Eden od nogometašev, ki so poleti zapustili Koper,  je Dare Vršič. Tomaž Bele je pojasnil, da se s Temišvarjem, od koder je bil posojen, niso uspeli dogovoriti, da bi ostal še eno sezono. Foto: MMC RTV SLO
Eden od nogometašev, ki so poleti zapustili Koper, je Dare Vršič. Tomaž Bele je pojasnil, da se s Temišvarjem, od koder je bil posojen, niso uspeli dogovoriti, da bi ostal še eno sezono. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je popolnil moštvo in vsaj za zdaj ne razmišlja o novih okrepitvah. Foto: MMC RTV SLO
Etien Velikonja
Za Etiena Velikonjo je na naslov novogoriškega kluba priromalo nekaj konkretnih ponudb. Foto: MMC RTV SLO
Simon Sešlar in Sebastjan Cimerotič
Simon Sešlar in Sebastjan Cimerotič bosta še naprej sodelovala v Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO
Milan Djuričić
Milan Djuričić je julija lani za nekaj dni zapustil Celje, a se nato vrnil. Foto: MMC RTV SLO

Pričakovanja Nafte, Rudarja, Domžal, Primorja in Triglava ste že lahko spoznali, zdaj vam predstavljamo še razmišljanja vodilnih mož Luke Kopra, Maribora, Hita Gorice, Olimpije in CM Celja.
Tomaž Bele, direktor FC Luka Koper:
Osnovni cilj je ponovitev lanskega uspeha, to je naslov državnega prvaka. Kadrovali smo po svojih željah, gotovo smo dobili nekaj dobrih okrepitev. Večji del ekipe je ostal takšen kot prejšnje leto. Bolje smo uigrani. O nadaljevanju kariere Mirana Pavlina še nismo rekli zadnje. Moramo se še usesti in pogovoriti. Upam, da še ni končne odločitve. Gotovo je od tekme proti Dinamu pričakoval več, tudi sam sem pričakoval več. Prepričani smo, da izid proti Dinamu ni realen, nismo toliko slabši, kot je pokazal izid. Napake smo že analizirali, za slovensko prvenstvo se ne bojimo, čeprav ne smemo nikogar podcenjevati. Najhujši tekmeci bodo Domžale, Maribor in Olimpija. Naš proračun je 850.000 evrov, tako kot lani. Pospešeno obnavljamo stadion, na katerem naj bi znova zaigrali v prvi polovici oktobra. Kar se tiče razprave o povečanju lige na 12 klubov, bi bilo mogoče zanimivo, če bi bilo več ekip, a bi morale biti enakovredne. Glede na finančno situacijo, ta trenutek v Sloveniji ni 12 enakovrednih ekip. Težave so tudi z infrastrukturo.
Zlatko Zahovič, športni direktor NK Maribor:
S pripravami smo zadovoljni, glede na to, da imamo spremenjeno ekipo. Fantje so dobro delali. Na prijateljskih tekmah smo se merili s težkimi ekipami. O plusih in minusih v primerjavi s prejšnjo sezono je še prezgodaj govoriti. Okrepitev mislim, da ne bo več, seveda pa je lahko tudi drugače, saj se v nogometu zadeve spreminjajo iz dneva v dan. Gotovo bo vrh krojil Koper, odlični ekipi imata Domžale in Rudar, tudi Olimpija. Naše stališče glede lige 10 ali lige 12 je jasno. Nikjer na svetu manjši klubi ne krojijo usode velikih oziroma vse lige.

Bojan Ban, direktor NK Maribor:
Glede proračuna lahko povem, da so eno želje, drugo pa realnost, v kateri je treba preživeti. Treba se je znajti na druge načine. Upam, da bodo vsi klubi preživeli z znižanim proračunom, naš bo približno 30 odstotkov manjši kot lani. Včasih si lahko načrtoval, zdaj je to težje početi. Vedno pa je cilj Maribora naslov prvaka.

Uroš Dovžak, športni direktor ND Gorica:
Naši cilji so zaradi finančnih težav predvsem stabilizacija kluba, obstanek v ligi in promoviranje mladih igralcev, da se vsako leto dva ali trije dokažejo. Moramo se prilagoditi finančnemu položaju, kakršen pač je. O številkah ne bi govoril, a v primerjavi z lansko sezono bo proračun gotovo za 30 odstotkov nižji. Tudi stroški kluba, kar se tiče plač igralcev in trenerjev, so 30 odstotkov nižji, že lani poleti pa so se znižali za 20 odstotkov. V tem položaju je zelo težko delati, zato kapo dol igralcem, ki so to sprejeli in kljub temu dajejo vse od sebe. S pripravami smo zadovoljni. V Kranjski Gori, kjer smo preživeli sedem dni, so bile razmere enkratne. V Novi Gorici nam malce otežuje delo vročina. Izgubili smo Gorana Galešića, Gorana Cvijanoviča in Ivan Brečevića, ki so ogromo pomenili naši ekipi. Želeli smo jih zadržati, a nam zaradi finančnih težav ni uspelo. Milan Osterc trenira z nami in še čakamo na njegovo odločitev. Ponudbe iz tujine ima še nekaj fantov, največ, in to konkretnih, jih je za Etiena Velikonjo. O tem, kolikšna je verjetnost, da nas bo zapustil, bi težko govoril. To bo njegova odločitev. Zaradi poškodbe roke, ki jo je staknil na četrtkovi tekmi proti Randersu, dva ali tri dni ne bo treniral, zato je njegov nastop v nedeljo proti Nafti vprašljiv. A ne gre za nič hujšega. Glavni favorit za naslov je Maribor, za njim sta Koper in Olimpija. Kar se tiče vprašanja o tekmovalnem sistemu, je moje osebno mnenje, da je v tem trenutku odločitev o ligi 10 primerna.

Simon Sešlar, športni direktor NK Olimpija:
Cilj Olimpije je, da se potegujemo za mesta na vrhu lestvice oziroma za mesta, ki vodijo v Evropo. Prva sezona in konsolidiranje ekipe sta za nami. Igralci, ki smo jih želeli, so se pokazali kot pravi. Zdaj je čas, da se uigramo, da bomo pokazali maksimum na igrišču. Večino tistega, kar smo si želeli, smo realizirali, treninge in priprave smo naredili po načrtih. Imamo dobro podlago za začetek prvenstva, mogoče še ne bomo v najvišji formi, a imamo temelje, na katerih lahko nadaljujemo. Do konca prestopnega roka bomo morda pripeljali še koga, ki bi nam dvignil kakovost, če bo v skladu s finančnimi zmožnostmi. Zaradi kartonov in poškodb je dobro, da imaš kakšnega igralca več, ko pride do kakšnih nepredvidljivih situacij, da imaš rešitve in kakovostno klop. Gledamo pa, da kar imamo podpisano, izpolnimo in da ne prihaja do zamud. Tega nočemo zapraviti. Za zdaj imamo pogodbo podpisano z 19 igralci, dodali smo štiri mladince. Mislim, da so favoriti enaki kot lani. Koper ima podobno, če ne celo boljšo ekipo kot lani, Maribor bo vedno v vrhu, potem pa je kar nekaj ekip, ki so se sposobne vključiti v boj za vrh, tudi Olimpija. O spremembi tekmovalnega sistema je naše mnenje, da je več agrumentov proti povečanju lige.

Božo Šola, direktor NK CM Celje:
Naš cilj je uvrstitev na eno izmed mest, ki vodijo v Evropo. Proračun celotnega kluba je 1.800.000 evrov in ostaja na enaki ravni kot lani. Največji plus v primerjavi s prejšnjo sezono je, da imamo istega trenerja, ki nadaljuje svoje delo. Ostalo je jedro ekipe, imamo tudi veliko usposobljenih trenerjev. Težko je financiranje, saj je še težje dobiti sredstva kot lani. Kakšnih velikih težav med pripravami nismo imeli, osredotočeni smo na naše mlade igralce. Favorita za naslov sta Koper in Maribor, moje osebno mnenje je, da se tudi mi ne odpovedujemo boju za vrh. O tekmovalnem sistemu mislim, da je bolje, da ostane liga 10. Težko je sicer reči, kaj je boljše in kaj je slabše, ni enoznačne opredelitve. Če vemo, da bodo tudi Hrvati postopoma zmanjšali ligo na deset klubov, pa mislim, da podobno velja za nas. Liga 10 je boljša s tega stališča, da, denimo, dvakrat igraš doma z Olimpijo in Mariborom, po drugi strani pa je res, da je ob večjem številu vključenih klubov več možnosti za razvoj.