Branko Ilić (desno) pozira s pokalom skupaj z Rokom Kronavetrom, Nikom Kapunom in Arisom Zarifovićem. Foto: www.alesfevzer.com
Branko Ilić (desno) pozira s pokalom skupaj z Rokom Kronavetrom, Nikom Kapunom in Arisom Zarifovićem. Foto: www.alesfevzer.com
Umirjeni Bišćan popeljal Olimpijo do naslova
Mandarić: Vzeti moram tablete za znižanje tlaka
Olimpija na dramatični tekmi v Domžalah do naslova

Tako je po osvojenem naslovu državnega prvaka razlagal kapetan nogometašev Olimpije Branko Ilić, tisti, ki med igralci najbolje pozna ne vedno tako svetlo dogajanje v ljubljanskem nogometu v tem tisočletju.

Izkušeni branilec je vez med staro in novo Olimpijo, za člansko ekipo leta 2005 propadlega kluba je debitiral že pred več kot 15 leti, ko sta zanjo igrala še Robert Prosinečki in Mladen Rudonja. Po razgibani karieri v tujini, pri Betisu iz Seville je okusil tudi prvo špansko ligo, se je pred letom in pol vrnil domov ter zdaj dočakal vrhunec v zeleno-belem dresu.

"S tem se ne more primerjati nič, tu sem doma"
"Ne morem vam opisati, kako zelo sem si želel osvojiti prvenstvo z Olimpijo. Dal sem ji veliko let. Ko je šla Olimpija v peto ligo, sem bil mlad igralec in so me kupili drugi. Imel sem srečo, da sem spet tu. Bil sem zelo srečen, ko sem osvojil prvenstvo s Partizanom, prav tako z Astano. A s tem se ne more primerjati nič, tu sem naredil prve korake, tu sem doma in kapetan. Ta lovorika spada najvišje. Še bolj jo cenim, ker je bilo lani spomladi, ko sem prišel v Ljubljano, zelo težko. Nisem pa nikoli obžaloval odločitve za vrnitev,"
je bil zadovoljen 35-letni nogometaš s Fužin, ki zdaj živi v Domžalah, torej ravno v mestu, kjer je Olimpija v nedeljo dvignila pokal.

Ilić včeraj ni dobil priložnosti za igro, napeto tekmo je spremljal s klopi. "Težko je bilo, veliko težje je na klopi. Enako sem se počutil v Velenju. Več živčnosti je, ne morem opisati. Veliko lažje je, ko si na igrišču."

Po prejetem golu je bil malce v šoku
Ko so Domžale v 67. minuti povedle z 1:0, je Olimpiji kazalo slabo, 14 minut je bil virtualno prvak Maribor. "Pri 0:0 sem verjel, da ne bomo prejeli zadetka, trener me je tudi poslal na ogrevanje. Ko smo nato dobili gol, sem bil v nekem šoku. Sploh zaradi tega, ker so Domžale nadzorovale tekmo, mi pa nismo imeli priložnosti in nismo igrali tako dobro, kot znamo. Na koncu sta nas rešila Savić in Kronaveter. Prvi je naš džoker in znova je pokazal, zakaj je del naše ekipe. "Krona" je prišel v zadnjih tednih v najboljšem mogočem času v zelo dobro formo, res dobro je treniral. Pohvalil sem ga že po tekmi v Mariboru, ko je odigral po mojem mnenju najboljšo tekmo, odkar sem jaz v Olimpiji. Danes je postavil piko na i."

Ljubljančani na zadnji tekmi niso blesteli, skoraj bi bili kaznovani za morda preveč obrambno taktiko. "To ni bilo namerno. Zgodi se, da imaš težke noge, svoje je dodala pomembnost tekme. Vsakdo od nas je vedel, da če naredi napako, je lahko to usodno in zakockamo prvenstvo. Ne bi pa kaj preveč o tem govoril, zdaj se moramo veseliti. Poudaril bi tudi, da si za zadnjo tekmo ne bi mogli želeti težjega tekmeca, kot so Domžale. Pokazale so, da igrajo zelo dober nogomet, zame najlepšega v Sloveniji. Bili so boljši, imeli so več od igre, a na koncu je pokal naš. Nisem imel še časa govoriti s trenerjem, seveda je tudi njemu odleglo. Zaradi tega bo v sredo v finalu pokala lažje igrati," je odgovoril Ilić.

Začetek bojev za Ligo prvakov 10. ali 11. julija
Pred Olimpijo je zdaj nov izziv - pokazati čim več tudi v Evropi. V zadnjih dveh sezonah je izpadla že na prvi oviri. Žreb 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov, v katerem ne bo nosilec, bo 19. junija, prva tekma pa jo čaka 10. ali 11. julija. "Premor bo kratek. Veliko stvari moramo še urediti, veliko igralcem potečejo pogodbe, toda nogometaši se ne smemo obremenjevati s tem, to ni naše delo. Upam, da bo uprava naredila vse, da bomo imeli pravo ekipo. Če pride veliko novih igralcev, se je težje pravočasno uigrati, tako je bilo lani, ko smo igrali proti Vaasi. Ob tem je zelo pomembno, da imajo igralci poleg kakovosti tudi pravi značaj. Olimpija lahko še napreduje in veliko doseže."

Z Ilićem kot sestavnim delom moštva tudi v prihodnosti? "Sam imam z Olimpijo še veljavno pogodbo, a danes ni v življenju nič 100-odstotno (smeh). Se pa zelo dobro počutim in bom še igral, čeprav sem že v zelo zrelih nogometnih letih."

Umirjeni Bišćan popeljal Olimpijo do naslova
Mandarić: Vzeti moram tablete za znižanje tlaka
Olimpija na dramatični tekmi v Domžalah do naslova