29-letni Martin je večino kariere igral za vijoličaste. Med letoma 2014 in 2017 se je preizkusil v tujini. Najprej je igral za Standard iz Liegea, ki pa ga je nato posodil Rodi iz Kerkradeja. Foto: www.alesfevzer.com
29-letni Martin je večino kariere igral za vijoličaste. Med letoma 2014 in 2017 se je preizkusil v tujini. Najprej je igral za Standard iz Liegea, ki pa ga je nato posodil Rodi iz Kerkradeja. Foto: www.alesfevzer.com

V proces treninga se bo lahko Milec vrnil 19. februarja. Nogometaš je bil testiran 27. avgusta po tekmi proti Colerainu, vzorec pa je pokazal prisotnost prepovedanega fenoterola, ki je bil del zdravila berodual, ki ga je Milec prejemal zaradi bolezni.

"Disciplinski organ Evropske nogometne zveze je odločil, da sta bila zdravilo berodual in s tem prepovedana učinkovina fenoterol vnesena nenamerno, kar ponazarja tudi višina izrečene kazni. Kot je razvidno ob višini izrečene kazni, ki sodi med milejše, gre za zaplet ob uporabi splošnega zdravila," so sporočili iz vrst 15-kratnih slovenskih prvakov, ki tudi v letošnji sezoni vodijo na lestvici.

Gre za najnižjo kazen, ki jo lahko pristojni organi izrečejo ob zlorabi dopinga. Najvišja mogoča je štiri leta.

Potrti Milec se bo na zelenice lahko vrnil marca

Milec preživel dva najtežja meseca v karieri
"Za mano sta dva najtežja meseca v karieri. Zgodila se je napaka z vseh strani. Ko sem vzel to zdravilo, izrecno zaradi zdravljenja moje bolezni ... ne glede na vse je krivda delno tudi moja. Za to moram sprejeti kazen in del odgovornosti. Sem pa res zdravilo vzel le zaradi zdravljenja bolezni. Odkar igram nogomet profesionalno na višji ravni, se mi pojavljalo te težave. Nikdar nisem niti pomislil, da bi vzel poživilo, da bi bil boljši na igrišču. Šlo je za to, da lahko normalno treniram in igram," je pojasnil Milec, ki je bil na novinarski konferenci popolnoma na tleh, večkrat se je moral ustaviti, saj so ga oblile solze.

"Vem, da bodo ljudje imeli določene pomisleke glede jemanja zdravil, ampak na koncu celotne zgodbe, kot je rekel doktor, sem razočaran in mi je žal, da je to tega prišlo. Sem pa miren, ker vem, da nisem naredil ničesar narobe. Vsi v klubu so vedeli, da jemljem to zdravilo. Od takrat, ko se je postopek začel, sem pogledal nešteto primerov prek spleta. Glede na druge primere sem dobil, kolikor sem lahko našel, dobil najnižjo kazen od vseh. Uefa je sprejela okoliščine," je še dodal Milec.

Vogrin prevzel odgovornost in poudaril, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin
"Imamo ničelno toleranco do zlorabe dopinga. Sodelujem s klubom 21 let, 15 let kot vodja zdravstvene službe, naši igralci so opravili več kot 100 dopinških testov in vsi so bili negativni – do tega danes. Trdno verjamem, da ni šlo za zlorabo dopinga, ampak za splet nesrečnih okoliščin. To je zagotovo napaka zdravniške službe in tudi sam prevzemam odgovornost. Milec je dobil zdravilo, ki ni bilo dopinško sporno. Ker je bilo stanje identično, je bila svetovana sprememba terapije, začel je uporabljati drugo zdravilo, nekdo od članov službe pa ni preveril, ali gre za substanco s preverjene liste," je pojasnil klubski zdravnik Matjaž Vogrin.

Milec bo zaradi nenamernega uživanja fenoterola počival štiri mesece

"Milec ima težave z respiratornim sistemom že nekaj let. Testi so pokazali, da ima astmo, ki je povzročena z velikim fizičnim naporom," je dodal Vogrin.

Bogatinov: Zgodil se je kiks
"Zgodil se je 'kiks'. To ni opravičljivo, je pa morda razumljivo. Martin ima polno podporo tudi v bodoče. Nikogar ni imel namen prevarati, nenazadnje smo tekmo s Colerainom izgubili," je dejal športni direktor Oliver Bogatinov, ki je dodal, da ima zdravniška služba polno zaupanje kluba.