Mariborčani so 6. novembra v Ljudskem vrtu ugnali Muro kar s 5:1. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani so 6. novembra v Ljudskem vrtu ugnali Muro kar s 5:1. Foto: www.alesfevzer.com

Obračuni Maribora in Mure v končnici prvenstva imajo poseben pomen. Prekmurci so si pred dvema letoma pod Kalvarijo zagotovili zgodovinski naslov prvaka (1:3), vijoličasti pa so jim vrnili lani, ko so lovoriko (prav tako po zmagi z 1:3) dvignili v Fazaneriji. V tej sezoni je Maribor dobil prvi dve medsebojni tekmi (1:0 in 5:1), zadnjo pa Mura z 2:1.

Sorodna novica Nekdanji vijolični bojevnik Matko z dvema zadetkoma popeljal Celje na drugo mesto

Štajerski derbi je tokrat imel dvojno težo v boju neposrednih tekmecev za drugo mesto. Celjani imajo zdaj točko naskoka pred vijoličastimi, ki želijo sezono končati z devetimi točkami v Prvi ligi. V zadnjih dveh krogih sledita še gostovanje v Sežani in domača tekma z Bravom.

Edina svetla točka štajerskega derbija je Žan Vipotnik. Izjemni napadalec je nadaljeval strelski pohod, čeprav njegov prispevek ni bil dovolj, da bi se Mariborčani izognili porazu. Po slabi uri igre je lep predložek pred celjska vrata poslal Marko Tolić, Vipotnik pa je z glavo zatresel mrežo. Najboljši strelec Prve lige je v tej sezoni dosegel že 19 zadetkov.

Krznar: Če je bila to tekma sezone, potem si nismo zaslužili več od šestega mesta
"Ne vem, ali sem bolj jezen ali razočaran. Odigrati takšno tekmo v tako pomembnem trenutku ... Napovedali smo tekmo sezone. Če je bila to tekma sezone, potem si nismo zaslužili več od šestega mesta. Neverjetno je, da smo se tako postavili in tako odtekli. Bili smo zelo počasni, težki. Da ne bi izpadlo, da napadam igralce, se bom posul s pepelom. V petek smo opravili nekoliko intenzivnejši trening, saj smo pred tem namenili dva dneva regeneraciji. Želeli smo se pripraviti na zelo dobro ekipo Celja, ne smemo zmanjševati pomena njihove zmage. Oceniti moramo, ali smo morda pretiravali dan pred tekmo s treningom in je to razlog, da smo bili utrujeni," je bil potrt trener Damir Krznar.

Ne moremo zaradi pokala zanemariti prvenstva
Ne moremo naprej s figo v žepu. Silovit ritem se nadaljuje, malo je časa do naslednje tekme. Mura je tako rekoč že pred vrati, a ne bomo dovolili, da gre celjska zgodba kar tako mimo. Najprej se moramo usesti in razjasniti, kaj se je zgodilo. Šele potem se lahko usmerimo k dvoboju z Muro, o finalu pokala pa bomo začeli razmišljati v torek zvečer. Ne moremo zaradi pokala zanemariti prvenstva. Proti Muri bom izbral 11 najprimernejših in me sploh ne zanima prihodnja sobota," je odločno napovedal strateg vijoličastih.

Damir Krznar je bil zelo razočaran po slabi predstavi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Damir Krznar je bil zelo razočaran po slabi predstavi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com

Lahko se kakovostno skregamo, če bo to prineslo pozitivne posledice
Nekdanji nogometaš in trener zagrebškega Dinama je bil tokrat malce ostrejši: "Poraze zdraviš samo z zmagami. Zato zdaj velja ukaz, da zmagujemo na vseh preostalih tekmah. Vsak posameznik mora dati vse v zadnje tekme, kar zmore, saj bo potem dovolj časa za počitek po koncu sezone. Profesionalci smo, ki se moramo znati spopadati s kritikami navijačev, medijev, a tudi z medsebojnimi kritikami. Želel bi si, da se kakovostno skregamo, če bo to prineslo pozitivne posledice. Želja je eno, prikazano na igrišču je bilo povsem v nasprotju z zmožnostmi. Zato bom vztrajal pri tej retoriki in povečanih zahtevah. Moramo se znati spoprijemati s pritiskom, če želimo biti v prihodnji bolj konkurenčni, kot smo v tej sezoni."

Iličić je bil dolgo brez treninga in še ni pripravljen
Ob vstopu v zelo pomemben teden bo sledil tudi boj s časom ob poskusu razširitve kadra na naslednjih tekmah. V Celju sta manjkala vratar Ažbe Jug in režiser igre Josip Iličić.

"Jug je naš stabilizator, o Iličiću ni treba izgubljati besed. Juga je ustavila bolezen, Iličić je bil dolgo brez treninga in še ni pripravljen. Stanje glede trenutka njegove vključitve je še vedno negotovo, po dveh oddelanih treningih Jojo ni bil pripravljen na zahteve tekme, toda to ne sme biti izgovor. Tudi brez odsotnih igralcev moramo imeti boljšo podobo na igrišču. Nedvomno imamo dovolj kakovostnih igralcev, da bi nam to uspelo. Verjamem, da bomo vsi dojeli, kaj smo počeli narobe, se pogledali v ogledalo. Treba je sprejeti nekatere odločitve, poiskati na prvi naslednji tekmi novo energijo in se postaviti drugače na igrišču. Fantje morajo prevzeti vloge, ki so jim namenjene. In sprejemati odgovornost."

Celjani z zmago nad Mariborom skočili na drugo mesto

Božić: Moramo se vprašati, zakaj so imeli tekmeci večjo željo po drugem mestu od nas
"To je bilo premalo z naše strani, delovali smo, kot da nismo imeli tiste ustrezne želje. Zakaj je bilo tako, ne vem. Moramo pa se vprašati igralci med seboj, zakaj so imeli tekmeci večjo željo po drugem mestu od nas. To ni vprašanje za trenerje, še manj za navijače, ki upravičeno pričakujejo boljše predstave. O tem se moramo dodatno pomeniti, kaj je privedlo do takšnega padca v tako pomembnem delu sezone," je poudaril Marko Božić.

Tekma v Celju je zdaj za nami in jo moramo odmisliti. Nismo je le potisnili pod preprogo, seveda smo se že in se še bomo veliko pogovorili o vseh zadevah, toda tekmovalni koledar zahteva od nas takojšnji preklop. Že v torek igramo zelo pomembno tekmo proti Muri, potem sledi finale pokala. Moramo se osredotočiti na naslednji tekmi, ni še konec. Vložek je velik. Lovimo drugo mesto, osvojiti želimo pokalno lovoriko. Iz tega moramo črpati novo energijo in verjamem, da bomo pokazali popolnoma drugačno podobo že v torek v Ljudskem vrtu," je še dodal Božić.


34. krog, torek ob 20.15:
MARIBOR – MURA

Sreda ob 17.30:
KALCER RADOMLJE – OLIMPIJA

Ob 20.15:
GORICA – CELJE

Četrtek ob 17.30:
BRAVO – CB24 TABOR SEŽANA

Ob 20.15:
KOPER – DOMŽALE


Lestvica:                             
OLIMPIJA          33 23  4  6 58:33 73
CELJE             33 16 10  7 47:33 58
MARIBOR           33 17  6 10 64:40 57
KOPER             33 14  8 11 43:33 50
DOMŽALE           33 11 13  9 45:38 46
MURA              33 11 13  8 43:39 46
KALCER RADOMLJE   33  7 14 12 31:52 35
BRAVO             33  9  7 17 31:38 34
GORICA            33  4 12 17 27:51 24
CB24 TABOR SEŽANA 33  3 13 17 27:60 22