Andrej Kotnik (desno) se je vrnil v Ljudski vrt in v drugem polčasu povzročal precej preglavic nekdanjim soigralcem. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Kotnik (desno) se je vrnil v Ljudski vrt in v drugem polčasu povzročal precej preglavic nekdanjim soigralcem. Foto: www.alesfevzer.com

Začetek tekme gostom ni obetal veliko. Vijoličasti so imeli vse niti igre v svojih nogah in v 27. minuti povedli z zadetkom Ognjena Mudrinskega. Najbrž pa je bilo prav hitro izenačenje kanarčkov že osem minut pozneje odločilni trenutek srečanja. Izid je poravnal Bede Osuji in s tem postavil tudi končni izid 1:1.

"Kot da bi nas ta gol ustavil. Takšen prepoceni zadetek se na takšni tekmi, ko se boriš za naslov, ne bi smel zgoditi. Bilo je v trenutkih, ko smo dominirali na igrišču. Potem sledi tudi psihološka blokada. Žal mi je zaradi občinstva, ki je bilo znova enkratno," je na novinarski konferenci razložil domači trener Radovan Karanović.

Podobno je razmišljal Jan Repas: "Malo je grenkega priokusa, saj smo si želeli zmagati. Mislim, da bi morali vzeti vse tri točke. V tekmo smo krenili tako, kot smo se dogovorili. Bili smo dobro psihično pripravljeni, tudi navijači so pripomogli k temu, da smo v tekmo vstopili tako, kot je treba. Stisnili smo jih, si ustvarili nekaj priložnosti in hitro zadeli. Izpeljali smo lepo akcijo, ki jo je začel Milec, jaz sem vtekel in videl 'Mudrija' pet metrov od vrat, tako da sem mu odložil žogo, on pa jo je pospravil v mrežo. Potem so Koprčani iz polpriložnosti izenačili, padli smo pri nekih osnovah."

Jan Repas je pohvalil 7200 gledalcev, ki so prišli na stadion na predvečer praznika dela:
Jan Repas je pohvalil 7200 gledalcev, ki so prišli na stadion na predvečer praznika dela: "Vsa čast navijačem, da so se odzvali v takšnem številu." Foto: www.alesfevzer.com

"Nismo mogli razviti igre"

Po odmoru so Primorci zaigrali pogumneje in bili veliko več pred vrati Maribora kot v uvodnih 45 minutah. "V drugem polčasu so se nam postavili bližje. Z Makoumboujem sva težko gradila igro, zato so tudi prevzeli pobudo. Nismo mogli razviti igre. Njihove napadalce smo dobro odrezali od igre, a je Koper pokazal, da nima samo dveh igralcev, ampak da je celotno moštvo zelo kakovostno. Kljub temu pa smo si tudi mi ustvarili priložnosti, ki bi jih lahko bolje unovčili," je še povedal Repas.

Karanović je pred tekmo dejal, da najbrž tudi remi za Maribor ne bi bil slab izplen, po 90 minutah pa je obžaloval, da njegova ekipa ni zmagala. "Z remijem ne morem biti zadovoljen. Ne glede na to, da v drugem polčasu nismo bili več tako suvereni, smo imeli lepše priložnosti, iz katerih bi morali zadeti za zmago. Iz dveh, treh akcij bi lahko zatresli mrežo. Čestitke pa seveda tudi Kopru."

Sorodna novica Po remiju na derbiju vodilnih v Ljudskem vrtu ostaja boj za naslov odprt

Lahko bi izgubili, lahko pa tudi zmagali

Zeljković meni, da je bil izid realen. "Gledali smo dobro tekmo, vsaki ekipi je pripadel po en polčas, lahko bi šlo v eno ali drugo smer. Bilo je kar nekaj priložnosti. Veseli me, da smo se po slabšem prvem polčasu dobro odzvali, popravili napake in imeli svoje priložnosti, ki jih žal nismo izkoristili. Je pa dejstvo, da rastemo. V prvem polčasu smo jim puščali veliko prostora, v napadu je bilo ogromno napak, tudi igrišče je bilo malo mehko in težko. Igrali so brez tipičnega krilnega igralca, ki je hodil v sredino in ustvarjal višek, tako da so imeli z lahkoto žogo v svojih nogah. V drugem polčasu smo šli višje, nismo jim dovolili lahkega pretoka žoge in jim povzročali večje težave."

Bi sprejel takšen razplet, če bi mu ga ponudili pred začetkom tekme? "Nikoli ne bi podpisal remija proti nikomur, a na koncu sem zadovoljen. Maribor je imel dobrih deset minut pred koncem priložnost v položaju ena na ena (Nino Žugelj, op. a.), hvala Bogu je naš vratar (Adnan Golubović, op. a.) dobro ubranil. Dobro se zavedam, da bi lahko izgubili, lahko pa bi tudi zmagali. Moram biti zadovoljen."

V prvem polčasu so Zeljkovića jezili slabi sprejemi in veliko za Koper netipičnih napak. "Iskreno, manjka nam takšnih tekem. Verjamem, da je bila to dobra izkušnja in nam bo v Evropi pomagala," je priznal. "Mogoče nas je kulisa s toliko gledalci res malce prevzela. Moramo se navaditi na to, saj bomo v Evropi to večkrat občutili. V prvem polčasu smo igrali zelo slabo, v drugem pa smo se zbrali, jih stisnili in zasluženo osvojili točko," ga je dopolnil Žan Žužek.

Eden izmed stebrov koprske obrambe je še dejal: "Če opažamo rezerve po remiju v Ljudskem vrtu, pomeni, da se zavedamo, da smo dobri. Do konca prvenstva je še devet točk, naj zmaga boljši."

Zadetka s tekme Maribor - Koper

Maribor v zadnjem krogu v Mursko Soboto

Rumeno-modre v petek na Bonifiki najprej čaka Tabor Sežana, nato v Celju finale pokala proti Bravu, za konec prvenstva pa še domače srečanje proti Radomljam in gostovanje pri pokalnih tekmecih v Ljubljani.

Koprčani imajo na papirju nekoliko lažji razpored, saj bodo morali Mariborčani v zadnjem krogu v Mursko Soboto. Štajersko-prekmurski derbiji so vedno vroči, morda se bo Mura tedaj še bojevala tudi za evropsko vozovnico, poleg tega je še svež spomin na lansko slavje murašev ob koncu sezone pod Kalvarijo. Zato se vijoličastim v nobenem primeru ne obeta lahko delo.

"Gledati moramo sebe. Če delaš svoje stvari, se po navadi izide. Če začneš kalkulirati oziroma razmišljati, da imajo oni težko gostovanje ali kar koli drugega, pa po navadi ne narediš tistega, kar moraš. Šli bomo od tekme do tekme, tako kot to počnemo od prvega dne. Videli bomo, kaj nam bo to prineslo. Zavedamo se, da nismo odvisni samo od sebe," pred končnico prvenstva pravi Zeljković.

V zadnjih treh krogih se obeta še trd boj za naslov. Foto: www.alesfevzer.com
V zadnjih treh krogih se obeta še trd boj za naslov. Foto: www.alesfevzer.com

"O imenih po koncu prvenstva"

Maribor se bo v soboto odpravil na vedno neugodno gostovanje v spodnji Šiški. "Tudi ko Bravo rotira začetno enajsterico, ima v njej določene igralce z izkušnjami. Ob tem so navajeni na igrišče. Ne glede na to, s kakšno postavo bodo igrali, niti približno ne pričakujem lahke tekme. Bravo je zelo zahteven tekmec," opozarja Karanović.

Olajševalna okoliščina za Štajerce bi lahko bila ta, da so Ljubljančani z glavo najbrž že pri finalu Pokala Pivovarna Union, ki bo 11. maja oziroma štiri dni po tekmi proti Mariboru. Bo pa tudi v prvi postavi 15-kratnih slovenskih prvakov kar nekaj sprememb, saj zaradi kazni na stadionu ŽAK-a ne bodo mogli igrati Martin Milec, Rok Kronaveter in Jan Repas.

"Težko se je bilo temu izogniti, na tekmi proti Kopru je bilo preveč čustev in preprosto se zgodi," je o nabiranju kartonov izjavil Karanović, ki bo pogrešal predvsem kapetana. "Milec je zelo pomemben člen naše ekipe, to bo gotovo velik hendikep. Že vso pomlad igra zelo dobro, zelo težko ga je nadomestiti."

Karanovića ni presenetil visok pritisk Kopra v drugem polčasu, bolj kritičen je bil do svojih nogometašev: "Pripravljali smo se na Koper v obeh sistemih, 4-2-3-1 in 4-1-4-1. Rekel bi, da so nekateri naši posamezniki v igri padli in v določenih trenutkih niso izbrali najboljše rešitve. To je bil večji razlog, da je Koper v drugem polčasu na trenutke kazal boljšo podobo. Nekateri bi morali tudi na drugih tekmah narediti razliko, a je za zdaj žal niso. Kar nekaj posameznikov bi moralo dati več. Vsake tekme ne more odločiti Mudrinski. Ne bi pa razpravljal o imenih, o tem bomo po koncu prvenstva, zdaj ni pravi trenutek. Najpomembneje je, da smo pozitivni naprej. Naredili bomo vse, da prvi pridemo v cilj."

Z dobro oziroma pozitivno energijo bo treba zmagati na vseh treh tekmah do konca prvenstva. Vemo, da ne bo lahko. Mogoče se bo v napadu še kdo prebudil.

Jan Repas

Onemogočili Parrisa

Kljub nezadovoljstvu z določenimi nogometaši je trener Maribora, čakajoč na kakšen preblisk, opravil samo dve menjavi. Če kaj, ga je lahko veselilo, da so Mariborčani povsem onemogočili Kaheema Parrisa. "Sikošek ga je že tretjič zelo dobro ustavil. Mislim, da še ni dobil niti enega dvoboja s Sikoškom, odkar jaz vodim Maribor," je poudaril "Žuti".

Zeljković je priložnost ponudil še manj igralcem. Edini rezervist, ki je stekel na zelenico, je bil v 72. minuti Luka Šušnjara, zamenjal je Andreja Kotnika. "V drugem polčasu smo igrali dobro. Nisem imel tehtnega razloga, da menjam. Po navadi menjam, ko je kaj narobe. Zdaj ni bilo," je pojasnil svojo odločitev.

Statistika tekme Maribor - Koper (vir: Šport TV)

Streli: 14:14 (v prvem polčasu 6:5)

V okvir vrat:
6:3 (2:1)

Koti:
6:6 (2:0)

Prekrški:
16:11 (5:5)

Posest žoge:
53:47 odstotkov (54:46)

Karanović: Vsake tekme ne more rešiti Mudrinski