Nazadnje je opravljal vlogo selektorja Latvije. Foto: EPA
Nazadnje je opravljal vlogo selektorja Latvije. Foto: EPA

Ob vsaki bo tudi bogat studijski program z voditeljema Sašo Jerkovićem in Anžetom Bašljem, ekipi strokovnih sodelavcev (Branko Zupan in Nenad Protega) pa se je pridružil Slaviša Stojanović.

Nekdanji selektor slovenske reprezentance je nazadnje služboval pri izbrani vrsti Latvije. Že od leta 2013 trenersko delo opravlja v tujini, ima pa tudi bogate izkušnje iz slovenske lige. Zagotovo se ga spomnite na klopi Domžal, s katerimi je v letih 2007 in 2008 osvojil tudi naslov prvaka.

Stojanović med strokovnimi sodelavci TV SLO
Najdlje je deloval v Domžalah (2002-2008), kjer je dvakrat osvojil naslov državnega prvaka. Foto: EPA
Najdlje je deloval v Domžalah (2002-2008), kjer je dvakrat osvojil naslov državnega prvaka. Foto: EPA

Za začetek – kaj počnete ta hip? Vemo, da je položaj v svetu neobičajen. Ste imeli čas zadihati, imate kakšne ponudbe za delo?
Časa je več kot dovolj, tudi za zadihati. Veliko se rekreiram. Razmišljam o nogometu in tudi o stvareh, o katerih v zadnjih letih nisem imel časa razmišljati. Ponudbe pa ... Nekaj kontaktov je, predvsem s tujimi klubi. Treba je biti pameten in počakati, da se stvari povsod po svetu umirijo. Potem pa se bom odločil za najboljšo možnost v tistem trenutku.

Nogomet se vrača bolj ali manj po celi Evropi. Zagotovo že spremljate recimo nemško ligo, zdaj se bo začelo slovensko prvenstvo, tudi večina drugih. Se vam zdi prav, da so nogometne tekme nazaj?
Zagotovo. Tudi na tekmah pred praznimi tribunami smo videli, koliko veselja, zanimanja gledalcev, sponzorjev in ostalih akterjev, ki so udeleženi v tem poslu, ki mu pravimo nogomet, je to prineslo. Lepo je. Vzdušje ni takšno, kot smo ga vajeni, ampak ta hip je pomembno, da se je 'stroj zagnal'. Ob tem pa je pomembna tudi skrb za zdravje.

Sorodna novica Vsi testi na novi koronavirus pred nadaljevanjem sezone negativni

Če pogledamo na lestvico slovenske lige, se obeta zanimiv zaključek prvenstva. Zagotovo ste – tudi ko ste še službovali v Latviji – spremljali slovensko prvenstvo. Zdi se, da se bodo štirje klubi kar enakovredno borili za naslov. Kaj vi menite?
Zanimiv položaj, se strinjam. Ne spomnim se, kdaj je bilo toliko klubov v konkurenci za naslov prvaka. Ni težišče le pri Olimpiji in Mariboru, ampak je tu še kakšen drug klub, ki se lahko vmeša v boj za prvaka. Mislim, da bo zelo zanimivo. Do konca je še enajst tekem. Spored bo zgoščen. Ekipe, ki so izkoristile to obdobje za boljšo fizično pripravljenost, bodo zagotovo v prednosti. Zaradi ritma tekem sreda-nedelja bo fizični dejavnik zelo pomemben.

S tem ste načeli zelo pomembno temo. Igralci dolgo niso resno trenirali, zdaj pa so se morali v dveh, treh tednih pripraviti na zelo zgoščen program. Kako vi gledate na to?
Težko je na to vprašanje odgovoriti pametno, konkretno in strokovno. Vsi smo prvič v tem položaju. Trenerji in klubi so soočeni s popolnoma novo situacijo. Prvenstvo je bilo dolgo prekinjeno skoraj takoj po dolgih zimskih pripravah. In zdaj so tukaj nove priprave, drugačne od zimskih. V enem letu bodo igralci opravili trojne priprave, kar se še ni zgodilo. V prednosti bodo zdaj ekipe, ki imajo širok igralski kader. Možnost petih menjav sicer pomeni manjšo fizično razbremenitev igralcev, ampak bo zanimivo videti, kaj natančno se bo zgodilo.

Sorodna novica Konec Prve lige 22. julija, prosta bo le ena sreda

Znani ste kot zelo analitičen trener. Kako ravnati v takšnem nenavadnem položaju, ko iz dneva v dan nismo vedeli, kaj se bo zgodilo? Kako biti v tem primeru dovolj analitičen, hkrati pa znati tudi improvizirati?
Težko bo. Ker je to za vse prvič, ne morem govoriti iz izkušenj, ampak lahko samo ugibam. Izredno pomembno bo, kako bodo trenerji 'brali' situacijo. Treba bo ukrepati takoj. Zadeve se bodo spreminjale iz dneva v dan, tako na treningih kot na tekmah. Treba bo analizirati tekme, se pogovarjati o tem o rezultatih, o fizičnih naporih. Trenerji, ki bodo znali najbolje 'prebrati' to situacijo, bodo brez dvoma v prednosti. Tukaj sta pomembna inteligenca in medsebojno zaupanje. Popolnoma nova situacija, iz katere pa se lahko veliko naučimo.

Tudi za vas v naslednjih tednih po svoje nova situacija – na nekaterih tekmah slovenskega prvenstva boste strokovni sodelavec TV Slovenija. Je drugače opazovati delo drugih, ga komentirati in analizirati kot biti sami na mestu trenerja?
Zagotovo je drugače. Kot trener točno veš, kaj lahko pričakuješ od ekipe, kaj lahko spremeniš, kakšne so vloge v moštvu. Biti strokovni sodelavec na televiziji pa je po svoje nehvaležno delo. Že res, da je prijetno pogledati na dogajanje z distance in povedati svoje mnenje, dejstvo pa je, da se marsikdaj kdo ne strinja s tvojim mnenjem. Ampak za mano je že toliko tekem, da lahko razberem določene stvari. Veselim se tega, kar je pred nami. Veselim se teh tekem in upam, da bomo vsi skupaj uživali.

Na TV SLO bomo Prvi ligi namenili veliko pozornosti