Goran Cvijanović je bil med strelci na petkovi zadnji pripravljalni tekmi proti Jabloncu (3:2). Foto: Aleš Fevžer
Goran Cvijanović je bil med strelci na petkovi zadnji pripravljalni tekmi proti Jabloncu (3:2). Foto: Aleš Fevžer
Maribor
Tudi mariborski strokovni štab je pripravljen na nove izzive. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Agim Ibraimi
Za Agima Ibraimija naj bi se zanimali nekateri ruski klubi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nusmir Fajić
Nusmir Fajić je decembra v Maribor prestopil iz Mure. Foto: MMC RTV SLO

Vremenske razmere so povsem drugačne, kot so jih spremljale večji del priprav v Turčiji. Dva tedna, od 2. februarja do prejšnje sobote, so vijoličasti trenirali v Beleku blizu Antalye in tam odigrali šest močnih tekem. Na zadnji so v petek s 3:2 premagali Jablonec, trenutno drugouvrščeno ekipo češkega prvenstva.

Milanič diplomiral
"Za zaključek smo res odigrali zelo dobro - razen tega, da smo dovolili iz res malo priložnosti dva zadetka. Zelo lepo smo kombinirali ter bili tekaško in igralno odlično razpoloženi. To je bila naša najboljša predstava med pripravami, kar pa je popolnoma razumljivo. Nekaj tekem je za nami, intenzivnost treningov se je nekoliko zmanjšala in fantje so lahko pokazali, kaj znajo," je bil po zadnjem preizkusu zadovoljen trener Darko Milanič, ki je decembrski premor izkoristil za dokončanje diplomske naloge in je z njo na začetku januarja pridobil licenco Uefa Pro. Primerjal je delo v mariborskem klubu in pri Sturmu iz Gradca, kjer je preživel najuspešnejša leta igralske kariere.

O pričakovanjih pred tekmo proti Olimpiji bosta jutri na novinarski konferenci spregovorila Darko Milanič in Marcos Tavares.

Lažja poškodba Filipovića
Priprave v Turčiji (prvih nekaj dni je moštvo spremljal tudi predsednik kluba Drago Cotar) so minile brez večjih poškodb, nekaj težav je imel zaradi udarca v mečno mišico na drugi tekmi proti Petrolulu iz Romunije samo Željko Filipović, ki pa ta teden znova normalno trenira.
12 nogometašev je sicer zimske delovne obveznosti s treningi začelo že 2. januarja, v popolni zasedbi pa se je 32-erica igralcev prvič pripravljala 9. januarja. Nekaj dni so bili slovenski prvaki tudi na pripravah v Moravskih Toplicah. Začetne treninge v Turčiji so zaradi reprezentančnih obveznosti izpustili Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević, Goran Cvijanović, Robert Berić in makedonski nogometaš leta 2012 Agim Ibraimi. Ta je trenutno najbolj "vroča roba" v mariborski izložbi, saj naj bi se zanj zanimali nekateri ruski klubi.
Slovo Smiljana Krežeta
Še nekaj zanimivosti. Klub je še korak naprej na organizacijskem področju naredil s prenosi pripravljalnih tekem na svoji spletni strani v lastni produkciji. V Beleku, kamor so odpeljali kar tono in pol opreme, so se Mariborčani znova srečali z nekdanjim soigralcem Daliborjem Volašem, ki je bil v istem hotelu na pripravah z ruskim klubom Mordovia, ki se bori za obstanek v tamkajšnji prvi ligi. Vmes so izvedeli, da jih zapušča Nikola Komazec, ki je odšel na Tajsko (Suphanburi), najneprijetnejša novica pa jih je doletela 6. februarja, ko je v 52. letu starosti umrl legendarni uradni napovedovalec na tekmah v Ljudskem vrtu Smiljan Kreže.
Spomladi bo za nastope na tekmah kandidiral tudi najmlajši udeleženec priprav, 18-letni Ranko Moravac. Nekdanji srbski kadetski reprezentant je že nekaj let v štajerski prestolnici in je ves čas treniral s člani, ker sprva kot mladoletni tujec ni mogel igrati za mlajše selekcije.
Kdo so nove moči?
Kot je znano, bodo Mariborčani spomladi okrepljeni z dobrima znancema slovenskih zelenic Nusmirjem Fajićem (Mura) in Nejcem Mevljo (po septembrskem prihodu v Ljudski vrt iz Gorice je povsem okreval po poškodbi zaradi prometne nesreče) ter s 23-letnim hrvaškim napadalcem Matijo Smrekarjem (Varteks, Sedan, Charleroi). Zadnja dva sta z Mariborom trenirala že v jesenskem delu sezone. Smrekar je dosegel tudi prvi zadetek vijoličastih na pripravljalnih tekmah, ko so se 22. januarja na umetni travi v Stegersbachu z 1:1 razšli z avstrijskim prvoligašem Mattersburgom.
Na posoji so Matic Črnic (Aluminij), Rajko Rep, Alen Ploj, Aleš Majer (vsi Mura), Matej Radan in Matjaž Kek (oba Dravinja).
Vse pripravljalne tekme Maribora:

22. 1. (Stegersbach, Avstrija):
Maribor - Mattersburg 1:1 (0:1)
Smrekar

26. 1. (Lendava): Maribor - Pecs 2:1 (2:0)
Ibraimi (11-m), Berić

29. 1. (Lendava): Maribor - Odranci 10:0 (6:0)
Filipović, Tavares, Mertelj, Smrekar, Moravac, Milec, Berić, Mevlja, Fajić, Hozjan

31. 1. (Moravske Toplice): Maribor - Kaposvar 3:1 (1:0)
Ibraimi (11-m), Tavares, Tavares

5. 2. (Belek): Maribor - Admira (AVT) 0:2 (0:1)

9. 2. (Belek): Maribor - Petrolul (ROM) 3:1 (0:0)
Mezga (11-m), Mezga, Smrekar

10. 2. (Belek): Maribor - Džiangsu (KIT) 0:0

12. 2. (Belek): Maribor - Litex 0:1 (0:0)

13. 2. (Belek): Maribor - Karpati Lvov 2:0 (0:0)
Mezga, Berić

15. 2. (Belek): Maribor - Jablonec (ČEŠ) 3:2 (0:1)
Cvijanović, Berić, Potokar