Trener Olimpije Joao Henriques se zaveda, da bo poletni ritem zelo naporen. Zmaji bodo vsak teden igrali dve tekmi. Po sobotnem gostovanju na Bonifiki jih čaka pot v Bolgarijo in v sredo prva tekma 2. predkroga Lige prvakov z Ludogorcem. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Olimpije Joao Henriques se zaveda, da bo poletni ritem zelo naporen. Zmaji bodo vsak teden igrali dve tekmi. Po sobotnem gostovanju na Bonifiki jih čaka pot v Bolgarijo in v sredo prva tekma 2. predkroga Lige prvakov z Ludogorcem. Foto: www.alesfevzer.com

Pri Nogometni zvezi Slovenije so v Ljubljani pripravili tradicionalno trenersko predstavitev pred sezono. Strategi so pričakovanja in želje pred prvimi tekmami in sezono na splošno strnili po parih, kot jih je določil žreb za uvodni krog tekmovanja.

V soboto se bo sezona Prve lige Telemach začela ob 17.30, ko se bosta na prvih tekmah merila Mura in Domžale ter Bravo in Rogaška. V soboto ob 20.15 bo še obračun Kopra in Olimpije na Bonifiki, v nedeljo pa nato še tekmi Radomlje – Maribor (17.30) ter Aluminij – Celje (20.15).

"Ne gledamo predaleč naprej. V prestopnem roku se nam je zgodilo nekaj sicer običajnega, veliko odhodov in nekaj prihodov. Temu smo prilagodili načrt, skušali pa bomo čim bolje vstopiti v prvenstvo," je trener Mure Dejan Grabić napovedal prvi dvoboj.

Trener Henriques obljubil, da so zmaji z mislimi le pri gostovanji na Bonifiki

Njegov nasprotnik na klopi bo v soboto Simon Rožman. "Načrti ostajajo nespremenjeni, pričakujemo pa še dva igralca, da bi bila ekipa konkurenčna. Skušali bomo razvijati potencial in kakovost, filozofijo Domžal pa poznate. Prihaja težja sezona, a se veselimo lepih izzivov," pravi strateg Domžal.

Henriques: Koper za Olimpijo tradicionalno predstavlja težave
Proti prvakom bo sezono začel koprski trener Zoran Zeljković: "Čas bo pokazal, mislim, da smo ekipo dobro sestavili, smo pa optimistični. Poskušali smo jo sestaviti na novo, pripeljali smo preverjene igralce. Upam, da smo se vsi nekaj naučili in bomo šli v to prvenstvo bolje, kot smo končali prejšnjega."

Novi strateg Olimpije Joao Henriques je poudaril: "Koper je težek tekmec, za Olimpijo vedno tradicionalno predstavlja težave. Za zdaj smo odmislili Evropo, zdaj je najpomembnejša samo ta tekma. Na vsaki tekmi bomo skušali zmagati, bo pa težko. Vedno pa bom imel na igrišču najboljšo enajsterico tistega trenutka."

Oskar Drobne je bil zelo sproščen pred začetkom nove sezone. V Rogaški Slatini bodo po 30 letih znova uživali v prvoligaškem nogometu. Steklar je izpadel leta 1993. Foto: MMC RTV SLO
Oskar Drobne je bil zelo sproščen pred začetkom nove sezone. V Rogaški Slatini bodo po 30 letih znova uživali v prvoligaškem nogometu. Steklar je izpadel leta 1993. Foto: MMC RTV SLO

Drobne: To je za nas najlažja sezona, saj smo prvi avtsajder
"Ekipa še ni formirana, pričakujem, da bo do konca prestopnega roka. Tudi v letošnjem prestopnem roku smo izgubili veliko igralcev, želimo pa sestaviti novo, mlado, predvsem slovensko ekipo za novo obdobje. Psihološko bo jutri v prednosti Rogaška, vsi ji pripisujejo manj možnosti in prav zaradi tega nas čaka izredno težka tekma. Seveda pa ne odpisujemo svojih možnosti," dvoboj z novinci Rogaško napoveduje trener Brava Aleš Arnol.

Njegov prvi strokovni tekmec bo Oskar Drobne: "Mislim, da je to za nas najlažja sezona. Mi smo prvi avtsajder med vsemi ekipami v ligi, zato smo lahko popolnoma sproščeni. Kar pa ne pomeni, da ne bomo skušali na vsaki tekmi zagreniti življenja vsakemu. Kar dobro smo sestavili ekipo, čas pa bo pokazal svoje. Zame je Bravo favorit na prvi tekmi, a ne bomo odstopali od svojega načrta."

Bogatinov upa, da bo Maribor z mislimi pri Konferenčni ligi
Radomljani začenjajo proti Mariboru, ki so ga lani na začetku sezone že presenetili. V 1. krogu so v Ljudskem vrtu povozili vijoličaste s 3:0 in po tem polomu se Mariborčani niso pobrali. Ekspresno so si nabrali 15 točk zaostanka za Olimpijo in sanj o novem naslovu je bilo konec.

"Sezono začenjamo z idejo obstanka v ligi. Mariboru želimo, da pride čim dlje na evropski poti in morda malo spregleda ta prvi domači krog. Veliko fantov nas je zapustilo. Novi še nimajo toliko prvoligaških izkušenj, imajo pa željo po dokazovanju," je razmišljal trener Radomljanov Oliver Bogatinov.

Robert Pevnik se je z Aluminijem vrnil med elito.
Robert Pevnik se je z Aluminijem vrnil med elito.

Krznar: Domače prvenstvo je vedno na prvem mestu
Damir Krznar je na novinarsko konferenco prišel neposredno z letališča po četrtkovi tekmi na Malti. Vijoličasti so v zadnjih desetih minutah z dvema zadetkoma izločili Birkirkaro in se bodo v 2. krogu Konferenčne lige pomerili z luksemburškim Differdangom.

"Maribor ima vedno sveti cilj, to je boj za naslove. Seveda smo še v Evropi, imamo dve fronti in ne bo lahko. V moštvu je nekaj sprememb, imamo pa 16 ali 20 igralcev, ki jih lahko rotiramo, kar bo nujno, dokler smo v Evropi. In upam, da bo to trajalo čim dlje. A ne glede na evropska tekmovanja je domače prvenstvo vedno na prvem mestu. Verjamem, da imamo kakovost in da bomo to pokazali že v nedeljo."

Albert Riera ostaja v Prvi ligi. Po izjemni sezoni na klopi Olimpije, ko je osvojil dvojno krono, ga čaka velik izziv v Celju.
Albert Riera ostaja v Prvi ligi. Po izjemni sezoni na klopi Olimpije, ko je osvojil dvojno krono, ga čaka velik izziv v Celju.

Riera bo debitiral v nedeljo v Kidričevem
Krog bosta končala Aluminij in Celje, ki ga bo prvič vodil novi trener Albert Riera. "Za zdaj sta odšla samo dva igralca iz prve enajsterice, je pa res, da ekipo še sestavljamo. Nima prvoligaških izkušenj, a sloga igre ne bomo menjali. Želim, da fantje uživajo v prvi ligi. Zelo pomembna bo psihološka priprava. Zavedamo se, da so ekipe kakovostne, lahko pa vsak premaga vsakega. Hočem razigranost in verjamem, da lahko v prvi ligi napišemo lepo zgodbo," je razlagal trener Aluminija Robert Pevnik.

Riera tudi v novem okolju prisega na vrednote iz prejšnje sezone: "Vsi želimo zmagovati, ne poznam športnika, ki ne želi zmagovati. A tega ne moreš narediti vedno, spoštujemo pa vse tekmece. Na koncu je najpomembnejše, da uživamo, mi trenerji pa moramo iz svojih igralcev potegniti najboljše. Prvi dan je bil predvsem dan za spoznavanje, veliko je nasmeškov in dobre volje. Včasih gre potem to tudi navzdol, a skrivnost je samo ena: spoštovanje. Uspeh je pomemben, toda največja skrivnost je v medsebojnem spoštovanju."

Olimpija, Celje in Maribor favoriti tudi v 33. sezoni Prve lige

1. krog, sobota ob 17.30:
MURA – DOMŽALE
BRAVO – ROGAŠKA

Ob 20.15:
KOPER – OLIMPIJA

Nedelja ob 17.30:
KALCER RADOMLJE – MARIBOR

Ob 20.15:
ALUMINIJ – CELJE