Zoran Pavlović (desno) bo junija dopolnil 36 let. V Celje je prišel novembra 2010. Velenjčan je igral za številne slovenske klube, spomnimo le na njegove
Zoran Pavlović (desno) bo junija dopolnil 36 let. V Celje je prišel novembra 2010. Velenjčan je igral za številne slovenske klube, spomnimo le na njegove "dogodivščine" v zadnjem obdobju: po vdoru navijačev v slačilnico je jeseni leta 2009 zapustil Maribor, nato pa je spomladi leta 2010 igral pri Dravi in bil tudi športni direktor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marjan Vengust
Celjski klub je konec oktobra dobil novo vodstvo. Za novega predsednika je bil izvoljen Branko Goropevšek, ki je po 18 letih zamenjal Marjana Vengusta (na fotografiji), generalni pokrovitelj kluba pa je namesto podjetja CM Celje postala Cinkarna Celje. Foto: MMC RTV SLO
Domžale - Celje
Celjani so po jesenskem delu Prve lige si na sedmem mestu, kar 17 od 25 točk so zbrali na gostujočih tekmah. Uvrstili so se tudi v polfinale Pokala Hervis. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Pavlović
Pavlović ima kar nekaj izkušenj tudi s tujino. Leta 1999 je iz Rudarja prestopil v Dinamo in tudi od tam je odšel zaradi zamud pri plačilih ter se preselil k Austrii na Dunaj. Foto: Marko Madžarac
Slaviša Stojanović
Težave s Celjani je imel pred leti tudi zdajšnji selektor Slaviša Stojanović. Leta 2009, ko se je s Celjem dolgo boril za naslov državnega prvaka, po lastnih besedah ni dobil niti ene plače. Zadeva je še vedno na sodišču. Foto: Marko Madžarac

O finančnih težavah v mestu ob Savinji se govori že dolgo, med drugim je bila zgovorna tudi anketa sindikata SPINS z začetka sezone, kjer je Celje končalo na zadnjem mestu med vsemi klubi. V klubu tega, da imajo dolgove do igralcev, ne skrivajo, hkrati pa pravijo, da si prizadevajo, da bi vse skupaj uspešno sanirali. Krčenje stroškov in odhodi igralcev so neizbežni, že pred Pavlovićem so odšli Ivan Firer, Damir Marijan, Dario Šmitran, Miroslav Radulović in Tomaž Avguštin. Zgodba je podobna kot pri košarkarjih Olimpije. Upati je le, da še en slovenski nogometni klub ne drvi v prepad ...
Pavlović, nekdanji reprezentant, je svojo odločitev o slovesu od Celja pojasnil posebej za MMC.


Zoran, v petek ste sporazumno prekinili sodelovanje s Celjem. Da boste najbrž odšli, se je govorilo že nekaj časa. V torek ste začeli priprave na spomladanski del sezone, tri dni pozneje ste na izhodnih vratih. Očitno ste hitro po novem zboru spoznali, da nima več smisla vztrajati.
Že kar nekaj časa je situacija nevzdržna. Nekako logično je, da sem se tako odločil. Na zadnjih tekmah v jesenskem delu prvenstva smo bolj kot ne le čakali, da se vse skupaj konča, igrali smo bolj zato, da ne bi bili nekorektni do kluba. Dovolj mi je praznih obljub novega predsednika (Branko Goropevšek, sicer direktor Osrednje knjižnice Celje, op. a.), ki ni uresničil niti 10 odstotkov tega, kar je obljubljal. Ni bilo druge rešitve, nisem videl druge možnosti. Dolgovi so se nakopičili, če bi ostal v Celju, bi ti dolgovi le naraščali, saj si moram plačevati prispevke, ker imam status športnika. Ljudje v klubu se obnašajo popolnoma neprofesionalno, položaj je na ravni povprečnega drugoligaškega kluba. Sramota je, da se tako obnašajo do igralcev, ki smo kljub nenormalnim razmeram za delo naredili veliko. Razmere so katastrofalne. Treningi so le po enkrat na dan, na njih pa želimo opraviti vse, kar bi sicer opravili na dveh. To je podobno amaterizmu.

Kaj pa vam je obljubljal novi predsednik?
Da bodo vse zaostale obveznosti poravnane do konca decembra. To se ni zgodilo. Govoril je "jutri bo, naslednji teden ...", pa iz vsega tega ni bilo nič. Ne vem, kako ima sploh obraz, da pride v slačilnico. Ob tem moram poudariti, da imajo vsi drugi ljudje v klubu poravnane obveznosti. Nogomet igrajo igralci in morali bi se zavedati, da so oni neposredni proizvajalci. Sam sem sodno izterjal zaostale obveznosti, ne želim pa se mučiti naprej. Na vsaki tekmi bi se bal, da dobimo štiri, pet zadetkov. Tega si ne bom dovolil.

Koliko je bil klub dolžan vam osebno?
Štiri plače in premije - za september, oktober, november in december.
Kaj pa drugim igralcem?
Za natančne podatke ne vem, je pa tudi pri njih podobno.

Menite, da bo šel po vaši poti še kdo?

Po mojem mnenju bo odšel še kakšen igralec. Kdor bo imel možnost, bo šel. Je pa težko kam oditi, saj se ljudje v klubu ne zavedajo, da moraš imeti dober rezultat, če hočeš koga prodati.

Da v klubu zelo škripa, je bilo jasno že pred mesecem dni, ko ste po zadnji odigrani tekmi predčasno prekinili treninge.
Treba je poudariti, da je večina igralcev mladih in željnih dokazovanja ter da nimajo izbire. Toda če uprava ne more spraviti skupaj denarja za igralce, ki na mesec povprečno zaslužijo po 500, 600 evrov bruto, bolje, da rečejo, da se klub zapre, ali pa da rečejo, da niso sposobni voditi kluba, in da pridejo drugi. Jaz sem že v letih in bom lahko končal kariero. Žalostno pa je, da vidim mlade fante, ki nimajo niti za kavo. Ali pa da jih vidim po kakšni zmagi v gosteh, da stojijo pred avtobusom brez evra. Da prvoligaški igralec nima niti za eno pivo, je res žalostno. Smilijo se mi, ker se trudijo, a ni perspektive. Ljudje, ki vodijo klub, bodo vse zapravili.

Do kdaj ste sicer imeli veljavno pogodbo?
Do junija.

Se zdaj selite v kakšen drug klub?
Vse skupaj je še sveže, zato še ne vem, kaj me čaka v prihodnosti. V miru bom iskal nov klub, če bo mogoče, v Sloveniji, če ne, pa kje drugje. Lahko pa se zgodi, da bom tudi končal kariero, ker vidim, da vse skupaj nekako nima več smisla.

Kakšno pa je bilo stanje ob vašem prihodu v klub konec leta 2010?
Ko sem prišel, je vse "štimalo". Ne bi rekel, da sem imel kakšne pripombe. Izplačila so bila redna, potem pa se je ustavilo. Ne vem, zakaj je bilo tako.

Kdaj pa se je ustavilo, kot pravite?
Avgusta.

Kakšno je vaše mnenje o prejšnjem predsedniku Marjanu Vengustu?
O prejšnjem predsedniku vse dobro. Do mene je izpolnjeval vse, naredil je ogromno za celjski nogomet, že prej za stari Publikum, klub je držal zelo visoko v slovenski ligi. Če bi bila še dva ali trije takšni ljudje, Celje danes ne bi bilo v takšnem položaju, kot je. Takšno je vsaj moje mnenje.

Pa je še kaj dejaven v klubu?
Ne.

Lani je klavrno usodo doživelo Primorje, v težavah je še kar nekaj drugih klubov. Se bo Celje vendarle izvleklo ali bi ga lahko v najslabšem primeru doletela enaka usoda kot Ajdovce?
Mislim, da Celje ne bo propadlo, bo pa tu prisoten amaterizem. Igral bo, kdor bo želel poceni igrati. Lahko se tudi zgodi, da Celje izpade v drugo ligo. Vprašanje pa je, kdo bo ta nogomet gledal. Večino dolga bodo najbrž "rešili" tako, da se bodo z igralci sporazumeli, da jim dajo papirje za odhod, a da jim niso nič dolžni. Tako "lovijo" igralce, to je praksa v slovenskem nogometu.