Radovan Karanović je med letoma 2005 in 2015 vodil mladinske selekcije Maribora. Zelo dobro pozna sistem dela v Ljudskem vrtu. Nepričakovano je dobil priložnost v vlogi glavnega trenerja članske ekipe in zares se je izkazal. Foto: www.alesfevzer.com
Radovan Karanović je med letoma 2005 in 2015 vodil mladinske selekcije Maribora. Zelo dobro pozna sistem dela v Ljudskem vrtu. Nepričakovano je dobil priložnost v vlogi glavnega trenerja članske ekipe in zares se je izkazal. Foto: www.alesfevzer.com

Osem zmag, dva remija in en poraz je izkupiček Karanovića v jesenskem delu državnega prvenstva. 20. septembra je na mariborsko klop prišel kot začasna rešitev, potem ko so se Mariborčani po natanko pol leta razšli s Simonom Rožmanom.

Po devetih krogih je bil Maribor na skromnem šestem mestu. V Kidričevem je doživel pravi polom (0:3) in prav nič ni kazalo, da bi se lahko vmešal v boj za vrh lestvice. S prihodom 53-letnega strokovnjaka se je vse spremenilo. Pika na i izjemnemu nizu je bila sobotna zmaga v Ljudskem vrtu, ko je Jan Repas v 91. minuti dosegel edini zadetek proti Domžalam.

Karanović bo ekipo popeljal na priprave v Belek in jo nato vodil tudi v spomladanskem delu prvenstva. "Fantje se zdaj lahko sprostijo po uspešno opravljenem zaključku jeseni, čas je za počitek. Potem pa je delovni načrt že sestavljen. Priprave se bodo začele 4. januarja, sledi zahtevno obdobje, ko bo treba napolniti baterije za nove zmage v spomladanskem delu prvenstva," je povedal Karanović.

Maribor z golom Repasa na vrh lige

Lepšega darila za rojstni dan ne bi mogli podariti klubu
"Večji del igralcev sem že poznal od prej. Imam precej izkušenj z delom v klubu in naredil sem načrt, kako zbuditi te fante. Vse skupaj smo zapeljali v pozitivno smer. Brez njihovega sodelovanja ne bi bilo tega uspeha. S skupnimi močmi smo prišli do prvega mesta. Lepšega darila za rojstni dan ne bi mogli podariti klubu. Zdaj čutimo res pravo pozitivno energijo. Vse se je poklopilo, vsi smo zadovoljni. Vsi smo usmerjeni k temu, da klub vrnemo na zmagovito pot, ki je bila začrtana pred leti," je v pogovoru za TV Maribor poudaril Karanović.

Hitro je vzpostavil ljudski način sodelovanja
"V Krškem sem bil pomočnik trenerja v Prvi ligi, v Beltincih pa sem deloval v drugi ligi. Vse tekme Prve lige sem gledal. Sem profesionalec, od tega živim. Dobro poznam prvoligaški nogomet. Poznam tudi igralce in to je bila velika prednost, ko sem sprejel ta izziv."

Ko je bil Maribor v evropskih tekmovanjih, so bili vodje slačilnice številni težki značaji. Na zelenici so znali prevzeti odgovornost.

"Že v igralski karieri sem imel velikokrat zelo zahtevno slačilnico. Za soigralce sem imel "mangupe" ("divjake", op. a.) in ko to preživiš, potem to znaš uporabiti v trenerski karieri. To mi je ogromno pomagalo v slačilnici Maribora. Že od prvega dne naprej sem skušal z njimi priti na ljudski način sodelovanja."

"Na treningu opazujem vsakega posameznika. Želim biti pravičen tudi do njih. Igralci spoštujejo moj način dela in na ta način pride do pravega sodelovanja. V kadru je 22 igralcev in zelo pomembno je, da trener realno gleda na stvar. Nekateri fantje, ki so najprej sedeli na klopi, sto na zadnjih tekmah dobili priložnost. Kar nekaj sprememb je bilo. S svojim delom prisilijo trenerja, da jih pošlje v igro."

Karanović bo do spomladi nadaljeval delo v Ljudskem vrtu

Pritisk manjši, saj je enajst let deloval v klubu
Številni trenerji so v Mariboru pogoreli hitro. Po odhodu Darka Milaniča marca lani so na vroči klopi sedeli Sergej Jakirović, Mauro Camoranesi in Simon Rožman.

"Pritisk je bil manjši, saj sem enajst let deloval v klubu. Vem, kaj pomeni ta klub v Mariboru. Nisem čutil dodatnega pritiska, zato sem bil tudi pripravljen sprejeti ta izziv. Drugače bi zelo težko izpeljal to stvar," je pojasnil Karanović.

Načrtuje eno okrepitev v napadu in eno v obrambi
Po odličnih izidih seveda ni bilo dvoma, da bo vodil ekipo tudi v spomladanskem delu sezone, ko bodo vijoličasti lovili prvi naslov po maju 2019.

"S športnim direktorjem sva danes že opravila pogovor. Obeta se nekaj prihodov. Eno okrepitev pričakujemo v napadu in eno v obrambi. Ekipo imamo stabilizirano in korenitih sprememb ne bo. Mislim, da lahko optimistično pričakujemo spomladanski del sezone. Zdaj morajo fantje dati stres ven in priti spočiti nazaj na priprave. Spomladi vidim veliko priložnost, da vrnemo pokal nazaj v Maribor in znova razveselimo naše občinstvo. Zelo sem optimističen."

Do februarja želi pridobiti trenersko licenco
Trenersko licenco bo skušal pridobiti že v naslednjih mesecih. "Do junija sem dobil administrativno licenco. Načrtujem, da bom do konca februarja zaključil diplomo."

"Teh 11 zadnjih tekem smo res dobro izkoristili, fantom lahko le čestitam za vse, kar so storili. Negativno energijo, ki je v vmesnem obdobju nastala okoli kluba, smo obrnili v pozitivno. Zdaj smo prišli v položaj, v katerem želimo biti in tudi ostati. Ekipa pa še ima možnosti za napredek, za aktiviranje notranjih rezerv. Vrnili se bodo tudi poškodovani igralci, tako da verjamem, da bo ekipa v nadaljevanju sezone le še boljša. Vsekakor pa se ne bomo zadovoljili z doseženim, saj smo komaj na polovici poti," je še dodal uspešni strateg.

Pogovor s trenerjem NK Maribor Radovanom Karanovićem

Šuler: Izidi so dovolj zgovorni, dileme ni bilo
“Izidi so dovolj zgovorni, dileme ni bilo. Radovan Karanović je uspel vrniti Maribor na pravo pot, dosegel je, da mu igralci sledijo. Ekipa, ki ni veliko spremenjena, je pred nekaj meseci kazala popolnoma drugačen obraz, kot ga kaže trenutno. Razlika je najbolj opazna na igrišču in zgodbo nadaljujemo skupaj. Trener je s sodelavci v strokovnem štabu že sestavil načrt pripravljalnega obdobja, 4. januarja se začenjajo prve aktivnosti, 19. je predviden odhod v Belek, standardno bazo med osrednjim delom priprav. Potem pa takoj derbi za uvod v spomladanski del,” je poudaril športni direktor Marko Šuler.

Pri statusu trenerja ni ovir tudi po administrativni plati, s potrditvijo licence lahko Karanović vodi moštvo do konca sezone.

Karanović pozna NK Maribor v vseh pogledih, bil je dolgo prisoten v klubu med delovanjem v nogometni šoli. Pokazalo se je, da je Maribor specifično okolje in klub. Tukaj so nekatere zadeve izpeljane celo nad realnimi zmožnostmi, delujemo na visokih obratih in treba je verjeti v projekt. V tej ekipi sem videl velik potencial. Ekipo, ki lahko in zmore. Glede na dogodke, ki so se zvrstili in zadev, ki jih ni bilo malo, je razplet jesenskega dela morda iz kakšnega zornega kota sanjski. Zame je želen. Ko potegnemo črto, gre za majhen uspeh, ki pa, upam, da bo imel večjo težo na koncu sezone.”