Josip Iličić se je vrnil v moštvo Maribora po dveh tekmah počitka zaradi rdečega kartona na derbiju proti Olimpiji pred dvema tednoma. V 77. minuti ga je zamenjal Ishaq Rafiu, ki je v 86. minuti žogo poslal malo mimo leve vratnice. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić se je vrnil v moštvo Maribora po dveh tekmah počitka zaradi rdečega kartona na derbiju proti Olimpiji pred dvema tednoma. V 77. minuti ga je zamenjal Ishaq Rafiu, ki je v 86. minuti žogo poslal malo mimo leve vratnice. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti, ki so lani postali prvaki v zadnjem krogu z zmago v Murski Soboti, so prav tam včeraj popoldne najbrž podpisali predajo. Od 22. oktobra oziroma deset tekem je trajal njihov niz brez poraza, v katerem so nanizali osem zmag in dva remija. Mura je bila na drugi strani od 13. novembra oziroma sedem srečanj brez zmage. V tem času je zbrala pet remijev in dva poraza.

Derbi na Fazaneriji se je razpletel z zmago murašev z 2:1. Novi trener Dejan Grabić, ki je ta teden zamenjal Damirja Čontalo, je prebudil domače nogometaše. Bili so popolnoma drugačni kot v prejšnjih štirih mesecih.

Po enako dolgem strelskem postu (nazadnje je 6. novembra prispeval častni gol ob porazu v Ljudskem vrtu s 5:1) je "zimski spanec" prekinil tudi najboljši strelec Mure Mirlind Daku. V prvem polčasu je prispeval oba zadetka za veliko zmago Prekmurcev, skupaj jih ima 13. V 71. minuti je 3550 gledalcev na noge dvignil še z atraktivno globinsko podajo s peto, ko je povišanje na 3:1 preprečil Ažbe Jug.

Daku zasenčil Vipotnika in z dvema zadetkoma zrežiral veliko zmago Mure

Odločila prava energija

Grabić je bil navdušen nad podporo s tribun in podporo širše okolice v dneh, odkar je v torek prevzel ekipo. "Zelo preprosto smo se odločili za res osnovno idejo tako v napadu kot v obrambi. Lahko pa sem že spoznal, da so igralci zelo dojemljivi za ideje. Zadovoljen sem z izidom in odrekanjem igralcev za naš današnji načrt. Fantastično," je po tekmi dejal 42-letni Novomeščan. Že v napovedi pred dvobojem je poudarjal, da bo treba igrati pametno in pragmatično, saj je bilo še premalo časa za uvajanje bistvenih novosti.

V izjavi za Šport TV je še pojasnil: "Pokazali smo odlično predstavo. Bistvo današnje tekme je bila energija, odrekanje za soigralca, ekipo in klub. To je bilo na maksimalni ravni. Dodali smo tudi izkušnje, posamično kakovost in srce za navijače. Ne bomo pa se predajali nikakršni evforiji. Imamo težave s poškodbami, ni nas veliko."

Sorodna novica Mura z novim trenerjem Grabićem ohladila Maribor

Krznar: Če bi zmagali ali remizirali, bi bilo nezasluženo

Trener Maribora Damir Krznar je bil popolnoma drugače razpoložen: "Danes nam res ni nič uspevalo. Če bi zmagali ali igrali neodločeno, bi bilo nezasluženo. V nobenem igralcu nisem videl kančka iskre, ki bi nas dvignila in premaknila ter nam prinesla vsaj točko. Glede na to, kako smo igrali, bi nam že točka veliko pomenila."

Za Šport TV je dodal: "Za poraz smo krivi sami. Mislim, da smo naredili toliko napak kot na prejšnjih petih tekmah skupaj. In to pri preprostih, navadnih podajah. Nogometaši Mure so čakali na svoji polovici, mi pa smo jim z napakami veliko poklonili. Postajali smo vse bolj živčni, igra ni bila tekoča, naše ideje so bile skozi vso tekmo brez logike."

Najbližje izenačenju so bili Mariborčani na začetku drugega polčasa, ko je strel Ivana Brnića ustavila prečka. Nato je v polni Fazaneriji bolj dišalo po tretjem golu domačih kot delitvi točk. Sobočani so bili konkretnejši in z večjo željo po zmagi, Štajerci pa zelo bledi. Najboljši strelec lige Žan Vipotnik (14 golov), ki je v prejšnjih sedmih krogih dosegel 11 zadetkov, je bil tokrat neviden.

Statistika tekme Mura – Maribor (vir: Šport TV)

Streli: 11:7

V okvir vrat: 6:2

Koti: 9:7

Prekrški: 11:19

Posest žoge: 41:59 odstotkov

Riera: Ker si ustvarjamo dovolj priložnosti, nisem zaskrbljen

Olimpija je za tretjo zaporedno zmago v soboto z 1:0 premagala Radomlje, trener Albert Riera pa je moral zaradi suspenza po vročih dogodkih ob koncu tekme v Kopru prejšnji teden srečanje spremljati s tribune.

"Raje bi bil ob igrišču, ampak tako pač je. Ekipa je imela jasen načrt, vedeli so, kaj morajo narediti. Oni so akterji. Igrali smo proti kompaktnemu tekmecu, a jasno je bilo, na kakšen način jih želimo premagati. V prvem polčasu žal nismo dosegli zadetka, to je bil razlog, da sem menjal med polčasom (Aldairja je nadomestil Bristrić, op. a.), česar sicer ne delam rad. Jaz sem tisti, ki odloča, kdo igra in kako igra, ampak potem je vse odvisno od igralcev. Oni so pomembni," je povedal pred novinarji.

Zadetek s tekme Olimpija - Kalcer Radomlje

Green Dragonsi so znova skandirali Rierov priimek, Španec pa je poudaril, da bi si želel več gledalcev v Stožicah. Namesto poškodovanega branilca Maribora Gregorja Sikoška je selektorju Matjažu Keku za začetek kvalifikacij za Euro 2024 konec meseca ponudil po njegovem mnenju neupravičeno prezrtega Aljaža Krefla, ki lahko v obrambi igra na več položajih.

O zmagi nad Radomljami pa je nadaljeval: "V Sloveniji radi govorite o sreči. Da smo imeli srečo v določenih položajih ali da imamo srečo s sodniki. Tokrat lahko rečete, da smo imeli nesrečo, ker nismo dosegli še več zadetkov. Izid 1:0 pušča tekmo odprto in dobro bi bilo, če bi dosegli še kakšen gol. Sem pa zadovoljen z igro in dejstvom, koliko priložnosti smo si ustvarili. Res je, da ne dosegamo veliko zadetkov, a ker si ustvarjamo dovolj priložnosti, nisem zaskrbljen. Bi pa morali doseči več kot en gol, to je res."

Kvesić: Lažje je bilo igrati po bokih in streljati od daleč

Strelec edinega zadetka Mario Kvesić je dvoboj videl takole: "Dobro smo igrali. Od nas pričakujejo, da vedno igramo atraktivno in da dosežemo dva, tri, štiri gole. Toda tudi tekmec je igral dobro, bil je pripravljen, s petimi v obrambi. Težko je bilo ustvarjati priložnosti, lažje je bilo igrati po bokih in streljati od daleč. Ponosen sem na način naše igre. Takoj bi podpisal, da bi zmagovali z 1:0 do konca sezone. Še raje pa bi videl, da bi bilo vedno po pet golov razlike. Toda to žal ni mogoče."

Radomlje so pokazale precej taktične zrelosti, je povedal njihov trener Oliver Bogatinov: "Poraz se razlikuje od poraza. Zadovoljni smo s tem, kar smo prikazali. Z grenkim priokusom, a ko bomo zbistrili misli, bomo ugotovili, da je bilo veliko dobrega. Na tem hočemo graditi tudi naprej."

Sorodna novica Olimpija z golom Kvesića strla odpor Radomelj, Gorica presenetila Celje

Karničnik: Nismo zadeli in bili kaznovani

Tretjeuvrščeni Celjani so na 12. domači tekmi v tej sezoni doživeli prvi poraz (ob osmih zmagah). Po točko so iz knežjega mesta v tej sezoni odnesli samo Mura, Maribor in Koper, v soboto pa je vse tri presenetljivo uspelo osvojiti Gorici. Zmagala je prvič po 10. septembru, ko se je polnega izkupička veselila v Sežani (1:3).

"Pripravljeni smo bili na to, da bomo trpeli skozi celotno tekmo. V prvem polčasu smo imeli nekaj sreče, da Celjani niso povedli, v drugem pa smo malce zamenjali taktiko in veliko bolje stali na igrišču. Bili smo celo boljši, bližje smo bili drugemu zadetku kot Celjani prvemu, saj si niso ustvarili nobene priložnosti," je razmišljal začasni trener Novogoričanov Florjan Debenjak, saj je bil Edy Reja še na tribuni.

Branilec Celja Žan Karničnik je lahko le zmajeval z glavo: "V prvem polčasu smo bili dobri. Napadali smo imeli nekaj priložnosti, iz katerih bi morali doseči zadetek. Potem bi šla tekma v popolnoma drugo smer. Žal nam ni uspelo zadeti in smo bili kaznovani iz prekinitve. Tekmecu sicer nismo pustili veliko, a moramo igralci bolje prevzemati odgovornost v takšnih položajih, kot je bil tisti, iz katerega smo prejeli gol. Ve se, kdo mora koga pokrivati."

Zadetek s tekme Celje - Gorica

Koper – Domžale znova že v torek v pokalu na Bonifiki

Na medsebojnem dvoboju preostalih dveh moštev, ki se borita za Evropo, Domžal in Kopra, ni bilo zadetkov.

"V primerjavi s tekmo proti Olimpiji, ko smo bili 'kriminalni', smo popravili igro v obrambi, tekmecu nismo pustili veliko. Je pa res, da imamo še ogromno rezerv v napadu. Čuti se, da so igralci v krču. Nikomur ni lahko. Dobro vemo, kakšna so pričakovanja in kakšni so trenutno rezultati. Še bolj trdo moramo delati. Verjamem, da bomo že na prihodnji tekmi pokazali več 'jajc'," je bil jasen trener Koprčanov Zoran Zeljković, ki s svojimi varovanci še čaka na prvo spomladansko zmago.

Njegov kolega na klopi Domžal Simon Rožman je bil po četrti tekmi v nizu brez poraza zadovoljnejši: "Tekma je bila zelo taktična in borbena. Oboji smo imeli nekaj polpriložnosti, do izrazitih pa nismo prišli. Za nas je vsaka točka proti kakovostnim ekipam zelo dobrodošla."

Nogometaši Kopra in Domžal se bodo znova srečali že v torek ob 18.00 na Bonifiki na tekmi osmine finala Pokala Pivovarna Union. To bo edini prvoligaški dvoboj. Maribor bo v sredo ob 15.00 gostoval v Velenju pri Rudarju, Olimpija pa ob 18.00 v Lendavi pri Nafti. Mura je novembra izpadla v Celju.

Zadetka s tekme Tabor Sežana – Bravo

26. krog

Petek ob 17.30:
GORICA – MURA

Sobota ob 17.30:
MARIBOR – CB24 TABOR SEŽANA

Ob 20.15:
KOPER – CELJE

Nedelja ob 15.00:
OLIMPIJA – DOMŽALE

Ob 17.30:
KALCER RADOMLJE – BRAVO


Lestvica

OLIMPIJA          25 19  3  3 47:22 60
MARIBOR           25 13  4  8 52:30 43
CELJE             25 11  8  6 36:30 41
DOMŽALE           25 10  9  6 36:29 39
KOPER             25 10  7  8 34:24 37
MURA              25  9 10  6 36:30 37
BRAVO             25  6  6 14 22:25 24
KALCER RADOMLJE   25  3 10 12 18:45 19
CB24 TABOR SEŽANA 25  3 10 12 23:51 19
GORICA            25  3  9 13 21:39 18