Aleks Pihler je dosegel prvi zadetek Maribora v novi sezoni Prve lige Telekom Slovenije. Takole mu je prvi čestital Valon Ahmedi. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Aleks Pihler je dosegel prvi zadetek Maribora v novi sezoni Prve lige Telekom Slovenije. Takole mu je prvi čestital Valon Ahmedi. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Dino Hotić
Dino Hotić je odigral le en polčas. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Valon Ahmedi
Valon Ahmedi je bil znova eden najboljših nogometašev na zelenici, blestel je že v Mostarju proti Zrinjskemu. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Matej Poplatnik
Napadalec Triglava Matej Poplatnik je bil s 26 zadetki v prejšnji sezoni daleč najboljši strelec slovenske druge lige. Na uvodni tekmi sezone se ni vpisal med strelce. Foto: www.alesfevzer.com
Milanič: Žal nismo večkrat zadeli
Ankaran in Triglav brez golov, Maribor zmagal

Vijoličasti prvega polčasa niso odigrali najbolje, v nadaljevanju pa so stopili na plin in zelo hitro tudi povedli. Bili so boljši nasprotnik, priigrali so si več lepših priložnosti, s kančkom sreče bi bila prednost lahko še višja.

V zaključku obračuna v štajerski prestolnici so gostje iz Kidričevega nekajkrat pritisnili na obrambo gostiteljev, želeli so izenačiti izid, a je zmaga ostala v Ljudskem vrtu.


Kramarič zadel vratnico

Aluminij je bil za odtenek boljši nasprotnik v prvem polčasu, gostje so večkrat sprožili proti vratom, a vijoličasti so imeli lepše priložnosti. Najlepšo v 22. minuti, ko je po sijajnem predložku Valona Ahmedija iz neposredne bližine žogo z glavo v vratnico poslal Martin Kramarič. Po dobre pol ure igre je s prostega strela dlani gostujočega vratarja Luke Janžekoviča ogrel Ahmedi. Gostje so večkrat poskusili ugnati mariborskega vratarja Jasmina Handanovića, še posebej razigran je bil Francesco Tahiraj, vendar se domača mreža ni zatresla. Za to je z odličnimi posredovanji v obrambi zaslužen tudi branilec Jean-Claude Billong. Zadnja priložnost prvega polčasa je padla na nogo Vedrana Mesca, ki je na atraktiven način žogo poslal mimo desne vratarjeve vratnice.

Pihler iz bližine dosegel edini zadetek
Trener Maribora Darko Milanič je pred nadaljevanjem iz igre potegnil Blaža Vrhovca in Dina Hotića, na zelenico pa poslal Marwana Kabho in Luko Zahovića. Gostitelji so zaigrali precej bolje, hitro so začeli obleganje gostujočih vrat, mrežo je v 50. minuti vendarle zatresel Aleks Pihler. Ta je iz neposredne bližine rutinirano premagal Janžekoviča po podaji Jasmina Mešanovića. Po dobri uri igre so gostje zapravili prvo resnejšo priložnost v drugem polčasu. Po Tahirajevem predložku iz kota je povsem neovirano do strela z glavo prišel Ilija Martinović, ki pa je meril previsoko. Takoj zatem se je priložnost z roba kazenskega prostora ponudila še Mescu, a je ostalo pri minimalnem vodstvu aktualnih državnih prvakov.

Zahović v prečko, Kramarič v Janžekoviča
Maribor bi lahko s kančkom sreče vodstvo podvojil v 70. in 77. minuti. Najprej je Zahović z roba kazenskega prostora zadel vrh prečke, nato je izjemno priložnost zapravil še Kramarič. Ta je po lepi Ahmedijevi globinski podaji po levi strani stekel sam proti vratom, a je njegov diagonalni strel z desnico Janžekovič ubranil. V končnici tekme so si gostje prizadevali izid izenačiti, večkrat so pritisnili na domačo obrambo, ki pa je zdržala in poskrbela, da je prvoligaš iz štajerske prestolnice osvojil prve tri točke v novi sezoni.

V Dravogradu niso videli zadetkov
Ankaran je v Dravogradu gostil kranjski Triglav, tekma pa se je končala brez zadetkov (0:0). Prvič so nekoliko resneje zapretili gostitelji v 18. minuti, strel Gala Primca z desne strani pa je zletel mimo vrat kranjskega vratarja Elvisa Džafića. Le minuto pozneje so bili nevarni tudi Gorenjci, strel Luke Majcna je eden izmed domačih branilcev izbil v kot. Živahnejša je bila druga polovica prvega polčasa, a poskusi Roka Kidriča in Jana Pahorja na primorski ter Mateja Praprotnika na gorenjski strani niso bili dovolj natančni, tako da so se tekmeci na odmor podali brez golov. Na začetku drugega polčasa so bili malce podjetnejši izbranci gostujočega trenerja Tončija Žlogarja, še najnevarnejši pa so bili v 55. minuti, ko je Majcen lepo prodrl po levi strani, njegov strel z roba kazenskega prostora pa je zaustavil vratar Matej Paal.

Triglav v drugem polčasu podjetnejši
Kranjčani so imeli v nadaljevanju jalovo pobudo, v končnici so bili znova nekoliko dejavnejši, priigrali so si štiri obetavne priložnosti. Močan strel Alena Krcića z 22 metrov je zletel prek vrat, v še lepši priložnosti pa se je v 83. minuti znašel Majcen, ki se je po napaki domače obrambe znašel sam pred Paalom, a njegov lob ni bil natančen. Blizu zadetka sta bila tudi rezervist Igor Bukara in Gvardjančič. Strel prvega z glavo je zletel mimo ankaranskih vrat, poskus drugega pa je v sodnikovem podaljšku zaustavil Paal in ostalo je pri 0:0.

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog
ANKARAN HRVATINI - TRIGLAV 0:0
Brez gledalcev (tekma je bila odigrana v Dravogradu)

Ankaran Hrvatini: Paal, Cerovec (92./Mate), Pahor, L. Badžim, Dautović, Gliha, Delgado, Primc, Lukanc (57./Dodlek), Klapan (82./Vodeb), Kidrič.

Triglav Kranj: Džafić, Arh-Česen, Zec, Gvardjančič, Šmit (17./Kuhar), Udovič (71./Gajić), Krcić, Robnik, Poplatnik, Majcen, Đurković (63./Bukara).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


MARIBOR - ALUMINIJ 1:0 (0:0)
2.200; Pihler 50.

Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Billong, Viler, Hotić (46./Zahović), Pihler, Vrhovec (46./Kabha), Kramarič (85./Bajde), Ahmedi, Mešanović.

Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Maritnović, Čagalj, Vezjak (86./Vrbanec), Muminović, Petrovič, Mesec, Tahiraj (79./Krajnc), Škoflek, Mensah (72./Nunić).

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)


Nedelja ob 18.00:
KRŠKO - GORICA

RUDAR - DOMŽALE

Ob 20.20:
OLIMPIJA - CELJE

Milanič: Žal nismo večkrat zadeli
Ankaran in Triglav brez golov, Maribor zmagal