180 cm visoki Robert Kurež je bil vzgojen v Aluminiju, prve prvoligaške izkušnje pa si je nabral v dresu ptujske Drave. 29. novembra 2008 je v Prvi ligi pri 17 letih debitiral na tekmi v Lendavi. V dveh sezonah je za Dravo skupaj zbral 32 nastopov, a se ni vpisal med strelce. Sredo mu je po manjšem slavju na avtobusu ob vrnitvi v Kidričevo gotovo polepšal tudi uspeh njegovega priljubljenega kluba Chelseaja, ki je v osmini finala angleškega ligaškega pokala izločil Manchester United. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
180 cm visoki Robert Kurež je bil vzgojen v Aluminiju, prve prvoligaške izkušnje pa si je nabral v dresu ptujske Drave. 29. novembra 2008 je v Prvi ligi pri 17 letih debitiral na tekmi v Lendavi. V dveh sezonah je za Dravo skupaj zbral 32 nastopov, a se ni vpisal med strelce. Sredo mu je po manjšem slavju na avtobusu ob vrnitvi v Kidričevo gotovo polepšal tudi uspeh njegovega priljubljenega kluba Chelseaja, ki je v osmini finala angleškega ligaškega pokala izločil Manchester United. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Bojan Flis
Trener Bojan Flis uspešno vodi Aluminij. V 1. krogu Pokala Slovenije je njegovo moštvo zmagalo v Šmarjah pri Jelšah z 2:4, v osmini finala je bilo doma po 11-metrovkah boljše od Rudarja (5:4), zdaj je izločilo še dvakratnega pokalnega prvaka Gorico (2001, 2002). Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aluminij
Aluminij je z 19 točkami trenutno na šestem mestu na lestvici Prve lige. Klub iz Kidričevega je leta 2002 igral celo v finalu Pokala Slovenije, ko je moral priznati premoč ravno Goričanom. Ti so tedaj zmagali tako v Novi Gorici (4:0) kot v Kidričevem (1:2). Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Aluminij presenetil v Novi Gorici

10 minut pred koncem tekme nikakor ni kazalo na uspeh gostov, saj so prvo srečanje doma izgubili z 1:2, v 80. minuti pa pri izidu 0:0 ostali brez izključenega Davida Kašnika, potem ko je kot zadnji mož v obrambi podrl prodirajočega Krisa Jogana. Dejan Žigon, ki skupaj s Kurežem zaseda vrh prvoligaške lestvice strelcev (oba sta dosegla po sedem zadetkov), je postal osmoljenec tekme, saj je takoj po rdečem kartonu iz prostega strela zadel vratnico, nato pa je Aluminij povedel in ob koncu z evrogolom Kureža dokončno "potopil" malo panične (tako se je izrazil trener Miran Srebrnič) Novogoričane. Veselje "šumarjev" je bilo seveda nepopisno.

Izogniti se želijo srditemu boju za obstanek
"V trenutku, ko smo na igrišču ostali z igralcem manj, smo vseeno poskušali igrati do konca in doseči kakšen zadetek. Na koncu se nam je nepopustljivost obrestovala. Pri zadetku sem najprej podal v globino do Jeleča, on je nato žogo oddal Drevenšku, ta pa mi jo je lepo nastavil na približno 25 metrih in 'iz prve' sem streljal v dolgi vratarjev kot," je svojo mojstrovino za MMC opisal 21-letni Kurež, ki je - zanimivo - samo mesec dni starejši kot slovenska prva liga.

Ko je mladi napadalec letos zatresel mrežo, je Aluminij vselej slavil, z izjemo tekme v Celju, ko njegov gol ni bil dovolj niti za točko (2:1). V 5. krogu državnega prvenstva je bil enkrat v končnici tekme že usoden za Novogoričane (2:1), ki so tudi tedaj tako kot v sredo imeli več od igre, a prevlade niso znali kronati z uspehom.
"Naš prvotni cilj je bil obstanek v ligi. Gremo iz tekme v tekmo in poskušamo pridno nabirati točke. Za zdaj nam gre kar dobro in upajmo, da nam bo tako šlo tudi naprej. Na koncu bi bili zadovoljni, če bi bili nekje na sredini lestvice oziroma če se ne bi do zadnjega borili za obstanek in se nam ne bi bilo treba 'matrati' v zadnjih krogih," o načrtih kluba iz Kidričevega pravi hitri Kurež. Aluminij je sezono začel s tremi porazi, nato je s petimi goli svojega najboljšega moža nanizal štiri zaporedne zmage, v zadnjih sedmih krogih pa je zbral še sedem točk, od tega šest doma.
Najboljše razmere za delo v Sloveniji
Kurež resda strelsko ne izstopa več tako kot pred dvema mesecema, a vsekakor upa, da bo vsaj ponovil lanski dosežek, ko je v drugi ligi dosegel 14 zadetkov in zaostal samo za Goranom Vukom (lani Roltek Dob (17), zdaj Domžale).
"Upam, da mi bo uspelo, čeprav ni vse odvisno od mene. Tudi soigralci mi veliko pomagajo pri tem, in za to sem jim hvaležen. Vsak zadetek je plod celotnega moštva, ne samo mene. Potihoma si seveda želim, da bi bil ob koncu najboljši strelec lige, toda tudi če se to ne bo zgodilo, ne bo težav. Sem še mlad, moj čas šele prihaja. Upam pa na najboljše," razmišlja nogometaš iz naselja Njiverce pri Kidričevem in se ne obremenjuje s prihodnostjo: "Trenutno so moje misli pri Aluminiju. Prestopni rok je decembra. Tedaj bomo videli, ali bo morda kakšna ponudba in kako se bomo odločili."
Fant, ki je bil nekoč član slovenske reprezentance do 19 let, kjer so mu družbo delali tudi že uveljavljeni Adnan Bešić (trenutno je njegov soigralec pri Aluminiju), Robert Berić, Martin Milec, Boban Jović, Antonio Delamea Mlinar in drugi, z izbranimi besedami govori o nogometnem centru v Kidričevem. "Mislim, da ima Aluminij najboljše razmere za delo v Sloveniji, tako za mlade nogometaše kot za člane. Imamo štiri igrišča z naravno travo in eno z umetno travo. Tudi pozimi lahko kar normalno treniramo. Nimajo vsi te možnosti. Glavno igrišče je vsakič, ko igramo doma, vrhunsko pripravljeno. Čestitke vsem delavcem v klubu."

V soboto gostovanje v Stožicah

Bo že držalo, saj je Kidričevo redni gostitelj priprav slovenske reprezentance, tu pa so bili v zadnjih letih na pripravah tudi angleška kluba West Bromwich in Reading, kar nekaj ruskih in ukrajinskih klubov ter pred dvema letoma celo slovita Valencia. Skladno z zavezami do Nogometne zveze Slovenije, ki so jih sprejeli ob letošnjem vstopu v Prvo ligo (lani so nastop zavrnili), bodo morali pri "najmlajšem" slovenskem prvoligašu najpozneje v treh letih povečati in pokriti tribuno, v petih letih pa postaviti reflektorje. Stadion bo imel po prenovi 2.000 sedežev.

Infrastruktura in delo z mladimi sta prioriteta Aluminija, čigar celotni proračun je enak kot ob nastopanju v drugi ligi - 380.000 evrov. Mladinci so v prvi ligi trenutno na šestem, kadeti pa na 13. mestu v 16-članski konkurenci. Klub dobro sodeluje z Mariborom, lani je kot posojeni nogometaš zanj uspešno igral zdaj znova član vijoličastih Alen Ploj. Tudi Kurež je navijač Maribora in ga navdušujejo predstave Štajercev v Evropski ligi. V soboto ga z Aluminijem čaka nov velik izziv, gostovanje v Stožicah pri Olimpiji. Spomnimo: konec avgusta sta po porazu v Kidričevem (2:1) odstopila trener in športni direktor zmajev Ermin Šiljak in Mile Ačimović ...

Aluminij presenetil v Novi Gorici