Športni direktor Mladen Rudonja in predsednik Milan Mandarić sta bila zelo zaskrbljena po zadnji tekmi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Športni direktor Mladen Rudonja in predsednik Milan Mandarić sta bila zelo zaskrbljena po zadnji tekmi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com

"Za nami je zelo težka sezona, polna dramatičnih dogodkov, izrednih okoliščin in nevarne epidemije, ki je pustila globoke sledi v našem življenju in nogometu. Prvenstva nismo zaključili tako, kot smo si želeli in pričakovali, zaradi tega sem globoko razočaran in žalosten za vse vas, ki imate Olimpijo v svojih srcih in ste se veselili našega uspeha prav tako kot jaz. Ob koncu ene takšne sezone je normalno, da iščemo odgovore za naše neuspehe. Pojasnilo nikakor ni preprosto. Olimpija je klub, ki je imel v zadnjih vrstah najbolje plačane posameznike," je zapisal 81-letni Mandarić, ki je predsednik Olimpije pet let. Dvakrat se je veselil naslova državnega prvaka (2016 in 2018), osvojil je tudi dva pokalna naslova (2018 in 2019).

Razmere v moštvu pred nadaljevanjem zelo slabe
Trenutno seveda še vedno prevladuje veliko razočaranje, saj je Olimpija od 13. do 34. kroga vodila na lestvici Prve lige. Vse je imela v svojih nogah, v zadnjih štirih krogih pa je osvojila le dve točki in razočaranje po zadnji tekmi v Celju (2:2) je bilo ogromno. Menjava priljubljenega Safeta Hadžića z Dinom Skenderjem ni obrodila sadov ...

"Ti so imeli vse pogoje za normalno delo in doseganje vrhunskih rezultatov. To kakovost smo lahko videli na tekmah, kjer je ekipa zasijala v polnem sijaju. Sledili so nerazložljivi padci in že v naslednji tekmi smo gledali povsem drugačno ekipo, ki je igrala brez volje in želje po zmagi. To se je dogajalo v času, ko sta prejšnji trener in njegova ekipa imela popolno podporo kluba in le neuspehi naših glavnih tekmecev so nas držali v tekmi za naslov. Odločitev za menjavo nekdanjega trenerja je sledila kot rezultat ocene, da so razmere v moštvu pred nadaljevanjem prvenstva zelo slabe, tako fizično kot v moštvenem duhu. Ko sem slišal, da iz našega strokovnega štaba prihajajo glasne želje, da ne nadaljujemo prvenstva in osvojimo naslova, ker smo trenutno prvi, sem ugotovil, da je vrag odnesel šalo in da so spremembe nujne."

"Poleg tega menim, da so trenutne razmere posledica težav, ki so se nakopičile v zadnjih letih, zaradi malomarnega dela in škodljivih dejanj posameznikov iz prejšnjega vodstva, kar je še dodatno obremenilo finančno poslovanje kluba in pripeljalo v Olimpijo veliko nogometašev, ki nikoli niso imeli mesta v klubu. Zaradi tega smo morali z mnogimi od njih odpovedati pogodbe, v zadnjih šestih mesecih pa smo tudi popolnoma zamenjali vodstvo v naših pisarnah."

Dve novi vadbeni igrišči velika pridobitev
"Verjetno je bilo zmotno prepričanje, da so moje želje, ki so jih spremljale ljubezen do Olimpije in nogometa, navdušenje in velike naložbe, dovolj za uspeh kluba. Takšno izkušnjo sem v Slovenijo prinesel iz Anglije. Očitno je bilo moje prepričanje, da je mogoče primerjati odnos do nogometa tukaj in v Angliji, naivno. Imeli smo velike težave zaradi značaja nekaterih naših igralcev, katerih osebni interesi so bili daleč nad interesi kluba. To so nekateri odkrito pokazali, ko niso želeli deliti bremen, ki nam jih je prineslo izredno stanje pandemije koronavirusa. Poleg tega bomo v novi sezoni imeli bistveno boljše urejene razmere za vadbo, ki v pretekli sezoni niso bile najbolj optimalne, tudi zaradi pogostih selitev. Od Mestne občine Ljubljana smo pred kratkim dobili na uporabo dve novi vadbeni igrišči, ki bosta brez dvoma zagotovili primerne pogoje za nadaljnje delo."

Olimpiji ne more mirno obrniti hrbta
"Pred približno pol leta sem v intervjuju za ljubljanski Dnevnik v javnost poslal sporočilo, da bom konec sezone zapustil Olimpijo, ne glede na okoliščine. To sporočilo je bilo naslovljeno na vse, ki Olimpijo imenujejo za svoj klub. Ponudil sem jim priložnost, da poiščejo nove ljudi, ki bodo še naprej skrbeli za klub po mojem odhodu. Od začetka leta smo naredili veliko, da bi bili stroški Olimpije sprejemljivi in da to ne bi bil razlog, zaradi katerega Olimpija ne bi mogla najti novih vlagateljev. Do danes nisem prejel nobenega signala ali sporočila, iz katerega bi lahko razbral, da je usoda kluba pomembna za vsakogar in da obstajajo ljudje, ki bi radi poskrbeli, da lahko Olimpija normalno deluje tudi v prihodnje."

"Kljub svojemu prvotnemu namenu preprosto ne morem biti neodgovoren in prepustiti kluba samemu sebi. Olimpiji ne morem mirno obrniti hrbta in je zapustiti, če bi to pomenilo njen razpad. Odnos nekaterih je bil sicer pogosto takšen, da me je k takšni odločitvi maksimalno spodbudil. Kljub temu je moja odgovornost do podjetij, ki jih upravljam, prevladala."

Čas je za novo in drugačno Olimpijo
Misli je že usmeril proti Evropski ligi. Na tekmah v evropskih tekmovanjih se zmaji v preteklih sezonah res niso izkazali in to Mandarića še posebej peče: "Pred nami so kvalifikacije za Evropsko ligo in začetek nove sezone prvakov. Po vsem tem je jasno, da s trenutnim načinom dela klub ne more nadaljevati. Končalo se je obdobje v zgodovini kluba. Čas je za novo in drugačno Olimpijo. Olimpijo, ki bo ekipni duh postavila v ospredje pred individualnimi lastnostmi in še naprej gojila domače kakovostne nogometaše, ki bodo v prihodnosti hrbtenica kluba. Tako igralsko kot finančno. Olimpija se bo kadrovsko bistveno spremenila. Moja želja je tudi, da bi v prihodnjih dneh, po krajšem premoru, nadaljeval z intenzivnim iskanjem novih ljudi, ki bi lahko zagotovili prihodnost kluba in mi omogočili, da zaključim svojo zgodbo oziroma poglavje v Olimpiji."