Odprtje prenovljenega Ljudskega vrta

Po dolgih letih načrtovanj in iskanja denarja je zdaj uradno dosežena pomembna zmaga v Ljudskem vrtu. Zahodna tribuna je namreč zasijala v novi podobi. Končala se je dobrih šest milijonov vredna obnova, predvsem pa je konec sramotnih in neuglednih razmer, ki so jih ponujali VIP-lože in neustrezni prostori za novinarje.

Po novem 11.671 sedišč

Prenova bi se morala sicer končati pred dobrega pol leta. Celovito zaokrožen stadion NK-ja Maribor je dobil sklenjeno in enotno podobo, predvsem pa zdaj izpolnjuje vse Uefine zahteve glede prostorov za medije in pomembne goste.

Zaradi 120 VIP-lož in novinarske tribune se je sicer nekoliko zmanjšalo število sedežev, ki jih skupno omogoča Ljudski vrt. Prenovljeni osrednji mariborski stadion ima zdaj natanko 11.671 sedišč.

Uspešno so rešili tudi znamenito ločno konstrukcijo, eno najdrznejših v tedanji jugoslovanski in vsej evropski športni arhitekturi. Tako leta 1962 kot tudi med zdajšnjo obnovo je terjala inženirske dosežke za ohranitev zaščitene arhitekturne dediščine.

Pomembna zmaga v Ljudskem vrtu: Stadion prenovljen v celoti

Pred Ljudskim vrtom zdaj kip Toša

Obenem so se pred prenovljenim zahodom tudi z odkritjem kipa poklonili Josipu Primožiču – Tošu, sodobniku Leona Štuklja in začetniku moderne gimnastike ter večkratnemu svetovnemu prvaku in olimpijcu.

Blestel je zlasti na olimpijskih igrah v Amsterdamu 1928, kjer je na vzporedni bradlji osvojil srebrno medaljo, skupaj z reprezentanco Jugoslavije pa še bronasto odličje v prestižnem ekipnem mnogoboju. V osemčlanski ekipi je bilo sicer kar sedem Slovencev, seveda tudi Štukelj kot prvo ime reprezentance. Tošu so posvetili tudi razstavo, ki si jo je mogoče ogledati na prenovljeni zahodni tribuni.