Žan Vipotnik je proti Gorici dosegel 15., 16. in 17. prvenstveni gol. Za je Konjičan kot posojen nogometaš igral spomladi leta 2021, a je na 17 tekmah prispeval zgolj po en gol in podajo. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik je proti Gorici dosegel 15., 16. in 17. prvenstveni gol. Za je Konjičan kot posojen nogometaš igral spomladi leta 2021, a je na 17 tekmah prispeval zgolj po en gol in podajo. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi četrti obračun v sezoni je prinesel Mariboru zmago nad Gorico, za kar je s hat-trickom v dobri uri igre poskrbel novopečeni reprezentant Slovenije, ki nadaljuje strelski pohod. Od 15. kroga dalje je Žan Vipotnik na 13 ligaških tekmah, na katerih je zaigral, dosegel kar 16 golov in prispeval eno podajo.

Po četrt ure je Maribor povedel po hitri akciji in golu napadalca s številko 77. Tolić je s sredine visoko globinsko podal, Brnić pa je žogo poslal na drugo vratnico, kjer je prvič udaril Vipotnik. Udarec za 15. ligaški gol 21-letnega Konjičana ni bil idealen, vratar Dajčar je žogo že imel v naročju, a mu je ušla čez črto v gol.

Dajčar ubranil 11-m Toliću

Deset minut pozneje je posredoval VAR, saj je z roko v lastnem kazenskem prostoru igral branilec Gorice Matija Širok. Enajstmetrovko je izvedel Marko Tolić, ki je tik pred udarcem zastal, pri tem pa je domači vratar Matevž Dajčar prebral namero in s parado ubranil kazenski strel ter preprečil zaostanek z 0:2 po 26 minutah igre.

Izredne obrambe Novogoričani niso pretvorili v prevzem pobude, saj niso zmogli do zaključnih strelov. Še naprej so bili podjetnejši Mariborčani: malo pred odmorom sta zagrozila Brnić in Tolić, a sta oba merila premalo natančno za podvojitev vodstva.

Gorica na prvoligaško zmago nad Mariborom čaka že vse od 13. avgusta 2016 oziroma 18 srečanj, pri čemer ji je v teh sedmih letih uspelo zgolj dvakrat remizirati. Foto: www.alesfevzer.com
Gorica na prvoligaško zmago nad Mariborom čaka že vse od 13. avgusta 2016 oziroma 18 srečanj, pri čemer ji je v teh sedmih letih uspelo zgolj dvakrat remizirati. Foto: www.alesfevzer.com

Dva gola Vipotnika v štirih minutah

Predah ni prinesel spremembe razmerja moči v novogoriškem Športnem parku – Maribor je igral, Gorica pa se je branila. Po slabi uri igre so vijoličasti le podvojili prednost: Marin Laušić je globoko s svoje polovice z dolgo žogo našel Vipotnika, ki je z diagonalnim strelom matiral Dajčarja.

Že čez tri minute je Vipotnik dokončal hat-trick. Z levega boka je Ignacio Guerrico podal do Ivana Brnića, ki je z leve strani poslal predložek za Vipotnika. Vroči napadalec Maribora je s strelom od tal dosegel tretji gol na tekmi in skupno že 17. v Prvi ligi, s čimer je v boju za strelsko krono pobegnil Mirlindu Dakuju (Mura) za tri zadetke. Sočasno je bil to drugi hat-trick Vipotnika v sezoni: prvega je dosegel v 19. krogu proti Radomljam ob zmagi Maribora s kar 7:0.

Kljub kopici strelov se izid ni več spremenil. Maribor se je s 15. zmago v prvenstvu utrdil na drugem mestu lestvice in se je vsaj za eno noč približal vodilni Olimpiji na 12 točk zaostanka. Gorico in njenega novega trenerja Edyja Rejo medtem še naprej čaka trd boj za obstanek.

Vipotnik ostaja v odlični formi

Statistika tekme Gorica – Maribor:

  • poskusi strelov: 8:17
  • streli v okvir vrat: 1:7
  • posest žoge v odstotkih: 42:58
Aljoša Matko je dosegel prvi gol 29. kroga. Kot na zadnjem soočenju z Radomljani je bil prvi strelec za Celjane. V 20. krogu so na koncu slavili s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Aljoša Matko je dosegel prvi gol 29. kroga. Kot na zadnjem soočenju z Radomljani je bil prvi strelec za Celjane. V 20. krogu so na koncu slavili s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica strelcev v Prvi ligi

17 - Žan Vipotnik (Maribor)

14 - Mirlind Daku (Mura)

12 - Mario Kvesić (Olimpija)

11 - Martin Kramarič (Bravo)

10 - Andrej Kotnik (Koper)

9 - Franko Kovačević (Domžale)

8 - Svit Sešlar (Olimpija)

7 - Ivan Durdov (Domžale)
Charles Ikwuemesi (Celje)

6 - Aljoša Matko (Celje)
Mustafa Nukić (Olimpija)
Rui Pedro (Olimpija)
Ester Sokler (Kalcer Radomlje)
Marko Tolić (Maribor)

Matko kronal začetno pobudo grofov

29. krog se je začel s tekmo Celje – Kalcer Radomlje ob 15. uri. Na stadionu Z'Dežele so gostitelji hitro začeli nizati priložnosti in v 15. minuti je Aljoša Matko kronal pobudo z zadetkom za 1:0. Kapetan Denis Popović je izvedel kot z desne strani, z glavo je streljal branilec David Zec, gostujoči vratar Emil Velić je branil, a žogo odbil naravnost na desnico napadalca Celja, ki mu iz bližine ni bilo težko dati šestega gola v prvenstvu.

V nadaljevanju se je prevlada Celja nadaljevala, najbližje podvojitvi prednosti je bil Luka Bobičanec. Sredi 1. polčasa je z razdalje skoraj oplazil stičišče prečke in leve vratnice, v 39. minuti pa je Hrvat silovito sprožil z 10 m, a je bil Velić na mestu.

28-letni Emil Velić je imel v Celju obilo dela, a na koncu je bil s sedmimi obrambami eden izmed junakov Radomelj. Foto: www.alesfevzer.com
28-letni Emil Velić je imel v Celju obilo dela, a na koncu je bil s sedmimi obrambami eden izmed junakov Radomelj. Foto: www.alesfevzer.com

Prebujeni mlinarji hitro izenačili

Enosmerni promet, gostje so ostali brez strela v okvir, a samo en gol Celja, kar se je gostiteljem maščevalo na začetku 2. polčasa. Po odmoru so Radomljani pokazali drug obraz in prevzeli vajeti igre ter v 50. minuti prišli do izenačenja. Šah mat v treh potezah: Daryl Nlandu z globinsko podajo na levo krilo, s katerega je Sandi Nuhanović v osrčju 16-m prostora našel Madžida Šošića, ki je iz obrata zadel za 1:1. Tretji prvenstveni gol za 20-letnika iz BiH-a, ki za Radomlje igra kot posojen igralec Hajduka.

V 68. minuti se je Matko sam znašel pred Velićem, ki pa je dobil dvoboj ena na ena. Minuto zatem se je enako zgodilo ob strelu Bobičanca. Iz protinapadov so grozili tudi mlinarji, a na koncu ni bilo več spremembe izida, za kar je imel največ zaslug vratar Radomelj Velić.

Jalova pobuda Celja, ki ostaja tretje

Razmerje v poskusih strelov: 18:12. Streli v okvir vrat: 8:3. Posest žoge v odstotkih: 57:43. Vse v korist Celja, ki pa samo z osvojeno točko ni prehitelo Maribora na 2. mestu lestvice. Na drugi strani so Radomlje osvojile dragoceno 27. točko sezone in se uspešno oddaljujejo od boja za obstanek.

Celjanom le točka
27-letni hrvaški branilec Ivan Novoselec je na 69. tekmi v Prvi ligi dosegel svoj peti gol, s katerim je Kopru prinesel tri točke. Foto: www.alesfevzer.com
27-letni hrvaški branilec Ivan Novoselec je na 69. tekmi v Prvi ligi dosegel svoj peti gol, s katerim je Kopru prinesel tri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Po zaostanku Bravo v Kopru ostal še brez igralca

Na večerni sobotni tekmi je Koper proti Bravu povedel po slabe pol ure. Iz drugega zaporednega kota je Nikola Krajinović z visokim predložkom z leve strani zaposlil osrednjega branilca Ivana Novoselca, ki je z glavo dosegel svoj drugi gol sezone.

Ljubljančani so se podali v lov na izenačenje. Tamar Svetlin je v 32. minuti stresel vratnico, a nato je goste doletela izključitev. Flakus Bosilj si je po nepotrebnem privoščil še drugi oster prekršek, in to nad istim igralcem – Majem Mittendorferjem. Zaradi drugega rumenega kartona je moral mladi reprezentant Slovenije zapustiti igrišče v 34. minuti.

Ob številčni premoči so vajeti igre trdno držali kanarčki, pri katerih je bil nevaren Luka Kambič, ki je za spremembo igral v napadalni vlogi.

Tretja zaporedna zmaga kanarčkov

V drugem delu je Bravo prišel do nekaj prekinitev, iz katerih je želel izenačiti, a so bili poskusi Svetlina in Kramariča daleč od cilja. Pri gostiteljih je grozil zlasti Andrej Kotnik. V 70. minuti je rezervist Wilkims Ochieng že stresel ljubljansko mrežo, a iz prepovedanega položaja.

Koprčani so se s tretjo zaporedno in skupaj 13. zmago sezone utrdili med vodilno četverico, kar prinaša poleti boje v Evropi. Drugi prvoligaš iz Ljubljane ostaja v spodnji četverici, ki se bori za obstanek. Šiškarji sicer imajo pet točk prednosti pred predzadnjo Gorico in sedem točk zaloge pred Taborom. Slabo znamenje za Bravo je, da so najslabši gost lige, saj so zunaj Spodnje Šiške osvojili zgolj sedem točk.

Koper na Bonifiki premagal Bravo

PRVA LIGA TELEMACH – 29. KROG

CELJE - KALCER RADOMLJE 1:1 (1:0)
350; Matko 15.; Šošić 50.

Celje: Obradović; Karničnik, Zec, Nemanič, Štefulj (71./Matić); Kouter (64./Zabukovnik); Matko, Bobičanec, Popović, Bizjak; Ikwuemesi (56./Bajde).

Kalcer Radomlje: Velić; Hrvoj, Jazbec, Korun, Marković; M. Čuić, Nuhanović; Tahiraj (65./Sever), Nlandu (79./Ševelj), Šošić (79./Pogačar); F. Čuić (65./Samba/89./Vrhovac)

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


GORICA - MARIBOR 0:3 (0:1)
2000; Vipotnik 14., 59., 62.
Dajčar (Gorica) je v 26. minuti ubranil 11-m Toliću (Maribor).

Gorica: Dajčar; Širok, Mevlja, Cerovec (45./Amkrah); Baruca, Petrović (46./Juncaj), Stankovski (63./Kranjc), Hrka, Brekalo; Kolobarić (79./Velikonja), Karrica (65./M. Iličić).

Maribor: Jug; Milec, Watson, Šoštarič Karič, Guerrico; Repas, Laušić (73./Rafiu); Božić (67./Antolin), Tolić, Brnić (83./Božičković); Vipotnik (73./Kronaveter).

Sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)


KOPER - BRAVO 1:0 (1:0)
500; Novoselec 26.
RK: Flakus Bosilj 34./Bravo

Koper: Golubović; Palčič, Mittendorfer, Novoselec, Pavlović; Milovanovic (69./Vešner Tičić), Correia; Kambič (69./Ochieng), Požeg Vancaš (92./Koderman), Krajinović; Kotnik (79,/Edomwonyi).

Bravo: Orbanić; Španring (81./Trontelj), Jakšić, Katinić, Kavčič; Svetlin (86./Hribar), Trdin (66./Trdin), Flakus Bosilj (34./rdeči karton), Kramarič; Štor (66./Bušnja), Kurtović.

Sodnik: Alen Bubek (Vogrsko)


Nedelja ob 17.30:
OLIMPIJA - CB24 TABOR SEŽANA

Ob 20.15:
DOMŽALE - MURA


LESTVICA

OLIMPIJA          28 20  3  5 50:28 63
MARIBOR           29 15  6  8 60:34 51
CELJE             29 13  9  7 39:32 48
KOPER             29 13  7  9 38:26 46
DOMŽALE           28 11  9  8 41:33 42
MURA              28 10 11  7 40:34 41
BRAVO             29  7  6 16 27:33 27
KALCER RADOMLJE   29  5 12 12 25:49 27
GORICA            29  4 10 15 24:45 22
CB24 TABOR SEŽANA 28  3 11 14 24:54 20