceniti, kako smo se borili za vsako žogo in vsako točko," je poudaril Skender.

Statistika tekme Olimpija – Mura

Streli: 4:15 (v prvem polčasu 3:6)
V okvir vrat: 2:2 (v prvem polčasu 1:0)
Koti: 5:10
Prekrški: 10:18
Posest žoge: 51:49 odstotkov

Pogovori in analiza po tekmi Olimpija – Mura

Grabić kljub visokemu porazu zadovoljen

Maribor je v soboto s prepričljivim izidom, a manj prepričljivo igro s 4:1 porazil Bravo. Da je bila zmaga vijoličastih, ki so tri zadetke dosegli v sedmih črnih minutah Šiškarjev ob koncu prvega polčasa, malce previsoka, se je strinjal tudi trener Dejan Grabić: "Ne najdem besed proti svojim fantom, ker so bili res odlični. Zadovoljen sem s prikazanim. Res je bila čudna tekma. Glede na priigrane priložnosti in polpriložnosti smo bili kljub visoki rezultatski razliki mogoče celo boljši tekmec. Pohvaliti moram igralce, saj so vztrajali in niso odnehali. Poskušali smo narediti tekmo za Maribor še bolj stresno, kar bi se lahko zgodilo, če bi v drugem polčasu dosegli zadetek ali dva. Ampak nam ni uspelo. V vsakem primeru pa vse pohvale igralcem, za nas je bila to res dobra tekma."

Odzivi po tekmah Maribor – Bravo in Celje – Domžale

Goste je pohvalil tudi novi trener Maribora Mauro Camoranesi: "Tekma je bila težka, saj je Bravo eno od štirih najboljših moštev v prvenstvu. Od januarja do danes je to ena od ekip, ki so osvojile največ točk. In tudi danes so lepo igrali, zato nam je bilo res težko."

Pokomentiral je tudi odločitev za igralni sistem 4-4-2 in izbor igralcev: "Naš namen je bil, da ne delamo veliko sprememb v moštvu. Vse moramo narediti, da bomo igrali kot moštvo in da bomo igralcem našli prave igralne položaje. To je glavno vodilo in iz tega je izhajala odločitev o postavitvi na igrišču. Pri izbiri, komu nameniti priložnost, se odločam na podlagi prikazanega na treningih. Imamo širok kader in le 20 igralcev lahko uvrstim v zapisnik. Vsi bodo imeli možnost priti v ekipo in enajsterico, pomembna sta odnos in prizadevnost. Skozi posest smo želeli priti do mirnosti v igri in stabilnosti, nekoliko dlje iskali prave rešitve, a smo jih našli. Razumljivo je, da nam po prvem tednu še ne more uspeti narediti vsega, kar želimo in imeti podobe, ki jo pričakujemo. Uspelo nam je le osnovne zadeve, se je pa izkazalo, da so temelji dobri."

Mlakar: Dobro je, da se mi je odprlo že na prvi tekmi

Povratnik Jan Mlakar je v prvem letošnjem nastopu v prvi ligi dosegel zadnji zadetek na tekmi 14 minut po vstopu v igro. "Veste, kako je z nami napadalci. Dokler ne daš prvega, se nekako mučiš. Dobro je, da se mi je odprlo že na prvi tekmi. Verjamem, da bo zadetkov še več. Začeli smo neko novo zgodbo, zato smo želeli zmago. Mislim, da nam bo zdaj veliko lažje," je povedal na novinarski konferenci po dvoboju.

Sanjski debi Camoranesija na klopi Maribora

Kosić: Zakaj govorim, da bo konec meseca drugače?

V soboto v Ljudski vrt prihaja državni prvak Celje, ki pa na začetku sezone tako kot predlani in lani nikakor ne najde prave forme. Pred dvema letoma so grofje prvič zmagali v 8. krogu, lani v 5.

Pred domačimi gledalci so tokrat izgubili proti Domžalam (1:2). "Vidi se, da ni lakote in da ne gremo na glavo. Uvod v tekmo ni bil tako slab, a smo potem zamudili, tekmec nas je kaznoval in smo si zapletli stvari. Ni bilo vse tako slabo, toda za rezultatski uspeh je to premalo. Na drugi strani so bili motivirani tekmeci, nam pa se že tri leta zapored dogaja isto," je za Radio Slovenija dejal trener Dušan Kosić.

Za slabe predstave krivi tudi prestopni rok. "Pri nas se veliko dogaja. Kot trener verjetno za polovico stvari v ozadju sploh ne vem. Fantje so opozorili nase, trije, štirje imajo ponudbe in se jim v glavi dogaja, tudi z Dariem (Vizingerjem, op. a.) se je ta saga vlekla. Naši fantje so dobri, a če bomo z glavo drugje namesto na igrišču, bomo imeli težave. Zakaj govorim, da bo konec meseca drugače? Ker bomo tedaj vsi skupaj spoznali, da moramo biti v Celju in se moramo boriti. Vendar si lahko do takrat naberemo zaostanek, že zdaj smo si ga. Tu moramo pokazati profesionalnost."

Celjani so bili pred poldrugim desetletjem po drugem mestu v sezoni 2002/03 v naslednji sezoni šele deseti.

"Gotovo to ni podoba, ki si jo želimo. Ni vse slabo, a mislim, da smo tudi v nekem krču. Vsi od nas pričakujejo, da bomo konstantno tekme dobivali, a se zavedamo, da bo to težko uresničiti. Treba bo pokazati veliko več, kot smo do zdaj," je menil strelec edinega celjskega zadetka Žan Zaletel.

Zadetki s tekme Celje – Domžale
Koprčani dobili primorski derbi v Novi Gorici
Zadetki s tekme Tabor Sežana – Aluminij