Vse nogometaše Triglava so testirali v avtomobilu. Namesto belih zidov zdravstvenih ustanov je nogometaše pričakala temna garaža. Toda tako je bilo vse skupaj lažje in predvsem hitreje. Foto: MMC RTV SLO
Vse nogometaše Triglava so testirali v avtomobilu. Namesto belih zidov zdravstvenih ustanov je nogometaše pričakala temna garaža. Toda tako je bilo vse skupaj lažje in predvsem hitreje. Foto: MMC RTV SLO

Pet klubov (Olimpija, Bravo, Triglav, Tabor in Domžale) je to storilo v Ljubljani, pet (Maribor, Celje, Mura, Aluminij in Rudar) pa v Mariboru. V prestolnici je ekipa TV Slovenija pri postopku odvzema brisov spremljala ekipo nogometašev kranjskega Triglava.

Namesto belih zidov zdravstvenih ustanov je nogometaše pričakala temna garaža. Toda tako je bilo vse skupaj lažje in predvsem hitreje. Brise je uigrana zdravstvena ekipa odvzela kar iz avtomobila, ki so se v krožnem prometu pomikali skozi današnjo "ordinacijo". Med njimi sta bila trener Triglavanov Vlado Šmit in dolgoletni trener ter športni direktor Siniša Brkić: "Imamo lep izlet v Ljubljano. Malo je bilo strahu, predvsem pa smo se veliko nasmejali in šalili. Le lokacija, kjer smo vse skupaj opravili, je malce čudna. Pomembno je, da je vse skupaj za nami in da lahko nadaljujemo prvenstvo."

Stroški bodo znašali 30.000 evrov
Za teste so se pri nogometni zvezi zaradi varnosti vseh udeležencev nadaljevanja prvenstva odločili na začetku tedna in prevzeli tudi vse stroške. Ti bodo znašali približno 30.000 evrov.

"Čeprav je s 1. junijem v Sloveniji uradno konec epidemije in se sproščajo ukrepi, se je Nogometna zveza Slovenije po posvetovanju z zdravniško stroko odločila, da pred nadaljevanjem prvenstva izvede testiranja na covid-19 za vse igralce, klubsko osebje in sodnike. Na prvem mestu je namreč zdravje vseh, ki sodelujejo na posamezni nogometni tekmi," je odločitev pojasnil generalni sekretar NZS-ja Martin Koželj.

Po odvzemu brisa so se nekaterim malo zasolzile oči. Šlo je za zanimivo izkušnjo v življenju, pri kateri humorja ni manjkalo. Posnetih je bilo kar nekaj fotografij in videoposnetkov za družbena omrežja. Tako je bilo tudi v avtomobilu, ki ga je vozil srbski branilec Triglava Milan Milanović. Za njegove sopotnike Marka Gajića, Momirja Bojića in Gabra Petrica je vse skupaj nekaj novega, sam pa v teh postopkih velja za bolj izkušenega: "Moji soigralci so bili še nekoliko neizkušeni, jaz pa sem ta test opravil že drugič. Bilo je odlično. Še nekaj dodatnih trenutkov, ki smo jih izkoristili za druženje, obenem pa smo lahko mirni, da smo vsi zdravi za tekme."

Kapetan Triglava Majcen o testiranju pred nadaljevanjem Prve lige

Majcen si ni mislil, da bo v karieri doživel tudi tako testiranje
Malce pred to skupino je testiranje končal z devetimi goli najboljši strelec moštva in kapetan Luka Majcen: "Nisem si mislil, da bom v nogometni karieri doživel tudi tako testiranje. Vesel sem, da so nam pred nadaljevanjem lige to omogočili. Tole je še zadnje dejanje, potem pa se res lahko osredotočimo na tekme. Testiranja so mi opisovali že nekateri soigralci iz tujih držav. Slišati je bilo, da je vse skupaj bolj invazivno. Mene je le malo požgečkalo."

V klubih in na zvezi zdaj nestrpno pričakujejo rezultate testiranj, znano pa je že, kaj se bo zgodilo, če bo kateri izmed testov pozitiven. Ravnali bodo po navodilih zdravstvene stroke.

"Srčno upam in si želim, da so vsi zdravi. Če bo kdo okužen, pa bo posamezniku odrejena samoizolacija oziroma karantena," je še pojasnil Koželj in poudaril, da bo v karanteno moral le morebitni okuženi in ne celotna ekipa.

Nogometaše Triglava testirali kar v garaži Stožic