Po bolezni se je v kader Olimpije vrnil kapetan Timi Max Elšnik. Foto: NK Olimpija
Po bolezni se je v kader Olimpije vrnil kapetan Timi Max Elšnik. Foto: NK Olimpija

Nogometaši Olimpije si obetajo dobro nadaljevanje spomladanskega dela, ki so ga začeli s sobotno zmago nad mestnim tekmecem Bravom, ki je v Stožicah klonil z 2:1. Ne le to, Mariborčane želijo premagati še tretjič v tej sezoni.

"Če zmagamo mi, bi, če bi bil na strani Maribora, verjetno mislil, da je konec prvenstva. Če pa ne zmagamo, bo liga morda malce zanimivejša. Zato pred velikim derbijem ne čutim posebnega pritiska. Sam sem pripravljen, najpomembnejši pa so seveda igralci. V prihodnjih tednih nas čaka naporen ritem, tekma za tekmo. Zato so imeli igralci po tekmi proti Bravu krajši premor, omogočil sem jim, da se spočijejo pred nadaljevanjem," je na novinarski konferenci pred derbijem dejal trener zeleno-belih Albert Riera.

Albert Riera je postal velik ljubljenec navijačev Olimpije. S predstavami na zelenici so si njegovi varovanci priigrali 15 točk prednosti pred Mariborom. Bo Špancu tekmeca iz Ljudskega vrata uspelo premagati še tretjič v sezoni? Foto: NK Olimpija
Albert Riera je postal velik ljubljenec navijačev Olimpije. S predstavami na zelenici so si njegovi varovanci priigrali 15 točk prednosti pred Mariborom. Bo Špancu tekmeca iz Ljudskega vrata uspelo premagati še tretjič v sezoni? Foto: NK Olimpija

Riera: Ne morem obljubiti, koliko golov bomo zadeli
Ta se zaveda, da so derbiji nekaj posebnega. Že kot igralec je igral na številnih, morda celo na največjem med Liverpoolom in Manchester Unitedom. To so tekme, kjer ne glede na trenutno formo odločajo podrobnosti. "Proti Mariboru moramo igrati točno tako, kot znamo. Želim, da je ekipa sproščena. Že minuto po tekmi z Bravom sem vedel, kako bomo igrali proti Mariboru, kakšno taktiko bomo ubrali. Zato pravim, da sem pripravljen," je samozavesten španski strateg, ki sicer ne želi govoriti o razpletu in dajati obljub.

"Ne moremo obljubiti, koliko golov bomo zadeli ali kakšen bo rezultat, obljubim pa, da bodo igralci dobili vse potrebne podatke za zmago nad večnim tekmecem. Oni so najpomembnejši in bodo v nedeljo tisti, ki bodo odločili tekmo. Derbi je s svojo intenziteto zelo pomemben. Verjamem, da bo tekma izenačena. Ko želiš pokazati kakovost, moraš imeti vsaj toliko želje kot tekmec, če ne več. Če igralci ne bodo igrali z enako željo in vztrajnostjo kot tekmec, bodo težko dokazali, za kako kakovostno ekipo gre," je dodal.

Olimpija letos zmagala že dvakrat, kako bo tokrat?

Prvi derbi letošnje sezone je bil avgusta odigran v Ljudskem vrtu, z 2:0 so slavili Ljubljančani, potem ko sta mrežo Mariborčanov zadela Svit Sešlar in Timi Max Elšnik. Drugi letošnji derbi, 150. v zgodovini, so Ljubljančani v Stožicah dobili z 1:0, odločil ga je Mario Kvesić v 92. minuti. V nedeljo je na sporedu tretji večni derbi, zadnjega bosta tekmeca odigrala v Stožicah 15. aprila.

Elšnik: Ne čutimo posebnega pritiska
Z igro proti Bravu kljub polnemu izkupičku točk ni bil povsem zadovoljen. "Nogomet je igra, kjer moramo sprejeti napake in jih popraviti. Hkrati pa želimo napake izsiliti pri tekmecu in jih nato izkoristiti. Če takšnih spodrsljajev ne bi bilo, nogomet ne bi bil tako zanimiv. Prav v tem je čar, da nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je pojasnil Riera, ki na derbiju ne bo mogel računati na poškodovana Đorđeja Crnomarkovića in Matea Karamatića.

Se je pa po bolezni vrnil kapetan Timi Max Elšnik. "Stojimo trdno na tleh in ne čutimo posebnega pritiska. Premikamo se iz dneva v dan, danes smo osredotočeni na trening, ki nas čaka, in še ne gledamo, kaj prinaša jutrišnji dan. Koliko bi zaostal Maribor po morebitnem porazu in na katero mesto se bo uvrstil, za nas ni ključno. Vedno se osredotočamo nase in ne gledamo na našega zasledovalca. 18 točk pomeni že velik zaostanek, ta tekma je lahko odločilna za Maribor, nam ne bo dosti spremenila," je povedal Elšnik.

Riera se zaveda, da bi dala Mariboru zmaga lahko krila
Damir Krznar je s sodelavci podrobno analiziral predstavo Olimpije proti Bravu v prejšnjem krogu in je na derbi dobro pripravljen. Foto: www.alesfevzer.com
Damir Krznar je s sodelavci podrobno analiziral predstavo Olimpije proti Bravu v prejšnjem krogu in je na derbi dobro pripravljen. Foto: www.alesfevzer.com

Krznar: Olimpija vztraja pri gradnji igre od vratarja
Maribor na lestvici zaostaja 15 točk za vodilno Olimpijo. Spomladanski del je odprl z nedeljsko zmago na Bonifiki, kjer je Žan Vipotnik potopil Koper (0:1). Z uspešnim začetkom je v jadra kluba iz štajerske prestolnice zapihal prepotreben veter. Vijoličasti so dobili potrditev, da so na nadaljevanje sezone dobro pripravljeni, vse misli pa so že kmalu po tekmi na Obali usmerili v derbi. "Vztrajajo pri gradnji igre od vratarja, kar lahko privede tudi do zapletov. Težko je pričakovati, da bo v nedeljo preslikava tekma proti Bravu, a bomo tudi mi skušali izvajati pritisk ob njihovem iznosu žoge z obrambne polovice in skušati izkoristiti kakšno napako," je dejal trener Maribora Damir Krznar. "Kako uspešni bomo pri tem, bo odvisno od nas, a tudi od njihove izvedbe. Načrt je pripravljen, iskali bomo svoje priložnosti, da odvzamemo kakšno žogo tudi v tem delu igre."

Ekipa ne sme biti preveč evforična
Krznar priznava, da je derbi v različnih pogledih precej drugačen od običajnih tekem v prvenstvu, da gre za obračun, ki ima večjo težo in poseben naboj. Vseeno poudarja, da nedeljski derbi dojemajo kot le naslednjo tekmo v nizu. Obenem mu je všeč evforija v mestu, okrog kluba, ne pa tudi v garderobi. "Obožujem evforijo v mestu, ko te vsak pocuka za rokav in ti nameni spodbudo, da dobimo še dodaten zagon med tednom. Obožujem tudi evforijo med tekmo na tribunah, a je ne maram znotraj moštva. Ekipa mora biti v ustreznem stanju, ne preveč evforična in ne preveč zaspana. Moramo ostati mirni, osredotočeni. Le na takšen način lahko dosežemo cilj."

Vijoličasti bodo z Vipotnikom in Iličićem lovili prvo zmago na derbijih v tej sezoni
Dobrovoljc v Radomlje, Tomić iz Celja, Stankovski v Gorico

Gaber Dobrovoljc je novi član Kalcerja iz Radomelj, je klub sporočil na družbenih omrežjih. 30-letni osrednji branilec je pred prihodom k mlinarjem igral za islandski Akureyri. Iz vrst Celja pa so sporočili, da so sporazumno prekinili pogodbo z bosanskim nogometašem Tomislavom Tomićem. Ta je pred tem uspešno igral za Olimpijo in v zeleno-belem dresu zbral 144 nastopov. Za Celje je odigral 14 tekem in zbral dve podaji. V tej sezoni je v državnem prvenstvu nastopil le dvakrat. Nogometaši Gorice pa so se medtem okrepili na sredini igrišča. Prihaja mladi reprezentant Severne Makedonije Luka Stankovski, ki se v mesto vrtnic seli iz turškega Gaziantepa kot posojen igralec, saj je Gaziantep zaradi hudega potresa končal igranje v turški ligi za to sezono.


Prva liga Telemach, 22. krog

Lestvica:                             
OLIMPIJA           21 16 3  2 41:17 51
CELJE              21 10 7  4 32:24 37
MARIBOR            21 11 3  7 46:27 36
KOPER              21 10 5  6 31:19 35
MURA               21  8 7  6 32:27 31
DOMŽALE            21  8 7  6 31:28 31
BRAVO              21  6 4 11 20:20 22
CB24 TABOR SEŽANA  21  3 6 12 18:46 15
GORICA             21  2 8 11 15:31 14
KALCER RADOMLJE    21  2 8 11 16:43 14

Sobota ob 13.00:
CB24 TABOR SEŽANA - CELJE

Ob 15.00:
KALCER RADOMLJE - MURA

Ob 17.30:
GORICA - KOPER

Nedelja ob 13.00:
BRAVO - DOMŽALE

Ob 15.00:
MARIBOR - OLIMPIJA

Sodnik: David Šmajc (Predoslje pri Kranju)

Pogovor s Timijem Maxom Elšnikom pred derbijem Maribor - Olimpija
Marko Šuler o nedeljskem spektaklu v Ljudskem vrtu