Maribor in Olimpija sta se na prvem večnem derbiju v sezoni razšla brez zmagovalca. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Maribor in Olimpija sta se na prvem večnem derbiju v sezoni razšla brez zmagovalca. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Že po četrt ure je moral na predčasno pot pod prho branilec Maksimenko, potem ko je glavni sodnik Matej Jug presodil, da je bil njegov prekršek globoko na polovici gostiteljev nad Mešanovićem zrel za rdeči karton.

Glavni sodnik Matej Jug je v 15. minuti izključil Vitalijsa Maksimenka. Olimpija je imela skoraj 80 minut igralnega časa torej nogometaša manj. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Glavni sodnik Matej Jug je v 15. minuti izključil Vitalijsa Maksimenka. Olimpija je imela skoraj 80 minut igralnega časa torej nogometaša manj. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Maribor je na tekmi jalovo napadal (razmerje v strelih 19:8 v njegovo korist), Olimpija se je uspešno branila, obenem so Ljubljančani svoje priložnosti iskali v protinapadih in ob prekinitvah, a tako želenega zadetka, s katerim bi večnemu tekmecu ušli že na +8, niso dosegli.

Menalo nevarno zapretil iz bližine
Olimpija je derbi začela bolje od tekmeca, čeprav so bili Mariborčani tisti, ki so prvi sprožili nevaren strel proti vratom. V 6. minuti je Jasmin Mešanović sprožil z roba kazenskega prostora, a naravnost v naročje dobro postavljenega ljubljanskega vratarja Nejca Vidmarja. Že dve minuti pozneje so na drugi strani nevarneje zapretili gostje, po podaji z desne strani si je pred vrati žogo lepo ustavil Luka Menalo in jo iz polvoleja z diagonalnim strelom poslal za las mimo desne vratarjeve vratnice.

Maribor nevarnejši v zaključku prvega polčasa
Vendar pa tudi z igralcem več gostitelji sprva niso bili pretirano podjetnejši. Celo nasprotno, Olimpija je še naprej vršila pritisk na mariborska vrata, šele po nekaj minutah so Milaničevi varovanci prevzeli pobudo na zelenici in nekajkrat pritisnili. Nevarna sta bila predvsem strela Aleksa Pihlerja in Dina Hotića. Prvi je pred vrati nastreljal Maria Jurčevića, drugi je z roba kazenskega prostora sprožil mimo gola. Tik pred iztekom sodnikovega dodatka prvega polčasa je s približno 30 metrov poskusil še Andrej Kotnik (deveti strel Maribora v prvem delu), njegov strel je zletel mimo desne Vidmarjeve vratnice.

Dino Hotić je bil z naskokom najnevarnejši posameznik Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Hotić je bil z naskokom najnevarnejši posameznik Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Jug brez oklevanja izključil Maksimenka
Zmaji so bili boljši tekmec, žogo so brez večjih težav dalj časa držali v svoji posesti, nato pa so v 15. minuti nepričakovano ostali brez izključenega Vitalijsa Maksimenka. 28-letni Latvijec je s prekrškom zaustavil Mešanovića globoko na polovici vijoličastih, glavni sodnik Matej Jug je segel v zadnji žep in mu pokazal rdeči karton.

Jalovi napadi vijoličastih
Drugi polčas so vijoličasti začeli udarno, že takoj si je priložnost pripravil Rudi Požeg Vancaš, njegov nevaren strel je v zadnjem trenutku ustavil Macky Bagnack. Po slabi uri igre je Mešanović zaposlil Hotića, a je ta meril nenatančno. Olimpija se je sčasoma otresla pritiska gostiteljev, v 70. minuti so si Ljubljančani priigrali prosti strel na levi strani, od koder je Jurčević pred vrata poslal uporaben predložek, z glavo je žogo v gol-avt poslal Menalo. Varovanci Safeta Hadžića so se mirno branili, pazili so predvsem na Hotića, na drugi strani zelenice so priložnosti iskali v morebitnih protinapadih in ob prekinitvah. Eno so zapravili po lepi uigrani akciji s prostega strela, zaključni strel je pripadel Anteju Vukušiću, a je bil Kenan Pirić na pravem mestu.

Marcos Tavares je na zelenico stopil v drugem polčasu, a vidnejšega pečata na večnem derbiju ni pustil. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares je na zelenico stopil v drugem polčasu, a vidnejšega pečata na večnem derbiju ni pustil. Foto: www.alesfevzer.com

Pirić in Vidmar imela veliko dela
V 80. minuti je dih domačih navijačev za hip zastal, potem ko je Olimpija znova zapretila iz prekinitve. Jurčević je silovito sprožil z razdalje, žoga se je odbila tik pred Pirićem, a je temu uspelo svojo mrežo ohraniti nedotaknjeno. Na drugi strani se je moral izdatno izkazati tudi Vidmar ob strelu Blaža Vrhovca. Odbito žogo je pobral rezervist Nardin Mulahusejnović, ki je na zelenici ob izteku 86. minute zamenjal Pihlerja. 21-letnik iz Gračanice je Vidmarja že preigral, nato pa ustrelil v zunanji del mreže.

V 91. minuti je zadnjo priložnost na tekmi zapravil Vukušić, s prostega strela po prekršku Saše Ivkovića nad Menalom, ki je hip zatem zapustil zelenico, svoje mesto pa prepustil Vitji Valenčiču, je nenatančno meril Vukušić.

Stisk rok trenerjev Olimpije Safeta Hadžića in Maribora Darka Milaniča. Hadžić na derbijih ostaja še neporažen. Foto: www.alesfevzer.com
Stisk rok trenerjev Olimpije Safeta Hadžića in Maribora Darka Milaniča. Hadžić na derbijih ostaja še neporažen. Foto: www.alesfevzer.com

Bravo do prve zmage v sezoni
Nogometaši Brava iz Ljubljane so prvič letos okusili slast prvenstvene zmage. Ljubljančani so bolje začeli obračun na razmočenem igrišču proti Sežančanom. Od prve minute so imeli jalovo premoč, prvič so vrata Krašovcev resneje ogrozili v deseti minuti, ko je po predložku z desne strani Mitja Križan z glavo streljal čez gol. Ljubljančani so imeli v prvem polčasu absolutno premoč, izvedli so kar 13 kotov, gostje pa nobenega. Po dobri uri igre so gostitelji vendarle zadeli. Po lepem predložku Jake Ihbeisheha z desne strani je v polno z glavo zadel Mensah. Po golu so ljubljanski igralci zaigrali nekoliko previdneje, številčno oslabljeni gostje pa so kljub temu izpeljali dve obetavni akciji. V 78. minuti se je po strelu Stjepana Babića z leve strani izkazal Gril, v 88. minuti pa je bil strel Erika Sikilića z glavo le za las previsok in ostalo je pri zmagi domače ekipe.

Maksimenko po grobem štartu izključen že po četrt ure

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 3. krog

MARIBOR - OLIMPIJA 0:0
6.600 gledalcev
RK: Maksimenko 15./Olimpija

Maribor: Pirić, Milec, Ivković, Rajčević, Viler, Pihler (86./Mulahusejnović), Vrhovec, Kotnik (61./Tavares), Hotić, Požeg Vancaš, (71./Kramarič), Mešanović.

Olimpija: Vidmar, Boakye, Bagnack, Samardžić, Maksimenko, Tomić, Putinčanin, Suljić, Savić (27./Jurčević), Menalo (93./Valenčič), Vukušić.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Maribor vs Olimpija( id: 18216133 datum: 29.6.2019)

BRAVO - CB24 TABOR SEŽANA 1:0 (0:0)
700; Mensah 61.
RK: Nemanić 51./Tabor Sežana

Bravo vs Tabor Sežana( id: 18216131 datum: 29.6.2019)

TRIGLAV - RUDAR 3:2 (2:1)
500; Majcen 22., 40./11-m, Tijanić 78.; Črnčič 44., Tučić 55.
RK: Kašnik 40., Škoflek 68./oba Rudar

CELJE - ALUMINIJ 0:0
300 gledalcev.

Četrtek, 12. septembra, ob 20.10:
DOMŽALE - MURA

Ekipa
ZRPGToč.
Olimpija32106:27
Aluminij32104:17
Triglav32016:56
Mura21106:54
Bravo31024:63
Tabor Sežana31021:33
Rudar30215:62
Celje30212:32
Maribor30212:32
Domžale20114:61