Mura je izpadla iz evropskih tekmovanj tako kot Olimpija in Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je izpadla iz evropskih tekmovanj tako kot Olimpija in Koper. Foto: www.alesfevzer.com

V prvenstvu še naprej vodilna ostaja stoodstotna Olimpija. V tokratnem omizju, ki ga je vodil Jože Pepevnik, sta sodelovala še nogometna reporterja radia Slovenija Boštjan Janežič in Marko Cirman.

To je sramota. In je slabo tudi za nogomet kot šport v Sloveniji. Tisti, ki ga spremljajo, zaradi čudnih kadrovanj, prihodov polizdelkov iz tujine in manku doma vzgojenih igralcev, tudi zaradi tega ne hodijo na tekme. Tisti, ki pa nogometa ne spremljajo in slišijo za izpad treh slovenskih klubov v enem večeru pa se potem naslajajo na neuspehe klubskega nogometa. Ugled slovenskega nogometa je zelo slab. Pada reprezentanca, pada klubski nogomet, čim prej bo treba zavihati rokave in ustvariti vizijo.

Marko Cirman

Večer, ki je ponudil več vprašanj kot odgovorov
Slovenski klubi in z njimi domače prvenstvo je v četrtek prejelo močno klofuto. Irci, Lihtenštajnci in Romuni so nastavili ogledalo trenutnemu stanju slovenskega nogometa na mednarodni ravni. Čeprav sta Olimpija in Mura nekoliko nesrečno izpadli po enajstmetrovkah, to ne olepšuje trenutne podobe slovenske lige, ki je po koeficientu zaseda 30. mesto med vsemi evropskimi ligami. Za azerbajdžansko, madžarsko, slovaško, bolgarsko, ciprsko ... "To je sramota. In je slabo tudi za nogomet kot šport v Sloveniji. Tisti, ki ga spremljajo, zaradi čudnih kadrovanj, prihodov polizdelkov iz tujine in manku doma vzgojenih igralcev, tudi zaradi tega ne hodijo na tekme. Tisti, ki pa nogometa ne spremljajo in slišijo za izpad treh slovenskih klubov v enem večeru, pa se potem naslajajo na neuspehe klubskega nogometa. Ugled slovenskega nogometa je zelo slab. Pada reprezentanca, pada klubski nogomet, čim prej bo treba zavihati rokave in ustvariti vizijo. Rešitve so blizu, že onstran naše severne meje, recimo. To je katastrofa in vredno obravnave, začenši z nogometno zvezo," je o večeru, ki lahko pusti nepopravljive posledice za slovenski klubski nogomet razmišljal Marko Cirman.

1. SNL razvojna liga za igralce iz 2. HNL
Slovenska liga postaja razvojna liga za igralce iz druge hrvaške lige, ki po odhodu iz večjih tamkajšnjih klubov, raje izberejo slovensko prvo ligo, kot igrajo za slabše plačilo v drugi hrvaški ligi. Boštjan Janežič je dodal: "Morda v slovenskem nogometu manjka potrpežljivosti. Vsem se zelo mudi. Kot je po tekmi Mure povedal trener Damir Čontala, se je res treba najbrž ozreti najprej v svoje mladinske vrste in pobrati najboljše mladce iz domačega okolja, ki bi igrali za prvi klub v regiji. Še posebej Olimpija, ki gasi s povprečnimi, nepredragimi tujci."

Mariborčani so edini slovenski klub, ki se še bori za evropsko jesen. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani so edini slovenski klub, ki se še bori za evropsko jesen. Foto: www.alesfevzer.com

Rotiranje je drago stalo Mariborčane, Olimpija še ni prejela gola
V domačem prvenstvu je Maribor v 3. krogu v Kopru doživel svoj drugi letošnji poraz. Trener Radovan Karanovič je rotiral moštvo, v katero so se prikradle tudi poškodbe. Pred lanskimi prvaki pa je izjemno pomembna, četrtkova tekma 3. kroga kvalifikacij za uvrstitev v Evropsko ligo proti finskemu klubu HJK. Na njej bo poškodovanega Martina Milca zamenjal Andraž Žinič, ena od letošnjih okrepitev moštva iz Ljudskega vrta. "Prestop Žiniča k Mariboru je dobra poteza, ne nazadnje pri 23 letih predstavlja prihodnost na mariborskem desnem boku, saj je sedem let mlajši od Milca. Je pa res, da je Milca zelo težko zamenjati, saj predstavlja enega od členov hrbtenice v mariborski garderobi in je je zlit z DNK-jem kluba. On je prvi, ki stopi pred Viole. Tega pa se ne da kar tako nadomestiti z Žiničem, zato se lahko odsotnost kapetana Mariboru precej pozna." je povedal Cirman.

Kot pravijo nogometaši Olimpije, so dobri prijatelji. Kjjub pisarniško-investitorskim nevšečnostim so se med seboj povezali. Videti je, da imajo nogometaši profesionalno držo od prvega do zadnjega. Direktor Igor Barišič jim je razložil, da naj nič ne bi bilo spremenjeno, da bo črno ali belo, da vmesnih, sivih področij ne bo. Nogometaši so to dobro sprejeli in dobro sprejemajo tudi vse novince, ki so prišli v kader.

Boštjan Janežič

Nogometaši Olimpije so dobri prijatelji
V Kopru je dobil priložnost za dokazovanje v prvi postavi 17-letni Tine Čuk, prve prvenstvene minute je v vijoličastem dresu zbral Srb Vladan Vidaković. Olimpija je hitro zbrala misli po izpadu iz Evrope in s prvoligaškim prvencem Marcela Ratnika premagala Bravo. Ljubljančani so brez oddane točke, poleg tega še niso prejeli zadetka. "Kot pravijo nogometaši Olimpije, so dobri prijatelji. Kljub pisarniško-investitorskim nevšečnostim so se med seboj povezali. Videti je, da imajo nogometaši profesionalno držo od prvega do zadnjega. Direktor Igor Barišič jim je razložil, da naj ne bi bilo nič spremenjeno, da bo črno ali belo, da vmesnih, sivih področij ne bo. Nogometaši so to dobro sprejeli in dobro sprejemajo tudi vse novince, ki so prišli v kader," je še dodal Janežič. Pred največjima slovenskima tekmecema je v nedeljo ob 20.15 prvi večni derbi sezone, ki bo v Ljudskem vrtu.

Več tudi o slabem izkupičku preostalih klubov s področja Balkana v kvalifikacijah za evropska tekmovanja in najbolj zanimivih tekmah, ki bodo danes in jutri v kvalifikacijah za ligo prvakov. Nova oddaja nogometnega podkasta Žoga je okrogla je že na voljo. Najdete jo prek svojega ponudnika podkastov, prek aplikacije 365 in tudi na spletni strani Vala 202.

Žoga je okrogla: Hat-trick groze