Lamin Colley je v tej sezoni zabil devet prvenstvenih golov. Foto: www.alesfevzer.com
Lamin Colley je v tej sezoni zabil devet prvenstvenih golov. Foto: www.alesfevzer.com

Po remiju Maribora proti Radomljam, ki so iz Ljudskega vrta v petek odnesle točko, so Koprčani tik za petami petnajstkratnim prvakom. Dvoboj za naslov prvaka bi se znal razplamteti na medsebojni tekmi, ko bo primorski kolektiv 30. aprila gostoval na Štajerskem.

Štiri zaporedne zmage so Koprčani nanizali na krilih odlične strelske forme Lamina Colleyja ter nasploh zelo zrele in dobre igre moštva, ki tudi ob odsotnosti svojega najboljšega strelca ni padlo v formi. O Kopru, Mariboru in drugih v slovenskem prvenstvu v novi epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla govori radijsko nogometno omizje.

"Mnogi so pričakovali, da bo Koper tudi v tej sezoni spomladi padel tako kot lani, a je bila očitno tista lanska šola kar dobra. Koprčani so bili tokrat previdnejši v svojih napovedih, čeprav je po poškodbi Maksa Barišića marsikdo pričakoval, da se jim bo ustavilo v napadu. Potem pa sta se razživela Lamin Colley in Kaheem Parris, trener Zeljković pa je povezal ekipo, ki zdaj kot celota deluje še bolje kot prej," koprsko ekipo opazuje radijski športni novinar Sandi Škvarč in dodaja: "Zeljković ima tudi precej bolj proste roke kot njegov predhodnik, saj v klubu ni več Boška Županovića. On je v svojem času sedel tudi na klopi in imel precej vzvodov, s katerimi je "pomagal" trenerjem, kar pa je bilo pogosto bolj škodljivo kot koristno. Zoran Zeljković pa ima popoln nadzor na igro, nad igralsko selekcijo in tudi nad garderobo."

S tezo, da je red v klubu bistven dejavnik za uspešno sezono moštva z Bonifike, se strinja tudi Marko Cirman: "Letos se pri Kopru vidi, kako pomemben je mir v garderobi, kako pomembno je, da se drugi ne vmešavajo v trenerski posel. Si predstavljam, da je Zeljković na začetku sezone dal vedeti predsedniku Anteju Gubercu, da bo njegov sin igral takrat, ko si bo to zaslužil in ko bo to primerno. Zeljković pravilno razporeja minutažo, mlajšega Guberca da v igro takrat, ko ga zares potrebuje. To, da ima Zeljković mir in da deluje po svoji načelih, in ne po načelih prišepetovalcev, je formula za uspeh."

Koprski nogomet se je prvega in za zdaj tudi edinega naslova državnega prvaka razveselil leta 2010, takrat s kar enajstimi točkami prednosti pred Mariborom. V tej sezoni razlika med prvakom in podprvakom verjetno ne bo tako velika, razlika na igrišču pa bi znala biti v učinkovitosti napadalno usmerjenih nogometašev. Koper ima ta hip, kot se zdi, več razpoloženih posameznikov.

"Koprska odlika v tej pomladi je napad brez Barišića, širok nabor napadalcev v formi je izjemen koprski adut. Koper ima kar štiri nogometaše med osmimi najboljšimi strelci v ligi. Maribor je na drugi strani precej bolj odvisen od enega nogometaša," ocenjuje Jože Pepevnik, ki pomembnost prvega strelca lige Ognjena Mudrinskega – ta se je po odsotnosti proti Radomljam že vrnil k treningom – za mariborsko igro vidi v različnih dejavnikih.

"Ne samo, da Mudrinski dosega gole, ampak tudi sodeluje v gradnji akcij, nase vleče branilce, premika težišče nasprotnikovih obramb. Mudrinski je najkoristnejši igralec lige. Prišel je v prvi polovici septembra in v slovenski ligi redko srečamo osrednjega napadalca, ki zabija tako redno. Maribor se bo moral potruditi, da ga zadrži, čeprav slišim, da si Mudrinski zelo želi ostati v Ljudskem vrtu. Je pa jasno, da nihče Mudrinskemu ne bo zameril tehtnega razmisleka o dvakrat ali trikrat boljših finančnih ponudbah iz Azije ali od kod drugod. Sploh pa zdaj, ko je že prestopil 30 let."

Mariborčani in Koprčani se bodo pomerili v 33. krogu, še prej pa ju čakata zahtevni tekmi 32. kroga. Vijoličasti bodo gostovali v Sežani, Koprčani pa bodo gostili Olimpijo. Zasedba z Bonifike bo sicer že v četrtek na domačem igrišču odigrala tudi polfinale pokalnega tekmovanja proti Celju.

Koper suveren brez Barišića, Mariboru spodrsnilo brez Mudrinskega

32. KROG

Sobota ob 17.30:
CB24 TABOR SEŽANA – MARIBOR

Ob 20.15:
KALCER RADOMLJE – MURA

Nedelja ob 15.00:
BRAVO – DOMŽALE

Ob 20.15:
KOPER – OLIMPIJA

Ponedeljek ob 20.15:
ALUMINIJ – CELJE

Lestvica:                             
MARIBOR           31 18  6  7 47:30 60
KOPER             31 17  8  6 50:34 59
OLIMPIJA          31 15  7  9 44:32 52
MURA              31 13 11  7 45:39 50
BRAVO             31 11  9 11 29:29 42
CELJE             31 11  5 15 37:42 38
DOMŽALE           31  9 10 12 37:38 37
KALCER RADOMLJE   31  8  9 14 34:44 33
CB24 TABOR SEŽANA 31  7  8 16 26:33 29
ALUMINIJ          31  4 11 16 27:55 23